Előfizetés

9 éves kislány lehet a légszennyezés első hivatalos, brit áldozata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.06. 21:19
Illusztráció: Shutterstock
A lány ügyvédei szerint ezzel bebizonyosodna, hogy a brit kormány megbukott az emberi jogokról szóló európai egyezményben vállalt kötelezettségei betartásában.
Bírósági ítélet mondhatja ki, hogy a légszennyezés vezetett a 9 éves Ella Kissi-Debrah halálához. Ezzel a kislány lenne az első brit személy, akinél ezt nevezik meg a halál okaként – írja az Index a CBS cikke alapján.  A londoni kislány ügyvédei szerint  valószínű, hogy a törvénytelen mértékű légszennyezés nélkül Ella nem halt volna bele súlyos asztmájába. 
A jogi csapat szerint ezzel bebizonyosodna, hogy a brit kormány megbukott az emberi jogokról szóló európai egyezményben vállalt kötelezettségei betartásában.

Kissi-Debrah 2013-ban hunyt el, és halála okaként a súlyos asztmát jelölték meg, amely a légzőrendszere leállását okozta.  Mint azt már korábban mi is megírtuk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján veszélyes a levegő Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden. Budapest, Dunaújváros, Eger, Kazincbarcika, Kecskemét, Sajószentpéter, Salgótarján, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Vác és Várpalota levegője szintén egészségtelen. Sőt: Ajka és Esztergom kivételével az ország többi, mért településén a PM10 jelű, kisméretű aeroszolrészecskék aránya meghaladja az egészségügyi határértéket.
Mindezek rövid távú hatásai - például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés - mellett a szennyezettség csökkenti a várható élettartamot és az egészséges évek számát. A rossz levegő Magyarországon évente 8-10 ezer ember korai halálához vezet.

Az OECD statisztikája alapján hazánk a második helyen áll a légszennyezés által okozott halálozás ranglistáján.

Börtönt kért az ügyész a kormányhivatalnokot megverő orosz focistákra

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.05.06. 20:41
Pavel Mamajev
Fotó: AFP
Kokorin másfél évet, Mamajev pedig egy év, öt hónapot kaphat.
Börtönbüntetést kért az ügyész a huliganizmussal vádolt orosz válogatott labdarúgók, Alekszandr Kokorin és Pavel Mamajev ügyében. A hétfői bírósági tárgyaláson az ügyész Kokorin esetében másfél év, Mamajev esetében pedig egy év, öt hónap börtönbüntetést indítványozott. A két futballista tavaly októberben egy étteremben két embert megtámadott és megsebesített: 
egyikük egy székkel fejen dobta az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium tisztségviselőjét, később pedig a két játékos egy televíziós műsorvezető sofőrjét is megverte.

A sportolókkal szemben huliganizmus a vád, amelyért hét évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.  Kokorin még októberben azt állította a bíróságon, hogy megbánta tettét, s az egyik áldozattól elnézést kért.

Több hajó is porig égett a Fertő tavon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.06. 20:06
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
A lángok először egy nagy kirándulóhajon csaptak fel.
Kirándulóhajók gyulladtak ki a Fertő tavon az osztrák oldalon, Fertőmeggyesnél  írja az ORF Burgenland nyomán a HVG. A lángok először egy nagy kirándulóhajon csaptak fel, azonban ezután más hajókra is átterjedtek. Végül a kompkikötőben lévő hét hajóból négy gyulladt ki és égett ki teljesen. A helyi tűzoltók összesen 32 járművel és öt tűzoltóhajóval vonultak a helyszínre oltani a lángoló hajókat. Az oltást az erős szél is nehezítette, az a veszély fenyegetett, hogy a nádasra is átterjednek a lángok, és szemtanúk szerint több gázpalack is felrobbant a hajókon. A kár több százezer euró lehet.