Nem rendelkeztek megfelelő szaktudással a Boeing 737-eseket vizsgálók

Publikálás dátuma
2019.05.04. 08:26
Egy Boeing 737 Max száll fel a 2016-os Farnborough Airshown
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Egy tucat biztonsági ellenőr nem fejezte be a szükséges teljes körű kiképzést, ennek ellenére megkapta a bizonyítványt.
Egy tucat biztonsági ellenőr nem fejezte be a szükséges teljes körű kiképzést, ennek ellenére megkapta a bizonyítványt.
Az amerikai szövetségi légiforgalmi hatóság (FAA) biztonsági ellenőrei nem végezték el a vitatott és egyelőre a forgalomból kivont Boeing 737 MAX típusú repülőgépek ellenőrzéséhez szükséges tanfolyamokat - közölte a hatóság vezetője egy szenátusi meghallgatáson. Az FAA megállapítása szerint több mint egy tucat biztonsági ellenőr nem fejezte be a szükséges teljes körű kiképzést, ennek ellenére megkapta a bizonyítványt a Boeing 737 MAX-gépek üzembe helyezéséhez szükséges ellenőrzéshez. Daniel Ellwell, az FAA vezetője a washingtoni szenátus kereskedelmi bizottságában tartott meghallgatásán elmondta: 
22 biztonsági ellenőr közül 16 nem fejezte be a munkaköréhez szükséges kiképzést, de 11 ellenőr nem is vehetett volna részt ilyen tanfolyamon, mert nem volt szakképzett repülőoktató.

Ellwell kifejtette: az ellenőrök már munkájuk végzése közben vettek részt a tanfolyamon, ami eleve nem lett volna szabad. Az FAA vezetője "zűrzavaros" állapotokat tapasztalt, és közölte, hogy a hatóság szeptemberig új követelményeket dolgoz ki a kiképzési programokra. A légügyi hatóság már korábban nyilvánosságra hozta, hogy egyik menedzsere retorziókat alkalmazott egy alkalmazott ellen, aki felvetette, hogy valami baj van a kiképzési programokkal. Az FAA megállapításától függetlenül pénteken kilenc ország repülési szakemberei megtartották első tanácskozásukat a texasi Forth Worthben a Boeing 737 MAX-gépek repülési engedélyezési eljárásáról. A hatóság áprilisban hívott meg külföldi repülési szakembereket erre a tanácskozásra. A The Wall Street Journal arról ír, hogy a
737 MAX típusú gépek kudarcához a Boeing mérnökei és tesztpilótái közötti rossz viszony is hozzájárult.

A mérnökök ugyanis nem osztották meg a fejlesztési folyamatban részt vevő saját tesztpilótáikkal sem az egyes kulcsfontosságú repülésirányítási műszerek - például a fel- és leszállást szabályozó automatika - részletes adatait. Az elmúlt hónapokban a Boeing két 737 MAX típusú gépe zuhant le. Az egyik az etióp légitársaság gépe volt, amely az etióp fővárosból történt felszállás után zuhant le március elején, a másik pedig az indonéz Lion Air légitársaság flottájához tartozott és tavaly októberben zuhant le. A két katasztrófa együttesen 346 halálos áldozatot követelt.
Március közepén a 737 MAX-gépeket kivonták a forgalomból és megkezdődtek a vizsgálatok. Ezek során eddig már számtalan hiányosságra derült fény.

A Boeing jelenleg a szoftverek módosításán dolgozik, az FAA májusra ígéri a próbarepülést.  Április végén tartott chicagói tanácskozásukon a Boeing részvényesei megerősítették posztján Dennis Muilenburgot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját.
Szerző
Témák
Boeing 737

Tiltakoztak ellene, ezért nem megy New Yorkba a brazil elnök

Publikálás dátuma
2019.05.04. 08:16
Jair Bolsonaro
Fotó: Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Jair Bolsonaro lemondta a tervezett látogatást.
Jair Bolsonaro brazil elnök lemondta tervezett New York-i látogatását, mert heves tiltakozást váltott ki, hogy a Brazil-Amerikai Kereskedelmi Kamara az idén neki ítélte oda az év embere díjat. Bolsonarónak még megválasztása előtt több rasszista, homofób és nőgyűlölő megnyilvánulása volt, emiatt New Yorkban a szervezők nem találtak olyan helyszínt a gálavacsorának, amelynek tulajdonosa hajlandó lett volna biztosítani a helyet a rendezvényhez. Visszautasító volt a természettudományi múzeum is. A kereskedelmi kamara több szponzora – mint a Delta Air Lines, a The Financial Times és a Bain and Co. – a héten megvonta támogatását az eseménytől. Otavio Rego Barros tábornok, Bolsonaro szóvivője azt írta közleményében: az elnök a New York-i polgármesternek és különböző érdekcsoportoknak a szervezőkkel szembeni ellenállása és szándékos támadásai miatt lemondta a látogatást. 
Szerző

Rövid hatótávolságú rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Publikálás dátuma
2019.05.04. 07:32

Fotó: Kremlin / Handout / Anadolu Agency
A dél-koreai és az amerikai erők elemzik a kilövéssorozat részleteit.
Észak-Korea kilőtt szombat reggel több rövid hatótávolságú rakétát a Japán-tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek egyesített bizottsága. A rakétákat a keleti parti Vonszan városnál lévő indítóállásból lőtték ki, és 70-100 kilométert tettek meg, mielőtt a tengerbe csapódtak. A dél-koreai és az amerikai erők elemzik a kilövéssorozat részleteit. Dél-Korea szombaton felszólította északi szomszédját, hogy szüntesse be a Koreai-félszigeten katonai feszültséget keltő tevékenységet. Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatalának szóvivője közleményében azt írta, hogy súlyos aggodalmat kelt a rövid hatótávolságú rakéták indítása.
„Elvárjuk Észak-Koreától, hogy csatlakozzon az atommentesítési tárgyalások sürgős újrakezdését célzó törekvésekhez”

– áll a dokumentumban.

A rakétakísérleteket elítélte a szöuli kormány is. Az AP hírügynökség megjegyzi: a tesztek előzménye, hogy megrekedtek az Egyesült Államok és Észak-Korea között tavaly elkezdődött nukleáris tárgyalások. Észak-Korea legutóbb 2017 végén hajtott végre rakétaindítást, akkor egy Hvaszong-15 típusú interkontinentális ballisztikus rakétával. Phenjan azt állította, hogy rakétájával már el tudja érni az amerikai szárazföldet.
Szerző
Frissítve: 2019.05.04. 11:15