Előfizetés

Az NVB nem tudta felfüggeszteni Czeglédy Csaba mentelmi jogát

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.07. 18:49

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Nem volt meg hozzá a többség.
Nem függesztette fel Czeglédy Csaba EP-képviselőjelölt mentelmi jogát keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az testület határozata szerint a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség. Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) listájának 36. helyén szerepel, a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés április 22-én lett jogerős.  Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. Jelöltté válását követően azonban a bíróság felfüggesztette az eljárást, mivel az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését, az NVB azonban kedden úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát. A döntés előtt Czeglédy Csaba is szót kapott. A jelölt azt mondta, szeretne aktívan részt venni a választási kampányban a hátralévő három hétben a jelölőszervezet és a baloldali közösség érdekében. Azt is mondta, nagy valószínűséggel nem lesz EP-képviselő, ennek ellenére nem tartja magát kamujelöltnek.

Történelmi témájú graffitiversenyt hirdetett a Fidelitas

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.07. 18:43

Fotó: MTI
„Honfoglalás és „Az első magyar vasútvonal” átadása témában is lehet alkotni.
„Street Art versenyt hirdet a Fidelitas!” – szervezet honlapján. A felhívásban arra arra, hogy „alkossák újra a történelmet” a verseny során a magyar történelem dicső pillanatait álmodják majd a falra a pályázó  – vette észre a 24.hu. A választható történelmi témák a következők:
  • Honfoglalás,
  • Árpád-házi királyok,
  • Nándorfehérvári diadal,
  • Buda visszavétele,
  • Márciusi ifjak,
  • Dicsőséges Tavaszi hadjárat
  • Észak – Erdély vasútvonal,
  • és az első magyar vasútvonal átadása.
Az első három helyezett pénzdíjat és utalványt kap, amiből akár újabb festékszórókat is lehet venni. A győztes pályaművet az alkotók felfújhatják a Kerepesi úti vasúti kerítésre.

Már 20 ezren írtak alá egy petíciót, mert túl nehéz volt a matekérettségi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.07. 17:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A ponthatárok csökkentését kérik.
Néhány óra leforgása alatt több mint 20 ezren írták alá azt a petíciót, amit érettségizők indítottak a keddi középszintű matematika érettségi után, mivel a feladatokat túl nehéznek, a középszintet meghaladónak találták. A kezdeményezők a megszerezhető érdemjegyek ponthatárainak csökkentését szeretnék elérni. Az Eduline oktatási szakportálnak több diák is arról számolt be: az első rész – ami alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi – még nem volt nehéz, sőt egyesek szerint „gyanúsan könnyű volt”, a feladatsor második, hosszabb feladatokból álló részével viszont meggyűlt a bajuk. „Amilyen könnyen indult, annyira nehezen végződött. Leginkább ezzel tudnám jellemezni a mai érettségit. Az első rész játszi könnyedséggel indult, majd a következő részben sokkoltak a feladatok. Rengeteg érettségit csináltam felkészülésként, de egy sem hasonlított ehhez. Sokan kibukva jöttek ki a teremből az évfolyamtársaim közül, köztük én is, szóval sajnos csalódással végződött a mai nap” – írta egy diák. Totyik Tamás matematikatanár, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a második részben található feladatok valóban nem voltak könnyűek, sőt kifejezetten összetettek és időigényesek voltak. – Azt nem mondanám, hogy meghaladták a középszintet, de az ötös vagy a négyes érdemjegyet nehéz lesz megszerezni – vélekedett a szakértő, hozzátéve: a második részben található feladatsorok annyira hosszúak voltak, hogy már a szöveg végigolvasása és értelmezése is elvette a megoldásra fordítható idő negyedét. Az első rész feladataiból szerezhető pontszámok ráadásul a ketteshez sem elegendőek, így azok, akik a második feladatsorban egyetlen feladatot sem tudtak legalább részben megoldani, szinte biztos, hogy meg fognak bukni. Az érettségi eredményeiről két héten belül értesülhetnek az érintettek.