Egyre népszerűtlenebb a szociális szövetkezet

Egyre kevesebb szociális szövetkezet alakul és egyre több szűnik meg, az életben maradók viszont egyre izmosabbak - állapítja meg az Opten.
Jelentős visszaesést mutat a szociális szövetkezetek száma – hívja fel a figyelmet a céginformációval foglalkozó Opten. Ma már jóval több szűnik meg, mint alakul, de a működők közül is sok nem végez érdemi tevékenységet. A 2006-ban életre hívott vállalkozási forma célja a haszonszerzés mellett a közösség oktatási, kulturális, szociális vagy foglalkoztatási igényeinek kielégítése. A fő cél hátrányos helyzetű csoportok, így például az inaktívak, a romák vagy a fogyatékkal élők segítése. Míg 2015-ben félszáz ilyen szerveződés alakult és 83 szűnt meg, tavaly már csak 50-et hoztak létre és 327 húzta le a rolót. Az összesített árbevétel viszont ugyanez idő alatt 13,6 milliárdról 27,5 milliárdra nőtt. A sokszor átgondolatlan üzleti modellre alapított szövetkezetek ideje lejárt – állapítja meg mindezek alapján Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere. Csak a valós piaci igényeket felismerő és kiszolgáló, illetve az uniós és egyéb forrásokat sikeresen felhasználó szociális szövetkezeteknek van jövője – véli. A szociális szövetkezetek árbevételének mindig jelentős részét tették ki az uniós pályázati források. 2017-ben 97 tervükre összesen 4,3 milliárd forint támogatást nyertek, ami akkori összárbevételük 15,6 százalékára rúgott. Tavaly 95 nyertes pályázatra 3,7 milliárd támogatást szereztek.
Szerző

Meglódult, és hét éves csúcsra ugrott az infláció

Publikálás dátuma
2019.05.09. 09:35
Drágult az élet - Az üzemanyagokon és a szeszes italokon túl jelentősen többe kerülnek egyes élelmiszerek is
Fotó: Shutterstock
De még így is hajszállal az elemzői várakozások alatt maradt.
Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, márciushoz viszonyítva átlagosan 0,9 százalékkal nőttek az árak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 4,0 százalékos éves inflációt prognosztizáltak áprilisra, a márciusi 3,7 százalék után. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalék volt az előző év azonos időszakához, és 0,3 százalék az előző hónaphoz képest. Az éves maginfláció márciusban emelkedett 3,8 százalékosra a januári 3,2 és a februári 3,5 százalékról. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. A szeszes italok és dohányáruk átlagosan 8,5 százalékkal, ezen belül a dohányárúk 12,7 százalékkal, a szeszes italok 4,5 százalékkal, az élelmiszerek 5,2 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest. Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az éves és havi infláció is legutóbb 2012-ben volt magasabb mint áprilisban. Felgyorsult az üzemanyagok drágulása is, a benzin és a gázolaj áprilisban 6,9 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva 5,9 százalékkal lett magasabb az ár - tette hozzá. Az előző hónapban 3,7 százalékos volt az üzemanyagok éves drágulása és 4,2 százalékos a havi.
Szerző
Témák
infláció

324,26 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.05.09. 08:17
Illusztráció: Shutterstock
Vegyesen alakult a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizapiacon.
A forint az euróval szemben kissé gyengült, a dollárral szemben az árfolyama nem változott, a svájci frankkal szemben pedig erősödött szerda esti árfolyamához képest. 
Az euró jegyzése a szerda esti 324,11 forint után csütörtök reggel fél nyolckor kissé magasabban, 324,26 forinton állt, a dolláré 289,65 után szinte változatlanul 289,64 forinton, a svájci franké pedig 284,06 forint után alacsonyabban, 283,80 forinton.
Szerző