Az Európai Néppárt elnöke gyakorlatilag ajtót mutatott a Fidesznek

Publikálás dátuma
2019.05.08. 19:48

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Joseph Daul egyértelművé tette, hogy amíg ő vezeti Európa legerősebb pártcsaládját, addig nem lesz összefogás a szélsőjobboldali pártokkal.
– Ha Orbán Viktor továbbra is úgy cselekszik, ahogy eddig, akkor vagy kizárás következik, vagy magától távozik a pártból. Ő és a Fidesz tagjai szabad emberek, ha úgy határoznak, hogy elhagyják az Európai Néppártot, akkor tiszteletben fogjuk tartani a demokratikus döntésüket – mondta nagyszebeni sajtótájékoztatóján Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. A francia politikust arról kérdezték, hogyan alakulhat az EPP és a Fidesz viszonya azután, hogy a magyar kormányfő megvonta támogatását Manfred Webertől, a pártcsalád vezető jelöltjétől az Európai Bizottság elnöki posztjára. Daul kifejtette: Webert demokratikusan, óriási többséggel választották meg a kereszténydemokrata pártcsalád listavezetőjének. Ugyanilyen demokratikus belső eljárásban, titkos szavazással és csaknem egyhangúan döntött a néppárt politikai gyűlése márciusban a Fidesz felfüggesztéséről is. Az EPP-elnök hozzátette: Orbán a jelenlegi bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker megválasztását sem támogatta öt évvel ezelőtt. Egy másik kérdésre válaszolva határozottan leszögezte, hogy amíg ő az Európai Néppárt elnöke, addig nem lesz összefogás a tőlük jobbra álló szélsőséges politikai erőkkel. Manfred Weber és Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának vezető jelöltje közötti kedd esti tévévitában szóba került a jogállamiság érvényesülése az EU-ban. Weber szerint az uniónak új eszközökre és eljárásokra lesz szüksége, hogy alaposan feltárja a problémákat, a közös értékeket be nem tartó tagállamokat pedig a támogatások megvonásával jobb belátásra bírja. Timmermans a kormányokat bírálta, amelyek pártpolitikai megfontolásokból nem hajlandók a fékre lépni, ha jogsértéseket látnak. A Weber-Orbán, illetve a Fidesz-EPP párviadal vezető német kereszténydemokrata, illetve bajor keresztényszocilaista politikusokat is megszólalásra késztetett. Alexander Dobrindt, a CDU/CSU parlamenti csoportjának helyettes vezetője lágyabb húrokat pengetett, mint egy nappal korábban Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök. Sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem kell elhamarkodni az ítéletet, Orbán Viktor kizárása az EPP-ből még nem lefutott ügy. Szerinte Weber is hibázott, amikor azt mondta, hogy nem kér a fideszesek szavazataiból. Michael Grosse-Brömer frakcióigazgató viszont úgy vélte, hogy “aki menni akar, azt nem lehet megállítani”. Orbán bejelentése arról árulkodik, hogy már nem vállal értékközösséget az Európai Néppárttal - fejtette ki a CDU-s politikus a német sajtóban. Halmai Katalin (Brüsszel)
Frissítve: 2019.05.08. 19:52

Vona Gábor szerint Orbánt nem lehet leváltani

Publikálás dátuma
2019.05.08. 19:39
Fotó: MTI/Kovács Attila
Szerinte az Orbán által kiépített rendszert belülről nem lehet megdönteni, csak egy külső erő mozdíthatja el.
Semmiképp nem tervezi a visszatérését most a pártpolitikába Vona Gábor, aki a tavalyi választási vereség után mondott le a Jobbik elnöki tisztéségéről, a parlamenti mandátumáról, és visszavonult a politizálástól, azóta pedig youtube-csatornát indított – írja az Index.  „Itt nem lesz kormányváltás. Orbán Viktort nem lehet leváltani”– vélekedett Vona aki ma már politikai workshopokat tart.
Szerinte fölösleges minden leváltásáért folytatott harc, a jelenlegi politikai, társadalmi és médiaviszonyok mellett kilátástalan a küzdelem.

A volt pártelnök szerint tiszteletre méltó minden ellenzéki párt próbálkozása, de szerinte semelyik párt  nem tudja választáson legyőzni Orbánt, aki szerinte egy komplett rendszert épített ki. És a magyar történelemből az látszik, hogy sosem belső, hanem külső tényezők hatására változott meg egy-egy rendszer.  „Orbánt egy rajtunk kívül álló külső történés mozdíthatja el, belülről nem lehet megdönteni. 
Addig pedig, ameddig eljön ez a külső változás – ez lehet egy, öt, de tíz év múlva is –, készülniük kell a mást akaróknak az Orbán utáni időkre”

– mondta Vona.  A vloggerként tevékenykedő expolitikus úgy látja az ellenzékieknek ezért nem csupán Orbán leváltását kellene folyton ígérniük, hanem program tekintetében felkészülni a NER utáni időkre. „A társadalomnak pedig a direkt politika helyett nagyobb figyelmet kellene fordítani a „kisebb” társadalmi ügyekre. 
Ilyen ügy lehet például közös szemétszedés egy folyónál, vagy bármi, ami segítségével túl tudnak lépni az emberek a törzsi gondolkodáson. Itt társadalmi forradalom kell”

– vélte Vona, aki szerint a magyar emberek gondolkodásmódjának is változnia kell a közéletről, politikáról, és akkor változhat Magyarország. „Ez viszont hosszú ideig, több évig tartó folyamat, és ebben értelemszerűen a most még fiatal generációnak lesz kulcszerepe”– magyarázta a volt pártelnök.
Szerző

Választási Bizottság: törvénysértő, hogy csak a Fidesz plakátolhat egyes villanyoszlopokra

Publikálás dátuma
2019.05.08. 19:08

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Pest Megyei Területi Választási Bizottság kimondta: törvénysértő, hogy csak a Fidesz plakátolhat az Elmű villanyoszlopaira. A bizottság úgy találta, hogy a Demokratikus Koalíció plakátjainak a villanyoszlopokon való elhelyezését akadályozó ESMA Reklámcég, megsértette az esélyegyenlőség elvét. A DK ugyanis korábban azt a tájékoztatást kapta, hogy az Elmű villanyoszlopain az ESMA Reklámcég illetékes a reklámok, választási plakátok elhelyezésében. AZ ESMA viszont megtagadta a DK plakátjainak elhelyezését, ezzel szemben a Fidesz plakátjai felkerülhettek. A Demokratikus Koalíció üdvözli a választási bizottság döntését. "Mi, európai magyarok tiltakozunk a hatalom megfélemlítő hadjárata, az ellenzék elhallgattatása, a kampány ellehetetlenítése ellen. Továbbra is azért dolgozunk az Európai Egyesült Államok megvalósításának tervén, hogy minden párt egyenlő esélyekkel indulhasson a szabad és demokratikus választásokon."  Emlékeztetőül: ahogy arról lapunk beszámolt, az ország villanyoszlopainak kétharmadán nem lehetnek ellenzéki plakátok, ugyanis a magánkézben lévő áramszolgáltatók egy reklámszerződésre és -cégre (ez az Esma) mutogatva tért ki az elől, hogy politikai hirdetések jelenjenek meg póznáikon.
Szerző