Előfizetés

Jóval kevesebb pénz érkezhet Brüsszelből a következő hat évben

B. M.
Publikálás dátuma
2019.05.13. 17:12

Fotó: Népszava
Negyedével kevesebb uniós forrást kaphat Magyarország 2021-2027 között, mint a jelenlegi pénzügyi ciklusban, a földalapú támogatás pedig 15 ezer forinttal mérséklődne hektáronként. A kormány túlzónak tartja a csökkentést.
Sérelmezi a magyar kormány a 2021-2027 közötti hét éves gazdasági ciklusban hazánk számra juttatni kívánt támogatások mértékét - mondta Schanda Tamás, az innovációs és technológiai tárca európai uniós támogatásokért felelős államtitkára.  Az Európai Bizottság szerint 17,9 milliárd eurónyi strukturális és beruházási alapbeli forrás járna Magyarországnak, ez 5,7 milliárd euróval (24 százalékkal) kevesebb a jelenlegi ciklusban rendelkezésre álló forrásnál. A csökkenés okaként a szakértők megjegyezték: Nagy-Britannia, az Európai Unió egyik legnagyobb befizetője távozni készül. Emellett Magyarország több régiója az elmaradottból átalakulóba, illetve fejlettbe sorolódik át, viszont vannak olyan régiók - itt elsősorban az Európai Unió peremén lévőkről van szó -, ahol az átlagtól való lemaradás növekedett. Ezek nagyobb arányban kaphatnak támogatást. Szakértők megjegyzik azt is, hogy módosul a forráselosztási képlet. E szerint a Zöld Európa programra - klímavédelem, környezetvédelem - több pénzt szánna az unió. A magyar kormány különösen sérelmezi, hogy az új célok között - a tervezett költségvetés egy százalékának erejéig - szerepel egy olyan tétel, amely a migránsok integrálását segíti elő. További érvágást jelentene a magyar gazdaságnak, hogy a Közös Agrárpolitika keretében 16 százalékkal kevesebb jutna  Magyarországnak, és 27 százalékkal kevesebbet utalnának vidékfejlesztésre. Így hektáronként 15 ezer forinttal csökkenhet a földalapú támogatások mértéke. Összességében a kelet-közép-európai régió országai a közvetlen brüsszeli forrásokból 5 százalékot tudunk elnyerni, míg a népességén belüli részarányunk 20 százalékos.  Nehezen emészti meg a kormány, hogy a jogállamiságot be nem tartó országok magatartását is vizsgálnák, holott Schanda Tamás szerint ehhez nincs megfelelő mérce. (Ennek bevezetése még az Európai Unióban is vita tárgya.) A Népszava érdeklődött a magyar álláspont kialakításának állásáról, de az államtitkár szerint nem a gyorsaság a döntő, hanem az, hogy szakmapolitikailag megalapozott, Magyarország érdekeit képviselő álláspontot alakítsanak ki. A mostani ciklusra elosztható 29,6 milliárd eurónyi keretet már teljes egészében le kötötték nyertes projektek szerződéseivel, 66 százalékát ki is fizették, a teljes összeg 33 százalékát pedig már sikerült lehívni Brüsszelből. 

Göndör a legszebb haszonállat

M. I.
Publikálás dátuma
2019.05.13. 16:18
Illusztráció
Fotó: Mint Images / AFP
A tehén megnyerte több díjnyertes bika örökítőanyagát.
A biharnagybajomi holstein-fríz, Göndör lett az év legszebb haszonállata az Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállítás Vásár társrendezvényén, a múlt hét második felében megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. A kiállítás nagydíját elnyerő tehén nagy tejtermeléshez szükséges jegyeket mutat. Ezért használják a legjobb javító hatású bikák spermáit is. "A jó hozam érdekében fontos a tőgyszerkezet, a korrekt lábszerkezet, az aránylag nagy és mély mellkas, ami elősegíti a belső szervek minél jobb működését” - fejtette ki Fekete Balázs főszervező. Az ország legszebb haszonállata eddig negyvenezer liter tejet adott. 
Göndör gazdája, a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. szarvasmarhaágazat-vezetője, Madar László pénzt és több díjnyertes bika örökítőanyagát nyerte meg. A rendezvényen a sertés-, baromfi-, szarvasmarha-, juh-, kecske-, nyúl- és lótenyésztők is felvonultatták legszebb állataikat, amik közül a zsűri kategóriagyőzteseket hirdetett.

Nemsokára 135 ezer forinttal jut kevesebb egy átlagnyugdíjasnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.13. 11:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tovább nyílik az olló a fizetések és a nyugdíjak között: az idősek egyre kevesebből gazdálkodhatnak.
Nem sok jóval kecsegteti a nyugdíjasokat a közeljövő, hiszen a bérek és nyugdíjak közötti szakadék egyre csak mélyülni fog. Ennek következménye a legidősebb társadalmi réteg fokozatos, egyre nagyobb mértékű elszegényedése lesz – állapította meg az mfor.hu.
Jelenleg 85 ezer forinttal kevesebből gazdálkodhat egy átlagos összegű nyugdíjban részesülő személy, mint egy átlagbérért foglalkoztatott. Öt év múlva a gazdasági portál számításai szerint már 135 ezer forintos lesz ez a különbség.
Az elmúlt néhány év folyamatainak az eredményeként mára egyre jobban megverik a fizetések a nyugdíjakat, és a kétféle havi juttatás közötti olló egyre jobban szétnyílt. Ennek oka az mfor.hu szerint, hogy a bérek a járulékcsökkentés, a minimálbér-emelés és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának eredményeként lendületesen emelkednek, emellett a nyugdíjak évről évre mindössze az infláció mértékével nőhetnek, ami töredéke a bérnövekedés ütemének.