Pénzért törölt adótartozásokat a NAV egyik volt főosztályvezető-helyettese

Publikálás dátuma
2019.05.10. 10:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Korrupció miatt emeltek vádat az ügyben.
Korrupció miatt vádat emeltek a NAV Pest Megyei Adóigazgatóságának egyik korábbi főosztályvezető-helyettese ellen, aki két társával pénzért törölt adótartozásokat - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-vel. Keresztes Imre főügyész a közleményben azt írta, a volt főosztályvezető-helyettes egy ismerősén keresztül - aki szintén vádlott az ügyben -
megállapodott egy társával abban, hogy pénzt kérnek olyan emberektől, akik adótartozással rendelkező, megszüntetni kívánt cégek érdekeltségében járnak el

, cserébe törlik a tartozást és biztosítják a cégek kényszertörléséhez szükséges feltételeket. A megállapodás szerint az adott cég tartozásának 10-15 százalékát kérték az ügyintézésért, ezzel mintegy 21 millió forint jogtalan előnyre tettek szert, amelyet egymás között egyenlő arányban elosztottak - tette hozzá.
A vádlott olyan embereknek adta ki a cégek adótitoknak minősülő adatait, akiknek nem volt jogosultságok azok megismerésére, előre közölte a helyszíni adóhatósági ellenőrzések idejét, valamint a hivatalos küldemények postázását.

Társai közreműködésével - az eljárási jogosultság biztosításáért - pedig azt is elérte, hogy a cégek székhelyét az általa vezetett osztály illetékességi területére helyezzék át. A volt főosztályvezető-helyettes és két társa részben beismerte a bűncselekmények elkövetését, a többi vádlott - akik az érintett kilenc cég érdekében eljártak - tagadta ezeket, és megtagadta a vallomástételt. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek. A Központi Nyomozó Főügyészség
többszörösen minősített hivatali vesztegetés és más bűncselekmény miatt emelt vádat a korábbi főosztályvezető-helyettes és nyolc társa ellen

a Budapest Környéki Törvényszéken.  A volt főosztályvezető-helyettes a kilenc rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és három rendbeli hivatali visszaélés miatt akár tizenöt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.
Szerző
Témák
korrupció
Frissítve: 2019.05.10. 16:33

Szennyvíziszapot importálnának az egerszalóki termálforrások közelébe

Publikálás dátuma
2019.05.10. 09:40

Fotó: Németh András Péter
Több tízezer tonna állati és növényi hulladék „kirohasztott anyaga” is érkezne Olaszországból és Szlovéniából.
Egy régi homokbányát töltene fel egy magyar cég Eger közelében minden évben 200 ezer tonna külföldről származó szennyvíziszappal és más hulladékokkal – írja a 24.hu. Egy kis családi vállalkozás, a Midori-Öko Kft. fordult ezzel az üzleti ötlettel az egri járási hivatalhoz. Az agrárügyi és környezetvédelmi főosztály egy előzetes vizsgálat lezárásaként úgynevezett egységes környezethasználati engedélyezési eljárást lefolytatását írta elő. 
Ebbe az eljárásba vonták be azt a kilenc települést, amelyet közvetlenül érintene a hatalmas mennyiségű szennyvíziszap importja.

A települések polgármesterei a kormányhivatal által kiküldött közleményből tudták meg, hogy a budapesti székhelyű
Midori-Öko Kft. egy Egerszólát és Egerszalók között elhelyezkedő homokbányát nézett ki magának, hogy ott Olaszországból és Szlovéniából származó iszapot tároljon és semlegesítsen.

A Kft.-t egy házaspár alapította 2011-ben, de a cég azóta sem nőtte túl egy családi vállalkozás méreteit: alig néhány millió forintos forgalmat produkál évente. A cég ennek ellenére egy nagyszabású nemzetközi üzletre kért engedélyt a zöldhatóságtól, 200 ezer tonna kommunális mellékterméket szállítana sok száz kilométerről közúton Heves megyébe. A közlemény szerint a külföldi szállítmányok nagyobb hányadát a lakossági szennyvíziszap tenné ki, de 
több tízezer tonna állati és növényi hulladék „kirohasztott anyaga” is érkezne a határon túlról.

Az iszapot az egerszalóki termálforrásoktól alig néhány kilométerre lévő bányában kevernék össze mésszel és homokkal, hogy talajjavító anyagot állítsanak elő belőle.
Szerző
Témák
szennyvíz

A Momentum beelőzte a Jobbikot egy fontos közegben - és bizony a Fidesz is

Publikálás dátuma
2019.05.10. 09:06
A Szabadság térről vonultak
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Egy most vasárnapi választáson a hallgatók 16 százaléka a parlamenten kívüli pártra voksolna.
Már nem a Jobbik, hanem a Momentum a legnépszerűbb párt az egyetemisták körében – derült ki a a Magyar Tudományos Akadémia legújabb kutatásából, amelyet elsőként a Magyar Hang ismertetett. A felmérés alapján egy most vasárnapi választáson a hallgatók 16 százaléka a parlamenten kívüli pártra voksolna. A Fidesz stabilan tartja a második helyét, a baloldali pártok viszont továbbra is képtelenek előrelépni a körükben. Egy meglepő adat is kiderült a kutatásból: 
a felmérések 2011-es készítése óta nem volt ilyen alacsony körükben a politikai kérdéseket teljesen elutasítók aránya.

Az új pártok gyors betörése és térfoglalása korántsem rendkívüli, az Együtt ugyanis a 2013-as felmérésben ugyanilyen jól szerepelt. A Fidesz második helyezése egyébként közel olyan támogatottságot (15,5 százalék) jelent, mint a Momentumé. A Jobbik idén csak a harmadik helyre (14 százalék) futott be. Újdonság viszont, hogy 
a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) mára a negyedik legtöbb támogatóval (13 százalék) rendelkező párt a hallgatók körében.

Az MKKP és a Momentum robbanása leginkább az LMP kárára történt, az ő bázisuk tűnik legkevésbé stabilnak: miközben 2011-ben még 18 százalékkal a második legnépszerűbb párt volt, ezúttal már csak a hallgatók 9 százalékának támogatottságát mondhatja magáénak. A hagyományos baloldali pártok továbbra sem találtak megoldást az utánpótlás-válságukra: 
az MSZP, illetve az onnan kivált Demokratikus Koalíció népszerűsége a hallgatók körében öt százalék alatti.

További érdekesség, hogy  a politika szó hallatán továbbra is a legtöbben „korrupcióra”, a „hazugságra” és „Orbán Viktorra” asszociáltak.
Szerző
Témák
Momentum