Előfizetés

Ungvári iránytűje Tokió felé mutat

Krasznai Bence írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.05.23. 11:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ott szeretne lenni a 2020-as nyári játékokon is a háromszoros világbajnoki bronzérmes, olimpiai második helyezett cselgáncsozó, Ungvári Miklós.
A 38 éves klasszisnak nem a cselgáncs volt a gyermekkori álma, de kedvenc sportágainak űzésére nem volt pénze a családjának. 
"Motokrosszozni vagy bokszolni szerettem volna gyerekkoromban, de előbbit nem engedhettük meg magunknak, utóbbitól pedig óvott az édesanyám - mondta a Népszavának a háromszoros Európa-bajnok klasszis. - Kilencévesen láttam meg Bíró Tamás hirdetését az újságban, miszerint új dzsúdószakosztályt indít Cegléden. Soha nem felejtem el, amikor először mentem le a terembe; olyan volt, mintha nindzsákat láttam volna. Hajlongtak, küzdöttek, aztán megint hajlongtak. Egyből magával ragadott a közeg.” 
Ungvári rendkívül mozgékony gyermek volt. Megállás nélkül csinálnia kellett valamit: hajat húzott, kavicsokat rugdosott, vagy megállás nélkül beszélt. Így – az energialevezetés céljából – tökéletes választásnak bizonyult a cselgáncs. 
„Mindig vonattal jártunk a versenyekre - emlékezett vissza a régi időkre. - Persze, gyerekként ugrattuk még a másikat; gyakran azzal szórakoztunk, hogy belepakoltuk a sín töltőkövét valakinek a táskájába. Volt olyan, hogy csak a terembe érve vette észre a kiszemeltünk. Általában nagyokat nevettünk az ehhez hasonló csipkelődéseken.” 
Későn érő dzsúdósnak számított, először 1999-ben harcolta ki a válogatottságot a juniorok között. Egyből hatalmas reményeket fűzött a korosztályos Európa-bajnoksághoz, de „csak” az ötödik helyen zárt. Az akkor 18 éves fiú karrierjében ez mégis fordulópontnak számított. 
„Rómában éreztem először azt, hogy kialakult az a stílus, amit képviselni szeretnék - mesélte a Ceglédi VSE sportolója. - Egyedi és sokoldalú voltam. Ugráltam, pörögtem, tudtam, hogy ezt az irányt kell követnem. Idővel azt is megtanultam, hogyan kergessem az őrületbe ellenfeleimet lenti helyzetből.” 
Olyannyira jól sikerült elsajátítania, hogyan „darálhatja be” azt, aki vele szembekerül, hogy három évvel később, 2002-ben már felnőtt kontinensbajnoki címet ünnepelhetett Mariborban. 
„A győzelmem után pár nappal Kovács Antal (az egyetlen magyar olimpiai bajnok dzsúdós – a szerk.) a harmadik Eb-bronzérmét nyerte - idézte fel az első Eb-aranyát. - Szaladtam hozzá őrjöngve, hogy gratuláljak neki. Azt hitte, viccelődök vele. Így szólt: "Kicsi, te most szórakozol velem?! Ugyanilyened van neked is, csak éppen arany…" Ekkor tudatosult bennem igazán, mit vittem véghez.”
A 2012-es londoni nyári játékokon Ungvári egy lépésre került attól, amiről az 1992-es, barcelonai játékok óta álmodik: az olimpiai bajnoki cím.
A magyar öt győztes mérkőzés után Lasa Savdatuasvilivel találta szemben magát a fináléban. A grúz korán megszerezte az előnyt egy jukó értékű akcióval. Tizenhárom másodperccel a vége előtt állásból folytatták. Savdatuasvili menekült, Ungvári pedig még egy dobást próbált indítani. Mind hiába, mivel sikeresen védekezett ellenfele, ezzel ő lett a bajnok.
„Inkább csalódott voltam, mint mérges - emelte ki a dzsúdós. - Elbuktam a legnemesebb célom kapujában. Hónapok kellettek ahhoz, hogy realizáljam az ezüstérem szerepét az életemben. Persze, átértékelődött, amikor mérlegre tettem, mennyi munka, támogatás kellett ehhez. Nem azért segített éveken keresztül a családom és az edzőm, Bíró Tamás, hogy összetörjek emiatt. Hálás vagyok nekik és a sportnak, hogy ezt átélhettem.”
Ungváriban számtalanszor megfogalmazódott, hogy ideje lenne felhagynia a sporttal. A legbiztosabb akkor volt ebben, amikor a 2017-es, budapesti világbajnokság után meg kellett műteni. 
„Szalagszakadás volt a vállamban. Már a vb előtt tudtam, hogy operációra van szükségem, és úgy véltem, ez lesz az utolsó verseny, amin tatamira állok. Féltem és izgultam a beavatkozás miatt. Amikor rendbe jöttem, gondoltam, miért ne próbálhatnám ki magam a jövő évi Grand Prix-n.”
Nemcsak kipróbálta magát, meg is nyerte a megméretést. Ez pedig tökéletes visszajelzés volt számára, hogy a tokiói olimpia felé vegye az irányt.
„A bizonyítási vágy motivál még mindig. Az, hogy megmutassam a fiataloknak, ennyi idősen is oda lehet érni a legjobbak közé - hangsúlyozza a klasszis. - Az iránytűm már javában Tokió felé mutat. Tudják, hogy még itt vagyok, számolnak velem. A játékok után szinte biztos, hogy búcsút intek versenyzőként a dzsúdónak, de ott akarok lenni az ötödik olimpiámon. Már csak azért is, hogy Kovács Antalnak meg tudjam mondani, legalább ebben megelőztem őt (Kovács Antal négyszer szerepelt az ötkarikás játékokon – a szerk.)” – zárja le Ungvári viccesen a beszélgetést.

Kézilabda-klasszikus két felvonásban

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.05.22. 18:35

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Az alapszakaszt megnyerő címvédő MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém csütörtökön a bakonyi városban kezdi meg a férfibajnokság idei döntőjét.
Veszprém huszonhatodszor vagy Szeged negyedszer? – ez a férfi kézilabda-bajnokság aranycsatájának nagy kérdése röviden, amelyre a csütörtök 18 órától Veszprémben sorra kerülő első mérkőzés (tv: M4 Sport) még aligha ad választ.
Az eddigiek alapján egyébként ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy melyik csapat várja kedvezőbb helyzetből a visszavágóval vasárnap, Szegeden befejeződő párharcot. Bár ezúttal ennek aligha lesz jelentősége, mindenképpen a címvédő mellett szól, hogy tavaly a Veszprém Arénában – igaz, pályaválasztóként összeszedett előnyét megőrizve vereséggel – nyerte meg a bajnokságot, emellett az alapszakaszban egyszer már nyert a nagy rivális otthonában 32-27-re. Ritkán tapasztalható sorozatot produkálva a most zajló bajnoki idényben házigazdaként is a Szeged nyerte a hazai férfi kézilabdázás „klasszikusát” (25-23-ra), de a Magyar Kupa debreceni döntőjében sem lehetett legyőzni Juan Carlos Pastor vezetőedző tanítványait.
A Veszprém természetesen a vereségek ellenére sem az esélytelenek nyugalmával készül. 
A hullámzó szezont produkáló gárda szeptemberben még Ljubomir Vranjes irányításával kezdte a bajnokságot, majd a megbízott edző, egyébként sportigazgató Gulyás István szerepvállalása után a vezetőség szerződtette David Davist. Mindez nyerő húzásnak bizonyult, hiszen a spanyol tréner munkája már a tavalyi év végén is érződött a csapaton, amely 2019 tavaszán már-már a korábbi önmagát idézve játszott, egy év kihagyás után bejutott például a Bajnokok Ligája június elején sorra kerülő négyes döntőjébe is. A Szegednek ez – története során először – a nagy esély ellenére sem sikerült az idén, ezért Veszprémben nyilván más hangulatban készülnek a kézilabdázók.
A Veszprém–Szeged rangadó ezen a héten néhány újdonság és kicsit valószínűleg a búcsúzkodás jegyében is telik majd. Magyar pályákon új lesz, hogy a játékvezetők munkáját a videó információs rendszer is segíti, emellett pedig a hazai szövetség döntése értelmében külföldi játékvezetői páros fújja a sípot Veszprémben és Szegeden is. Az első felvonáson dán bírók működnek közre.
A rangadó első felvonásának alaphangját biztosan megadja majd, hogy az idény végén visszavonuló Nagy László és Momir Ilic csütörtökön játszik utoljára Veszprémben, míg a hazai csapattól éppen Szegedre távozó 34 éves kapus, Mikler Roland vélhetően utolsó alkalommal védi a veszprémiek kapuját a Veszprém Arénában (a jobbátlövő sportigazgatóként, Ilic segédedzőként folytatja a munkát a klubnál). Már csak ezért is biztosak lehetünk abban, hogy a Telekom Veszprém játékosai mindent megtesznek majd azért, hogy visszahódítsák a bajnoki címet – igaz, ehhez nyilván a szegedieknek is lesz néhány szava.

Lebukott, eltiltották az olimpiai ezüstérmest

Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.22. 18:28

Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
Pozitív doppingtesztje miatt eltiltották Eunice Jepkirui Kirwát, a női maratoni futás olimpiai ezüstérmesét.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség dopping- és korrupcióellenes küzdelemért felelős testületének  tájékoztatása szerint Kirwa doppingmintája a vér oxigénszállító képességét jelentősen emelő eritropoetint (EPO) tartalmazott.
A kenyai születésű hosszútávfutó 2013-ban vette fel a bahreini állampolgárságot, majd három évvel később a riói olimpián második lett a maratoni távon. A versenyszám dobogósai közül Kirwa a második, akit doppingvétségen értek, a győztes kenyai Jemima Sumgongot korábban nyolc évre eltiltották, de olimpiai aranyérmétől nem fosztották meg.