Ausztria;Heinz-Christian Strache;Sebastian Kurz;

2019-05-20 20:43:19

Kurz kormányát is bukás fenyegeti - A sajtó azt találgatja, ki állított csapdát Strachénak

Összeomlott a néppárti-szabadságpárti koalíció, miután a kancellár menesztette belügyi tárcavezetőjét. Távoznak az FPÖ miniszterei is az osztrák kormányból.

Az osztrák sajtó azt találgatja, ki állíthatott csapdát Heinz-Christian Strachénak. Feltételezésekből nincs hiány és akadnak bizonyos konkrét jelek is amelyekből azért nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Annyi bizonyos, hogy a felvételt készítők profi munkát végeztek. Bár Strache eleinte csapdát sejtett, minden további nélkül bele is sétált abba. Szombati búcsúbeszédében külföldi titkosszolgálatok áskálódásáról tett említést, s név szerint az izraeli politikai tanácsadó, Tal Silberstein nevét említette.

A „Silberstein-módszer” már az osztrák politikai retorika fontos kifejezésévé, a piszkos kampány szinonimájává vált. 2017-ben a Facebookon hamis állításokat közölt, például azt, hogy Sebastian Kurz Soros György embere, amire a szociáldemokrata SPÖ megszakított vele minden kapcsolatot. Silberstein egyik munkatársa, Peter Puller a Twitteren cáfolta, hogy közük lenne az ügyhöz.

Mások azonban úgy vélik, nem Silberstein, hanem maga az Osztrák Néppárt (ÖVP) áll a kiszivárogtatás mögött. Ezen elmélet szerint a  néppárti kancellár, Kurz mindent elkövetett azért, hogy megszabaduljon koalíciós partnerétől, anélkül, hogy ő maga besározódjék, ám gond nélkül folytathassa a biztos kormányzást. A botrány utáni első közvélemény-kutatások megerősítik, hogy a válsággal az ÖVP járt legjobban, sokan pártoltak el az FPÖ-től, s vándoroltak át a nagyobbik kormánypárthoz. Erre utalt Eveline Steinberg-Kern, Christian Kern felesége a Twitteren megjelent bejegyzésével is, aki csak azt a kérdést tette fel: ki járt a legjobban az üggyel?

Az ügy érdekes momentuma az is: hogyan láthatta a német szatirikus, Jan Böhmermann már áprilisban az ibizai felvételek egy részét? Mint a Süddeutsche Zeitung jelezte, a szálak egy német csoport, a Centrum a Politikai Szépségért Twitter fiókjához vezetnek. E csoport osztotta meg elsőként azt a videót, amely a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung által létrehozott Kurzschluss nevű fiókon bukkant fel. Az egyesület azonban az ORF-ben cáfolta, hogy tőle származnának a felvételek.

Az mindenesetre tény, hogy a videó egyes részei már néhány héttel ezelőtt feltűntek a neten. A botrányt kirobbantó Süddeutsche Zeitung és a Spiegel is azt közölte, egyes részeit korábban ismerték már, de a teljes anyagot csak múlt héten kapták meg.

Állítólag nem az osztrák hírszerzés a tettes. Az információs szolgálatot meg is rendítették a történések, mert az ország politikai stabilitását féltik. Más olyan anyagoktól is tartanak, amelyek megváltoztathatják a politikai térképet – mondták el hírszerzési források a Der Standardnak. Ám hírek szerint az ország titkosszolgálat sem tudja, honnan származik az anyag.

Szakértők szerint komoly technikai háttérre van szükség ahhoz, hogy politikusok bizalmát elnyerjék egy csali révén. Mint a vasárnap este napvilágot látott hangfelvételek bizonyítják, Johannes Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője még szeptemberben is találkozott orosz forrásával. A találkozók megszervezése, a csalik beszervezése nem csak szállodai szobák kifizetését feltételezi, gépkocsit kell bérelni, a repülést finanszírozni. Baloldali aktivisták aligha tudnak vállalni ilyet, ráadásul politikai öngyilkossággal ér fel számukra, ha lebuknak. Ilyen gondjuk azonban nincs a titkosszolgálatoknak.

Melyik titkosszolgálat jöhet szóba? Itthon a legtöbbször a németet emlegetik, de felmerül a kérdés, valóban a BND-re jellemzőek-e ezek a – ahogy az osztrák sajtó írja - orosz módszerek. Mindeddig az ilyen fellépés nem vágott a németek profiljába. Egy másik megközelítés szerint az amerikai titkosszolgálat állhat a háttérben, mert szálka a szemében az FPÖ igen jó orosz kapcsolata. S persze felmerült az orosz titkosszolgálat is, bár ez politikailag nehezen lenne magyarázható, hiszen Moszkvának épp az FPÖ kormányzati szerepvállalása állt érdekében. Ráadásul a párt már 2005 óta jó kapcsolatokat ápol a Kremllel. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint hétfőn azt mondta: "Semmilyen módon nem tudom értékelni ezt a videót, mert semmi köze nincs az Oroszországi Föderációhoz, az elnökhöz vagy a kormányhoz". A felvételen szereplő, magát orosznak mondó nővel kapcsolatban, akiről kiderült, hogy provokátor, Peszkov kijelentette: "Nem tudjuk valójában, hogy ki ez a nő, orosz vagy oroszországi állampolgár".

Miért épp mostanra időzítették? Azok, akik Berlint látják a háttérben, úgy vélik, az EP-kampány finisében az európai populisták lejáratása volt a cél. Akik viszont Kurz mesterkedésére gyanakodnak, úgy vélik, most akart megszabadulni a koalíciós partnertől. Az amerikai elmélet hívei szerint a washingtoni adminisztráció John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mike Pompeo külügyminiszterrel az élen, egyre jobban be akar keményíteni nem csak Irán, hanem Oroszország ellen is. Bár ez az érv politikailag igen gyenge lábakon áll.