Hat perc, amely megrengette Ausztriát

Publikálás dátuma
2019.05.19. 11:21

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Kivel szövetkezhet Sebastian Kurz?
Mindössze hat percnyi anyagot tett közzé a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung abból a több mint 6 órás videóból, amelyet 2017. július 27-én vettek fel ismeretlenek egy ibizai villában. De ez a hat perc elegendő volt ahhoz, hogy megbuktassa a néppárti-szabadságpárti kormányt, s Sebastian Kurz kancellár szombaton este bejelentse új, idő előtti választások kiírását. Alkancellárja, Heinz-Christian Strache már délelőtt lemondott, s nem csupán állami tisztségéről, hanem a szabadságpárt (FPÖ) vezetéséről is. Visszalépett „tettestársa”, Johann Gudenus parlamenti frakcióvezető is, aki a spanyolországi megbeszélésen a tolmács szerepét töltötte be legjobb barátja mellett. Az FPÖ-ben „orosz szakos”, német nacionalizmust hirdető nemesi famíliából származó Gudenus mutatta be főnökének a videón mint orosz oligarcha szereplő csinos nőt is, aki az alsó-ausztriai család földjét akarta eredetileg megvenni „remek” áron, s ebből a kapcsolatból fejlesztették ki a nagy üzletet. A Kleine Zeitung című napilap szerint a 250 ezer eurónyi illegális pénz befektetését színlelő, oroszul és angolul beszélő nővel kapcsolatban a pártelnök először bizalmatlan volt, csapdát sejtett, de harcostársa eloszlatta a kételyeit, így jött létre a spanyolországi találkozó. 
A hatalmas mennyiségű elfogyasztott ital, (állítólag drog is került az asztalra) még inkább bizalommal töltötte el a pártvezért.

Az anyag közzétételén dolgozó két német újság azért határozott közösen a hat percről, mert úgy gondolták, elég a közérdekű tartalmat megmutatni: a bűnös pénz elfogadásának, a sajtó megvesztegetésének, a számvevőszék kijátszásának szándékát. A Süddeutsche főszerkesztője elmondta, a videóért nem fizettek, készítőiről pedig nem beszélnek. 
A sok órás szöveg, amelyről a lapok lemondtak, rengeteg inszinuációt tartalmaz, az illuminált Strache osztrák politikusokat szidalmazott, állítólag későbbi főnökét, Kurz kancellárt is. Felsorolta, az ismeretlen „orosz” nőnek hogy kik homoszexuálisok, kik „koxolnak” a politikai színtéren.

Még saját feleségéről is mondott rosszakat, amiért szombat délelőtti lemondásakor szégyenkezve kért bocsánatot. Úgy tűnt, a politikus rendkívül megviselt, s önkritikusan azt mondta, éretlen tinédzserként akart csillogni vendége előtt. Strache lemondásakor ezrek gyűltek össze a Ballhausplatzon, a kancellári hivatal előtt, az emberek Sebastian Kurzra vártak, hogy megmondja, merre tovább. A 32 éves politikus azonban csak este 8 óra előtt állt a nyilvánosság elé, s jelentette be az előrehozott választásokat. Addig állítólag a koalíció fenntartásával próbálkozott új személyekkel.
Norbert Hofer infrastrukturális minisztert, aki az FPÖ új elnöke, akarta helyettesének a kormányban, tartalmi változtatást pedig azzal próbált elérni, hogy a belügyminisztériumot visszavenné a szabadságpárttól, s héjaként ismert vezetőjét, Herbert Kicklt eltávolítaná a kormányból.

Javaslatát azonban az FPÖ elutasította. A Kurz vezette néppártnak, amelyből a korábbi nagykoalíció híveit rég kiszorították, nagyon rossz a kapcsolata az egykori partner szociáldemokratákkal (a kancellár 17 hónapja nem állt szóba az SPÖ vezetőivel), nem jön tehát szóba koalíciós partnercsere, csak az előre hozott választás lehetősége. Ehhez adta áldását az osztrák elnök, Alexander Van der Bellen is, aki szombat esti rövid beszédében igazi államfőhöz méltó üzenetet intézett a lakossághoz. Hangoztatta, hogy a videón viselkedő két politikus az intézményekbe vetett bizalmat törte meg, e nélkül pedig nincs demokrácia.
„Ez nem a mi Ausztriánk” – mondta Van der Bellen, aki kiállt a független sajtó szabadsága mellett, s úgy vélte, hogy a most tönkretett bizalmat csakis új lappal, azaz előre hozott választásokkal lehet helyreállítani.

Hasonlóképpen nyilatkoztak az osztrák tartományi vezetők is, akik pártállástól függetlenül visszataszítónak minősítették a rejtett kamerával készített felvételeket. Európa szélsőjobboldali pártjainak politikusai egyszerű belpolitikai ügynek igyekeztek beállítani a botrányt, az osztrák ellenzéki pártok viszont Kurz felelősségét hangoztatták.
Frissítve: 2019.05.19. 16:37

Trump az abortuszt tenné 2020-as kampányának egyik fő témájává

Publikálás dátuma
2019.05.19. 10:36

Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
Az amerikai elnök büszke rá, hogy elnöksége alatt több abortuszellenes bírót nevezett ki.
Donald Trump minden jel szerint a 2020-as választási kampánya egyik fő témájává szeretné tenni az abortuszkérdést. Az amerikai elnök szombat este több tweetet is közzétett a témában írja a 444 a Guardian cikke nyomán. Ezekben azt is egyértelművé tette, hogy szemben azokkal a radikális szigorításokkal, amilyeneket például Alabamában fogadtak el, ahol az új törvények szerint még a vérfertőzés és a nemi erőszak áldozatai se vetethetik el magzatukat, ő meghagyná az előbb említett áldozatoknak a választás jogát. Emellett azért kiemelte, elnöksége alatt mennyi konzervatív, az abortusz jogát ellenző, vagyis „pro-life” bírót nevezett ki, és megjegyezte, hogy a művi terhességmegszakítás ügye teljesen kiborítja a „szélsőbaloldalt”.
Szerző
Frissítve: 2019.05.19. 12:21

Újrakezdést követel az osztrák sajtó

Publikálás dátuma
2019.05.19. 10:24

Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP
Egy megoldás van: teljes újrakezdés. Ez pedig az utóbbi időben láthatatlanná vált ellenzékre is igaz.
Érthető módon az osztrák lapok nagy terjedelemben foglalkoztak a belpolitikai válsággal, amelyet az „Ibiza-videó” váltott ki. Ebben Heinz-Christian Strache elárulta, a médiát a saját elképzelései szerint akarja átalakítani, visszaélne hatalmával és kész a korrupcióra. Strache szombaton minden funkciójáról, az alkancellári tisztségről és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökségéről is lemondott, de ezzel már nem tudta megmenteni a kormánykoalíciót, este Sebastian Kurz kancellár bejelentette, vége az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ közös kormányzásának. A liberális Der Standard szerint
Kurz az egyetlen magától értetődőt tette azzal, hogy az idő előtti voksolás mellett döntött. Az azonban meglepő, hogy ilyen sokat várt a botrányos videó megjelenése után a döntés bejelentésével. Ezzel ugyanis óhatatlanul magát is belekeverte az ügybe.

Nyilvánvaló, hogy a kancellár kész lett volna folytatni a koalíciót azzal a feltétellel, hogy távozik a belügyminiszteri tisztségből Herbert Kickl (FPÖ). Azzal azonban, hogy az FPÖ ezt elutasította, az a benyomásunk támadhat, hogy a konzekvenciákat az Osztrák Szabadságpárt vonta le és nem a kancellár. Végül Kurz mégis helyesen cselekedett, azaz sokkal inkább arról van szó, hogy ezt az FPÖ lehetővé tette.
A bécsi Kurier megjegyzi, a videofelvételből egy olyan politikus képe alakul ki – Strachéről van szó -, aki számára csak a hatalom megszerzése a cél, ezért minden struktúrát átalakítana. Vélhetően az egész pártot magával rántja a mélybe

– állapítja meg a lap, amely rámutat, ezt tette egykor Jörg Haider is. S ismét bebizonyosodott, hogy ezzel a párttal nem lehet állami ügyeket intézni. Ám az FPÖ elszigetelődésének is megvannak a maga veszélyei, nevezetesen az, hogy Ausztria ismét kétpárti országgá válik. Ezt azonban senki sem akarhatja. Ezért egy megoldás van: teljes újrakezdés. Ez pedig az utóbbi időben láthatatlanná vált ellenzékre is igaz. Különösen érdekes, mit írt a Kronen Zeitung, hiszen a botrányvideóban Strache a legolvasottabb osztrák napilap megszerzéséről beszélt. A lap szerint „mindaz, amit átéltünk, nem azzal áll összefüggésben, hogy politikusok közbenjárnak a médiánál azért, hogy valamennyire befolyásolják hírközlésüket”.
Szerinte mindaz, amit Strache felvázolt – a független újságírókat kirúgná, a helyükre az FPÖ embereit ültetné -, nem is orbánizmus, hanem egy diktátori szerepre vágyó személy jellemképe.

A Kronen Zeitung is azt tartja különösnek, hogy Kurz miért várt ennyire sokat az előrehozott választás bejelentésével. Eddig ugyanis ügyes „médiakancellárként” lépett fel, ezúttal azonban ügyetlenség volt részéről, hogy órákat várt a döntéssel. Ez gyengíti az imázsát, a határozott döntésekre képes vezető személyiség képét – írja a Kurier.
Szerző
Frissítve: 2019.05.19. 16:31