Előfizetés

Furcsa feladatokra osztogatott tízmilliókat a Miniszterelnökség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.07. 16:28

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kónya Imréék családi vállalkozása, babafotózásokat vállaló bt., de egy honlap nélküli reklámügynökség is komoly összegeket kapott Gulyás Gergely hivatalától. A szerződések között feltűnik egy régi motoros, Balatoni Mónika neve is.
Csak úgy röpködnek a konkrétan meg nem határozott feladatokra szánt tízmilliók abban a dokumentumban, amit a Miniszterelnökség tavaly kötött visszterhes szerződéseit sorolja fel. 
A listába mondhatni véletlenül futottunk bele, Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek ugyanis gyanús lett a tárca költekezése és rákérdezett néhány tételre - ez alapján találtuk meg a listát is.

Dőltek a milliók az Antall-emlékévre

Bár Gyöngyösi ezt pont nem firtatta, az egyik legérdekesebb találat a Kónya Imréék családi vállalkozásával kötött megállapodás. A jelek szerint a Kónya-család szépen profitált az Antall József-emlékévvel: az ICD 2000 Kft., Kónya Imre és Kónya Zoltán vállalkozása ugyanis 2019 végéig 10 millió forintot kapott az antalljozsef25.hu honlap fejlesztésére és üzemeltetésére. A volt MDF-s politikus már az emlékévvel kapcsolatos tanácsadásért is 10,8 milliót kapott a kormánytól, az mfor.hu találata szerint.  
A komor szájt a fejlesztő nevéhez méltóan a 2000-es éveket idézi: nincsenek interaktív felületek, a forráskódból viszont kiderül, hogy az oldalt a Jomlaa ingyenes tartalomkezelő rendszer segítségével készítették.

„A felület összerakása, feltöltése egy heti munkával sem kerülhetett többe 250-300 ezer forintnál, de ha a szövegíró munkáját is hozzáadjuk, még akkor is csak maximum 500-600 ezer forintnál járunk; én legalábbis ennyiért meg tudnám csinálni” - becsülte fel a honlapot a Népszavának névtelenül nyilatkozó honlapfejlesztő. Kérdés, hogy akkor mire mehetett el a maradék 9,5 millió forint. Az honlap látogatottságáról nincsenek nyilvános adatok, ám az beszédes, hogy nem találtunk róla reklámokat, népszerűsítő cikkeket sem. Ha a Google-ben az Antall József 25 keresőszavakat írjuk be, a keresőmotor először egy emlékhangverseny hirdetését, majd Antall József Tudásközpont linkjét (antall25.hu) ajánlja fel, a Kónya-féle cég által készített portál pedig csak az első keresési lap alján jelenik meg (igaz, idézőjelek között már a negyedik helyen szerepel).  

Honlap nélküli cég, kimagasló szaktudással

A szerződéslistában csak úgy sorakoznak a hasonlóan furcsa megbízatások. Ilyen volt például az szerződés is, amit a Miniszterelnökség a Legend Hungary Kft.-vel kötött. A kormány 2018 novembere és 2019 márciusa között 11,8 millió forintot fizetett a cégnek "társadalomismereti és kommunikációs tanácsadásért”, a szolgáltatást pedig Simicskó István rendelte meg, hazafias neveléséért felelős kormánybiztosként.
Az Opten nyilvántartása szerint egyfős, öt éve alapított kft.-nek saját honlapja sincs, bevétele pedig 2016-ban és 2017-ben sem volt.

Gyöngyösi Márton felvetésére – hogy miért ők voltak a legalkalmasabbak -, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kétszer is óriási ködösítéssel válaszolt. „Kormánybiztos Úr feladatköre igen speciális területet érint, a feladatainak ellátáshoz szükséges társadalomismereti és kommunikációs tanácsadáshoz a Legend Hungary Kft.-t találtuk legalkalmasabbnak, akik megfelelő szakértelemmel rendelkeznek” - írta első válaszában Gulyás.
A további faggatózásra a kancelláriaminiszter még annyit hozzátett, hogy a kft. háttéranyagokat készít a szociológia, a közgazdaság, a pedagógia területén – tehát alig van téma, amivel nem foglalkoznak – és „stratégiai cselekvési tervezeteket (…) is tartalmazó összehasonlító és médiakörnyezeti elemzéseket” is készítenek. „A kiválasztáskor fő szempont volt a területhez kapcsolódó kimagasló ismeret, szaktudás és szakmai tapasztalat megléte” - fejtegette Gulyás Gergely.   Ami a kimagasló ismeretet illeti, az Opten nyilvántartása alapján a
kft. tavaly decemberben jegyezte be tevékenységi körébe a „társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés” tevékenységet – egy hónappal azután, hogy erre a típusú munkára szerződést kötöttek a kormánnyal.

A 29 éves, kaposvári illetőségű  cégtulajdonos és ügyvezető a cégadatok szerint csak ebben vállalkozásban tölt be bármilyen pozíciót;  úgy tudjuk, hogy korábban kaposvári lapoknak fotózott.

Babafotózás után a Miniszterelnökségnek adnak tanácsot

Összesen 10,2 millió forintért vállalta a 2 Lenses Fotográfiai Szolgáltató Bt., hogy  egy évig kommunikációs pr-tanácsadást nyújtson a Miniszterelnökség vezető munkatársainak. Hogy pontosan milyen témában bízták meg őket, az ezúttal sem derült ki, de minimum meglepő, hogy az Opten szerint 2016-ban 20 ezer forintos tőkével jegyzett, 2017-ig óta nulla bevételt termelő bt. váratlanul ilyen ajánlatot kap. A kéttagú társaság egyébként főként esküvői, terhes vagy babafotózással foglalkozik, és ez sem igazán illik a kormányzati tanácsadás profiljához.  Telefonon elértük a bt. egyik tulajdonosát, László Dénest, de amikor 
amikor a kormányzati szerződésről érdeklődtünk, a vonal váratlanul megszakadt.

László később visszahívást kért, ám a pontosság kedvéért írásban is elküldtük a bt.-nek kérdéseinket.

Gyopáros Alpár 328 arca

Szintén nehéz megmagyarázni, hogy a Miniszterelnökség miért vásárol csaknem 400 ezer forintért 328 porté- és szituációs fotót (közöttük 50 retusált képet) a  modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosról, vagyis Gyopáros Alpárról – és hogy hol, milyen körülmények között használják fel a felhasználási joggal együtt megszerzett fényképeket.

Balatoni Mónika visszatér?

A listán egy nagy visszatérő is feltűnik: Balatoni Mónika egy év alatt 8,4 millió forintot kap, hogy stratégiai jelentőségű kérdésekben adjon tanácsot Gulyás Gergelynek a „közkapcsolati- társadalmi és politikai kommunikáció területén”. Információink szerint ugyanarról a Balatoni Mónikáról – vagy ahogy szintén gyakran említik, „Monikáról” – van szó, aki 2010 óta már több fontos kormányközeli pozícióban megfordult. Az egykori színházi dramaturg volt már a Hungarofest Nonprofit Kft. kreatív-stratégiai igazgatója, és a Femina információi szerint 2010 és 2012 között több mint 20 millió forintért adott tanácsokat a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak. Navracsics elégedett lehetett munkájával, mert további feladatokat  bízott rá: Balatoni államtitkár lett a KIM-nél, majd Navracsics külügyminiszteri megbízása után a külügynél is. Rövid ideig a Velencei Biennálé nemzeti biztosa is lehetett, bár erről a posztról a művész szakma hamar kiutálta, arra hivatkozva, hogy vezetőként nem kompetens.    Hogy most milyen stratégiai jelentőségű kérdésekben ad tanácsot a Miniszterelnökségnek, azt a tárca vezetője Gyöngyösi kérdésére sem árulta el – a Balatoni foglalkoztatására vonatkozó felvetést Gulyás Gergely egyszerűen kihagyta a jobbikos politikusnak küldött válaszból.
A felsorolt ügyek kapcsán kérdéseket küldtünk el a Miniszterelnökségnek, a Legend Hungary Kft.-nek, a 2Lense Bt.-nek, valamint a Kónya-féle ICD 2000 Kft.-nek is. Kíváncsiak voltunk rá, hogy a érintettek egészen konkrétan milyen feladatokkal foglalkoztak a kormány megbízásából; hogy hol láthatjuk a Gyopárosról készült fotókat – vagy, hogy eddig pontosan mennyibe került az Antall Józsefre emlékező honlap elkészítése, és az indítás óta milyen látogatottsága volt a portálnak.     Ha bárhonnan kapunk visszajelzést, frissítjük cikkünket. 

A feltöltés sokba kerül, a látogatottság nem az ő dolguk

Az ICD 2000 Kft. cikkünk megjelenése után jelezte, április végéig összesen 589200 forint+ Áfa értékben dolgoztak a honlapon, amire januárban és áprilisban töltöttek fel cikkeket - összesen 36 darabot - februárban és márciusban pedig csak az üzemeltetési feladatokat látták el, ami havi szinten 8550 forint+ Áfába került.  Ezt az összeget azonban még nem fizették ki nekik, nem utalták át a számlák ellenértékét - hangsúlyozta válaszában cég.
Ezek alapján a Kónya-féle cég januárban cikkenként nettó 15 ezer forint + Áfáért, áprilisban pedig nettó 16 ezer forint+Áfáért vállalta, hogy szövegeket töltsön fel az oldalra.

Levelükben maguk is feltöltést és nem saját szellemi terméket említettek. Mivel már 4 hónap eltelt, és a ICD 2000 bruttó értékben is csak 748 ezer forintért vállalt munkát, kérdéses, hogyan használnák fel a Miniszterelnökség által ígért további milliókat. Arról nem tudtunk meg semmit, hogy az oldalt eddig hányan látogatták, mivel a Kft. szerint a honlap látogatottságának mérése nem képezi feladatukat.

A kormánymédia Ujhelyi szájába hamisította, hogy lebontaná a határkerítést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.07. 15:40

Fotó: Ujhelyi István Facebook oldala
A vasfüggönyről beszélt, mégis azt állítják róla: „nyilvánosan ígérte meg a kerítés lebontását”.
„Az MSZP hatalomra kerülése esetén Ujhelyi lebontaná a határzárat”– ilyen és ehhez hasonló címekkel van tele a kormánypárt média, miután tegnap Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatót tartott Sopronban – írja a 444.hu.  Pedig Ujhelyi még csak egy szóval sem említette a déli határkerítést: 
„Építse valaki újból fel a vasfüggönyt? Legyen ismét határállomás Ausztria és Magyarország között? (...) Akarjuk, visszasírjuk azt az időszakot, amikor egyébként csak útlevéllel mozoghatunk Nyugat-Európa irányába?

(...) Sopron is dönteni fog, hogy az Európai Unióban akar magyarként megmaradni, vagy pedig az európai térségből kisodródva, egy újabb vasfüggöny mögé akar szorulni. (...) Ha kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak”– mondta beszédében a kéviselő.
A Ripost, az Origo, a Hír TV és a közmédia azonban teljesen más mondatokat adott Ujhelyi szájába és a szövegkörnyezetet teljes mértékben figyelmen kívül hagyva ilyen, és ehhez hasonló hírek születtek:

Megállapodott a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.05.07. 15:33

Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Az már a magyar kormányon múlik, hogy a két intézmény tervei megvalósulhatnak-e.
Sikeres tárgyaláson van túl a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) vezetése, a két intézmény vezetője, Michael Ignatieff és Wolfgang A. Herrmann kedden együttműködési megállapodást írt alá. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese lapunknak úgy nyilatkozott: a TUM ígéretes partner a CEU számára. – A megállapodásban rögzítették a korábban már említett, három professzori álláshely létrehozását, közös kurzusok, csereprogramok és nyári egyetem, valamint diplomát adó képzési programok indítását is – mondta Enyedi. Létrehoznának egy új kutatóközpontot is, ahol ötvözhetnék a két egyetem kutatási tevékenységét: míg a TUM műszaki-technológiai vonalon erős, a CEU a társadalom- és politikatudományokban jár az élen. Az új kutatóközpontban egyebek mellett azt elemezhetnék, a legújabb technológiai újításoknak milyen társadalmi, politikai hatásai vannak. A rektorhelyettes hangsúlyozta: noha a CEU Bécsben is kampuszt nyit, a tervek a budapesti központra vonatkoznak. – Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a magyar kormánynak olyan jogi garanciákat kell adnia, amelyekkel a CEU továbbra is amerikai diplomákat is kiadó intézményként működhet Budapesten – mondta. Enyedi szerint a bajorok részéről az együttműködés még csak feltételes – tudniuk kell, érdemes-e budapesti képzésekbe fektetni. Az együttműködési megállapodásról a magyar kormányt is tájékoztatni fogják. Bár a válaszadásra nem jelöltek meg konkrét határidőt, a TUM vezetése jelezte: nem várhatnak sokáig, az említett három professzori álláshelyből kettőt a bajor költségvetés finanszíroz, a büdzsé tervezése pedig nyáron lezárul. 
Wolfgang A. Herrmann és Michael Ignatieff
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
A TUM-CEU egyeztetésen szóba került, hogy később akár amerikai egyetemek is csatlakozhatnak az együttműködéshez. – Folyamatos kommunikációban vagyunk a Stanford Egyetemmel és a Berkeley Egyetemmel is, de konkrétumokról csak akkor tárgyalhatunk, ha a magyar hatóságok is konstruktívan állnak az együttműködéshez – fogalmazott Enyedi. Noha Orbán Viktor miniszterelnök márciusban levélben biztosította a bajor kormányt arról, a magyar kormány nem fog akadályokat gördíteni az együttműködés elé, a CEU által kért jogi garanciákat továbbra sem adták meg. A felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása értelmében a CEU továbbra sem indíthat új évfolyamokat amerikai akkreditációjú képzésein, Magyarország ugyanis még mindig nem írta alá azt az államközi megállapodást, ami ezt garantálná. – Most az lenne a feladat, hogy a már meglévő akadályokat elhárítsák – tette hozzá Enyedi Zsolt.