Kereslet húzza az árakat az ingatlanpiacon

Publikálás dátuma
2019.05.15. 09:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az év első negyedévében töretlen az építőipar lendülete. Az új lakások ára is folyamatosan emelkedik. A falusi csok tartogat meglepetést.
A falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) tovább élénkítheti a lakóingatlan piacot, különösen, hogy július 1-jétől a jogosultak 5 millió forintot vehetnek föl ingatlan vásárlásra és 5 millió forintot felújításra. Igaz, a falusi csok szabályai szigorúbbak, mint az egyéb hasonló kedvezményeké, például csak az 5 ezer lélek alatti és fogyatkozó népességű településeken vehető igénybe, és a legrászorultabbakat eleve kizárja a jogszabály az igénybevételéből. A falusi csok mintegy 2500 településen, az összes helység mintegy 80 százalékán vehető igénybe. E helyeken az ingatlanforgalom alig 20-22 százalék zajlik. A keresletet korlátozza az is, hogy hiába lennének kedvezőek a vásárlási feltételek, ha az adott településen se közel se távol munkahely, egészségügyi, oktatási szolgáltatás, illetve gyenge az infrastrukturális ellátottság.  Az építőipari ágazat egyelőre a falusi csok nélkül is lendületesen bővül. Márciusban, 67,6 százalékos növekedést ért el az építőipar, az első negyedévben pedig 48,2 százalékos volt a bővülés. Az iparág idén elérheti a 4 ezer milliárd forintos teljesítményt, ami történelmi csúcsnak számít – mondta a Népszavának Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítések az első negyedévben 42,3 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi szintet. Az ágazat teljesítményében nagyjából 18 százalékot képvisel a lakásépítés, de ha a „láthatatlan” magánépítkezéseket is beleszámítjuk, ez elérheti, sőt meghaladhatja a 20 százalékot is.
A kereslet pedig magasan tartja az árakat. Tavaly Budapesten 22,9, a vidéki városokban 18,2 míg országosan 15,2 százalékkal emelkedtek 2017-hez képest a lakásárak a jegybank ingatlanpiaci jelentése szerint. A fővárosban idén is  elérheti a drágulás a 20 százalékot. Idén 22-23 ezer új lakást adhatnak át, ám az újépítésű lakások áfájának 5 százalékról ismét 27 százalékra emelése miatt zuhanás lehet 2020-ban, és a Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint 8,3 ezerre csökkenhet ez a szám. Ez pedig főleg a kis- és közepes vállalkozások egy részének a csődöt jelentheti. A lakásépítések ütemét fenntarthatóvá tenné, ha a kormány elfogadná az ÉVOSZ javaslatait. Vagyis egyebek mellett azt, hogy bizonyos megkötésekkel visszaigényelhető lenne a kedvezményes 5 százalékos és a 27 százalékos áfa közötti különbség, legfeljebb 7,5 millió forintig – említette Koji László. A kormányzati illetékesek már számolják a javaslatok költségvetési vonzatát.  Akárhogy is dönt a kormány, a 2020-ra előrejelzett lakóingatlan építési láz alaposan alábbhagy. A csökkenő kínálat pedig tovább gerjeszti az árakat és a kereslet egy részét a használt lakások felé tereli, ami további áremelkedést gerjeszt – jegyezte meg a Népszavának Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ahhoz azonban, hogy a lakáspiac ne zuhanjon nagyot, szükség van az alacsony kamatlábakra, a gazdaság teljesítménye sem csökkenhet érdemben, miközben feltétel az alacsony munkanélküliségi ráta és a bérek emelkedése. A legutóbbi felmérés szerint a lakások 46 százalékát hitelre vásárolták meg és ezeknek a hiteleknek már a 90 százaléka fix kamatozású volt. Igaz, a korábban kötött élő szerződéseknek még 60 százaléka változó kamatozású, de azok is átválthatók fix kamatozásúra, bár az a törlesztő részletek némi emelkedésével jár. A fenti feltételek teljesülése elengedhetetlen a falusi csok sikeréhez is, hiszen nem elég az ingatlant megvásárolni, azt fenn is kell tartani. Ehhez viszont kell az állandó munkahely, a biztos jövedelem. A szakértő szerint idén és még jövőre is az ingatlanpiacot elsősorban a főváros és a megyeszékhelyek forgalma húzza. Balogh László állítását támasztja alá a jegybank ingatlanpiaci jelentése is, amely alapján 2018-ban az új lakások 82 százalékát Budapesten, a Balatonnál, vagy valamelyik megyeszékhelyen adták át. A falusi csoktól azt várják, hogy vidéken is élénkül majd az ingatlanpiac és emelkednek az árak. Összességében 2020-tól az új lakások árának még mindig évi 5-10 százalékos emelkedésre számít Balogh László és szerinte Budapesten az átlagos négyzetméterár elérheti az 1 millió forintot, a megyeszékhelyek ettől 10-15 százalékkal maradhatnak el.

Támogatásra várnak az építők

Az ÉVOSZ elnöke lapunknak elmondta, az ágazat egyelőre képes lépést tartani a növekvő kereslettel, mert például a tavalyi 16 milliárd forintos támogatás, amit a vállalkozók technológiai, eszköz fejlesztésre használhattak fel, már érezteti a hatását. A kormány erre az évre és 2020-ra 6-6 milliárd forintot szán erre a célra, de az ágazat szereplői szeretnék elérni, hogy a bővülés fenntartása érdekében a kormány hozza előre a 2020-ra szánt támogatást. Míg az iparág mélypontján, 2013-ban 7,5 ezer új lakást adtak át, idén ennek a háromszorosát – mondta az ÉVOSZ elnöke. Ha marad a fizetőképes kereslet, az építőipar képes a 30 százalékos növekedésre – közölte Koji László.

Szerző

Egyelőre inkább óvatosság mint baj - beismerte a Mercedes, hogy felfüggeszti a kecskeméti gyár építését

Publikálás dátuma
2019.05.15. 08:40

Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
A hírek szerint egyes alvállalkozóknak már jelezték az esetleges szerződésbontást.
Hosszú távon számolnak vele, de átmenetileg felfüggesztették Kecskeméten a Mercedes-gyár bővítését, erősítette meg az Index információját a Daimler stuttgarti központja. „A helyzetről a portálnak Ludvig Orsolya, a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár kommunikációs igazgatója azt mondta: természetes, hogy egy piaci cég módosítja a terveit, de az új gyár, illetve hogy a következő évtized első felében termeljen is, nincs veszélyben Zajlik viszont a korábbi tervek felülvizsgálata. Korábban úgy volt, hogy rugalmasan, egyazon gyártósoron állították volna elő a legkülönbözőbb modelleket a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinon át a különböző meghajtással rendelkező járművekig. A piaci igényeket látva lehet, hogy végül nem erre lesz szükség.  Állítólag a gyár bővítését végző kivitelező cég egyes alvállalkozóknak már jelezte is a szerződésbontást az építkezés felfüggesztése miatt – de ezt egyelőre sem a Mercedes, sem a kivitelező nem erősítette meg az index.hu-nak. A döntést a kecskeméti gyárbővítés jövőjéről az is lassíthatja, hogy a cégben jelenleg éppen vezércsere is zajlik, Ola Kallenius várhatóan a Daimler május 22-i éves közgyűlése után veszi majd át a társaság vezetését Dieter Zetschetől. Az ő elképzeléseitől alighanem sok függ majd. A Daimler vezérigazgató-jelöltje annyit mindenesetre már előrevetített, hogy a társaságnak 2025-ig jelentős lépést kell tennie a költségek lefaragása terén.

Mercedes-Benz-gyár: nincs veszélyben a kecskeméti autógyár bővítése

Nincs veszélyben az a korábban kitűzött cél, hogy bővítsék a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát – közölte az autógyár az MTI-vel. A közlemény szerint a magyarországi telephelyen számtalan fejlesztés zajlik a bővítés mellett is. A gyár teljes kapacitással működik, és a termelési programja már a jövő évre is telített, hiszen az itt gyártott kompakt autók kereslete továbbra is növekszik. Mint írták, a piaci igények, a technológiai trendek és az iparágat érintő szabályozások mind befolyásolják azt, hogy az autóipari gyárak milyen irányba fejlesztenek, így a Daimler AG is rendszeresen felülvizsgálja termék portfólióját és igyekszik kiegyensúlyozott kapacitás-kihasználtságot elérni nemzetközi gyártási láncában. A kecskeméti gyár fontos eleme ennek a termelési láncnak. A Daimler csak jó tapasztalatokkal rendelkezik Magyarországon és hosszú távon épít kecskeméti beruházására – olvasható a közleményben.

Szerző
Frissítve: 2019.05.15. 15:39

324,31 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.05.15. 08:22
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróval szemben kissé erősödött, míg a dollárhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest gyengült.
Az euró 324,31 forinton forgott reggel hét óra után pár perccel, 14 fillérrel csökkent az árfolyama a kedd esti 324,45 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 289,42 forintról 289,45 forintra, a svájci franké pedig 286,69 forintról 286,93 forintra erősödött. 
A jent 2,6400 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,6381 forinttal.
Az euró 1,1209 dolláron forgott szerda reggel, 0,05 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest.
A svájci frankhoz képest 0,01 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,1306 frankon jegyezték.
Egy dollárért 1,0087 frankot kértek, 0,02 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,04 százalékkal drágult a dollár, szerda reggel 109,64 jent ért.
Szerző