Ólommal és rákkeltő anyagokkal lőtték tele a védett Holt-Tiszát a strandszezon örömére Tiszafüreden

Publikálás dátuma
2019.05.08. 07:30

Fotó: Kiss Balázs
Ólomsörét és rákkeltő anyag kerülhetett a Holt-Tiszába, amelynek partján koronglövészetet szerveztek.
Négy napos fesztiválünneppel, koncertekkel és kirakodóvásárral nyitották meg múlt héten a tiszafüredi strandszezont, s a programok között agyaggalamb-lövészet is szerepelt. Fura mód ennek helyszíne egy Natura 2000-es terület volt, a szigorúan védett RAMSARI övezettől légvonalban alig háromszáz méterre, a fészkelőmadarak tőszomszédságában. A galambokat jelképező szétlőtt korongok, s az ólomtartalmú sörétek pedig hová máshová hullottak volna, mint bele a Holt-Tiszába? – Még ma is ökölbe szorul a kezem, amikor eszembe jut a rendezvény: nem akartam hinni a szememnek, hogy 
az emberek a holtág felé lődöznek, miközben a célterület mögött a nádasban ott bújnak meg a récefélék, nádi poszáták, mind-mind tojáson ülve vagy épp a nemrég kikelt fiókákat védelmezve, nevelgetve

 – mondja Kiss Balázs helyi természetvédő, egy civil egyesület, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság alapító elnöke, aki lapunk figyelmét felhívta a történtekre. Gyakran jár ezen a vidéken, ismeri a terepet, az itteni madárvilágot, s azt mondja, érthetetlen, miért éppen lövészetet szerveznek oda, ahol egyébként az élővilág, a fák, a madarak, a víz a fő vonzerő akár a turisták, akár a helyiek számára.
Megkérdeztük a tiszafüredi önkormányzattól, milyen vezérfonal mentén alakították a programokat: azt a választ kaptuk, hogy nem ők szervezték az eseményt, s a rendezvény felelősei reagálnak majd a kérdéseinkre. Ez hivatalosan nem történt meg. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megkeresésünkre úgy reagált, hogy ők nem illetékesek, s hozzájuk nem érkezett olyan bejelentés, amely a rendezvénnyel után vízminőségi környezeti-kárelhárítási fokozat elrendelését tette volna szükségessé. Az egyik szervező nem hivatalosan, háttér-információként annyit mondott, hogy minden engedélyük megvolt a lövészethez, a helyszínt is biztosították, s a rendőrök is többször ellenőrizték a programot. Szerinte a szabadstrandnak egy olyan területéről van szó, amely egyébként is zajos és forgalmas – például a motorcsónakok is itt járnak a főszezonon kívül, így a madarak megszokták a nagyobb hanghatást. A töltényhüvelyeket a lövések után összeszedték, de biztos benne, hogy nem ólomtartalmú sörétek voltak a hüvelyben, s szavai szerint a holtágba pottyanó korongdarabok is majdcsak elbomlanak egyszer.
Nos, Kiss Balázs mindezt határozottan cáfolta. Nem volt rest, s a helyszínen, az egyik stégből kikapirgált néhány beragadt sörétdarabot, s a korongmaradékokból is összegyűjtött párat. Utánajárt: a sörétek nem a környezetbarátabb, viszont kétszer annyiba kerülő acélból készültek, hanem bizony ólomból, a korongok pedig a gyártó honlapja szerint épp nem a lebomló fajtából valók. – A száztíz milliméter átmérőjű, biológiai úton nem lebomló korongok, amilyeneket a rendezvényen használtak, mészkőporból és kőszénkátrányból készülnek, utóbbi erősen mérgező, rákkeltő, környezetszennyező anyag.
A kilőtt korongdarabok most ott pihennek a Holt-Tisza fenekén, az ólomtartalmú, mérgező sörétek társaságban – utóbbi, mint nehézfém soha nem tűnik el.

  Kiss Balázs szerint nem csak az a néhány óra volt veszélyes a madarakra, amíg a fejük felett sörétek röpködtek, de az esemény káros utóhatásai az ő számukra is évekig jelentkezhetnek. A lövések most megzavarták a költési időszakot, a különleges hanghatás miatt a tojók otthagyhatták a fészküket, s egy néhány napos fióka – például egy nádiposzáta – egy-két óra alatt kihűlhet. Védett állatot szaporodásában akadályozni egyébként is szigorúan tilos. A Natura 2000 térképről kiderül, hogy az egész Tisza-tavi terület – benne a holtágakkal – ebbe az övezetbe tartozik, s teli van különlegesen védett madarakkal, amikre fokozottan kellene vigyázni. Fontos megjegyezni azt is, hogy a sörétet a récefélék meg is eszik, s kavicsként használják a zúzógyomrukban, vagyis ez nem megy végig a táplálékkal a tápcsatornán, így képes huzamosabb ideig kifejteni toxikus hatását. Vagyis gyakorlatilag ólommérgezést okozhat bennük, s a tápláléklánc következő tagjaiban, a ragadozó madarakban is. A Hágai Egyezmény – amihez hazánk 2002-ben csatlakozott – nem véletlenül tiltja meg ólomsörét használatát a vizes élőhelyeken – mondja a természetvédő, aki természetkárosítás miatt feljelentést tesz a területileg illetékes kormányhivatalnál.
Szerző

EPP-játszma: sietnie kell Orbánnak, ha maga akar kilépni a Néppártból

Publikálás dátuma
2019.05.08. 07:00

Fotó: Miniszterelnöki sajtóiroda / MTI
Nyilván nem akarja megvárni, amíg kidobják, de ha szabályosan akar kilépni, az hosszú ideig tart.
- Orbán Viktor tegnapi bejelentése alapjaiban változtatta meg és írta felül a Fidesz által az Európai Néppárt és a szárnyait bontogató egységes európai szélsőjobboldal között folytatott eddigi egyensúlyozó politikát - nyilatkozta a Népszavának Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője. A szakértő szerint maga a bejelentés, hogy a Fidesz nem támogatja többé Manfred Weber jelöltségét az Európai Bizottság elnöki posztjára, még értelmezhető volt egy utolsó kétségbeesett kísérletként a tét emelésére a Fidesz és az EPP közti eddigi pókerjátszmában. Ám a CDU elnök Annegret Kramp-Karrenbauer állásfoglalása, melyben felszólította a Fideszt az EPP elhagyására, egyértelművé tette, hogy erről a pontról már nincs visszatérés.
Jelenleg már csak az a kérdés, hogy mikor és hogyan történik a formális szakítás.

Ugyanakkor továbbra is nyitott kérdés marad, hogy mi változtatta meg két héttel a választások előtt Orbán kalkulációit. Hegedűs úgy véli: a miniszterelnök lépése csak akkor tűnhet valamennyire is racionálisnak, ha vagy arról rendelkezett biztos, de nem nyilvános információkkal, hogy az EPP hatalmi központjaiban megszületett a Fidesz kizárásáról szóló végleges döntés, vagy úgy értesült, hogy Weber immár nem számíthat a szükséges támogatásra az EU állam- és kormányfői, a progresszív európai pártfrakciók, vagy adott esetben egyenesen az EPP részéről. Ha a második forgatókönyv állna a döntés hátterében, akkor vagy a rendelkezésre álló információk nem voltak megalapozottak, vagy az EPP meghatározó pártjainak reakcióit kalkulálta félre a magyar kormányfő. Ha célja a tétek emelése volt, akkor ugyanazt a hibát követte el ismét, mint a Juncker elleni kampánnyal. Nem értette meg, hogy nyugati partnerei éppúgy hatalmi logikát követnek, mint ő maga, és ennek megfelelően kevésbé tolerálják nagypolitikai és hatalmi kérdésekben az árulást, mint a demokrácia és a jogállamiság leépítését - fejtette ki lapunknak Hegedűs Dániel.  Nem tud „öt perc alatt” kilépni a Fidesz az Európai Néppártból, még akkor sem, ha Orbán Viktor így dönt. A párt elnökét ismerve Orbán nyilván nem fogja megvárni, amíg formálisan is kizárják őket, hanem, ha úgy látja, hogy a szakítás elkerülhetetlen, akkor inkább, amolyan arcmentő akcióként, a Fidesz „fordít hátat” az EPP-nek. Csakhogy elvileg ennek is megvan a maga metódusa. Mivel a Fidesz alapszabályba foglalta, hogy a párt az EPP tagja, értelemszerűen ezt is módosítani kell majd. Erre viszont kongresszust kell összehívni, mert csak ez módosíthatja az alapszabályt, a dolog természetéből adódóan rendkívüli kongresszust. Az alapszabály szerint a leggyorsabb esetben is minimum harminc napba telik a Kongresszus összehívása. Így, ha Orbán Viktor legalább a látszatra ügyelni kíván és egy előzetes kongresszusi felhatalmazás birtokában jelenti be a távozást, akkor igyekeznie kell. 
Ha a Kongresszus már csak utólag adja áldását az egészre, akkor világossá válik a nyilvánvaló, hogy a testület valójában csak a pártvezér egyéni döntéseit legitimálja.

A szállodákkal fizetteti meg az állam, hogy mindent tudjon a vendégekről

Publikálás dátuma
2019.05.08. 06:45

Fotó: Shutterstock
Az állam szeme mindent lát: a hotelvendégek adatait júliustól azonnal és elektronikusan. A szoftver egy közepes szállásadónak havi 15-35 ezer forintjába kerül.
- Ha nem kellene külön fizetni a programért, nem lenne semmi gond – mondta egy balatoni szálloda vezetője a januártól működő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról (NTAK), ahová a szállásadóknak a jövőben fel kell tölteniük a vendégek adatait. A hazai hoteleknek júliustól, a panzióknak októbertől, a kempingeknek, közösségi és egyéb szálláshelyeknek az új évtől kell csatlakozniuk a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kezelt rendszerhez. Személyiségi jogi szempontból aggályos lehet, hogy egy turisztikai szervezet kezel ilyen jellegű adatokat, melyekhez ráadásul a NAV, a rendőrség vagy az idegenrendészet is hozzáférhet. Így vélekedett lapunknak korábban a kötelező adatszolgáltatásról Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője. 
Nyolc szobás – 16 férőhelyes – szálláshelyig ingyenes szoftvert biztosít – az MTÜ az adatszolgáltatáshoz, az ennél nagyobbaknak viszont a jelenlegi adminisztrációs rendszerüket kell átalakítaniuk, vagy külön szoftvert kell vásárolniuk. Ennek költsége egy átlagos, 20-30 szobás szálláshely esetén 15-35 ezer forint havonta, ami az általunk megkérdezett szállásadók szerint kigazdálkodható, hiszen jellemzően egyetlen vendégéjszaka ára. A szálláshelykiadók szerint előnye is akad az NTAK-nak, mert átláthatóbbá teszi az rendszert. - Megfelelő működéssel segít az ágazat kifehérítésében, napra kész statisztikákat ad, melyeknek köszönhetően sokkal hatékonyabb lehet a marketing – mondta megkeresésünkre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének ügyvezető elnöke. – Az adatvédelemről nem tudok nyilatkozni, de információink szerint megfelel a GDPR-szabályoknak. Flesch Tamás szerint a szállásadóknak különösebb plusz terhet sem jelent az NTAK, hiszen a vendégadatokat eddig is le kellett jelenteniük a KSH-nak, viszont a feldolgozott adatokat csak hónapokkal később kapták meg, míg az új rendszerben napi szinten követhetőek lesznek a különféle statisztikák, amire sokkal hatékonyabb marketinget lehet szervezni. - Arra mindenképpen jó lehet az új rendszer, hogy kiszűrje a csalókat – mondta egy budapesti szállodás –, emellett pontosabb képet lehet kapni a turistaforgalomról. Továbbá szerintem legalább annyira fontos, hogy ellenőrizhetővé válik, megfelelően használták-e fel a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban kiosztott sokmilliárdnyi támogatást. Azaz végre akár jól is elsülhet egy központi kezdeményezés és nem a vállalkozók húzzák a rövidebbet. Bár azért jellemző, hogy a rendszer tájékoztatójából nem hiányzik a fenyegetés sem, hiszen azokat, akik nem csatlakoznak időben vagy valami hibádzik majd az adatszolgáltatásuknál, gyakoribb NAV- és más hatósági ellenőrzésekkel és akár a szálláshely bezárásával fenyegetik. Csak, hogy érezze az ember, hogy törődnek vele…
Szerző
Témák
hotel