Sok a családi cég Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.05.24. 19:49
illusztráció
Fotó: Thinkstock
A hazai társaságok jelentős részét kitevő mikrovállalkozások döntő többsége családi hátterű – közli a céginformációval foglalkozó Opten.
Az 500 ezer egyéni vállalkozó és 130 ezer egyszemélyes cég mellett 108 ezer társult vállalkozás tulajdonosai vagy a cégjegyzésre jogosultjai családtagok. Az ilyen kapcsolatok a többszemélyes társaságokban a legmeghatározóbbak, hiszen itt a rokonságon és munkán túl a jog is összeköti a tagokat. A statisztikák szerint a családi vállalkozások 75 százaléka átlag feletti megbízhatóságú. Jelenleg közel 1800 ilyen társaság éves árbevétele haladja meg az egymilliárdot. Az érintett vállalkozások 60 százalékában az összes tulajdonos és aláíró a család része. A külső szereplőkkel szembeni bizalmatlanságot a cég kis mérete is indokolhatja. A társaságok többsége többgenerációs. 57 százalékukban azonosítható apa-, 36 százaléknál pedig anya-gyermek-kapcsolat.
Szerző
Témák
Opten cég család
Frissítve: 2019.05.25. 11:16

Jövő hét elején érkezhet a jó kőolaj

Publikálás dátuma
2019.05.24. 18:19
HUNGARY-RUSSIA-BELARUS-ENERGY-OIL-TRADE-PIPELINE
Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
A Barátság vezetéken jövő szennyezés miatt 246 ezer tonna nyersolaj fogyott a stratégiai tartalékokból.
Május 27-i hatállyal újabb 40 ezer tonna olajat vásárol a Mol az ország biztonsági készleteiből – közölte lapunk megkeresésére az illetékes Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség. Ezzel összességében 246 ezer tonna nyersolaj fogyott a stratégiai tartalékokból. Mint emlékezetes, az Európát orosz nyersanyaggal ellátó Barátság-vezetékbe a kitermelés helyén bekerült szennyeződés miatt április végén a nyomvonalon fekvő többi államhoz hasonlóan a magyar Mol is felfüggesztette a szállítmányok átvételét. Habár az Adria-vezetéken át a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítója is teljes mértékben ellátható lenne tengeren behajózott – drágább - nyersanyaggal, az illetékes innovációs és technológiai miniszter négy hete az ország 560 ezer tonna biztonsági kőolajkészletéből 400 ezret a Molnak felajánlott megvételre. Az olajcég ebből akkor 150 ezer tonnát foglalt le, majd május 13-ig további 56 ezret. A múlt héten a Mol – mint arról a Népszava elsőként beszámolt - százezer tonna szennyezett termék ideiglenes tárolását vállalta. Ez a jelek szerint befejeződött. Lapunk megkeresésére a Molnál pénteken azt nyilatkozták: ugyan a Barátság-vezetéken már ismét jó minőségű nyersolaj érkezik, azt a Dunai Finomító tervszerű és zavartalan ellátottsága miatt csak a jövő hét elején kezdik átvenni.
Szerző
Témák
olaj MOL barátság

Kötvény, ami mindent ver

Publikálás dátuma
2019.05.24. 17:44
Fotó: Népszava
A korábban Nemzeti Kötvény néven beharangozott állampapír betagozódik az Államadósság Kezelő Központ többi kötvényeinek sorába, s másfél hét múlva Magyar Állampapír Plusz néven jelenik meg. Hetente 100 milliárd forintnyit adnának el belőle, és a Pénzügyminisztérium számít a külföldiek érdeklődésére is. Az első sorozatát június 3-7. között lehet majd jegyezni, a másodikat pedig június 11-től, majd ezt követően hetente jelenik meg egy-egy újabb sorozat. A lejárat pontosan öt esztendő múlva, 2024-ben lesz.  A névértéke mindössze egy forint lesz, vagyis bármilyen kis összeget be tud fektetni, aki akar. Az első kamatfizetés most december 11-én esedékes, 1,75 százalékot kapnak akkor a befektetők, a többi kamatfizetés minden év június 11-én várható. A kamatot automatikusan beforgatják az állampapírba, vagyis ezt nem forintban, hanem állampapírban fizetik ki. Ha valaki vissza akarja váltani a kötvényét, azt a kamatfizetést követő napokban megteheti. Az értékpapírt a a Magyar Államkincstárnál, Magyar Posta hivatalaiban (a Takarékbank megbízásából), online és nyolc banknál lehet majd megvenni. Az új kötvény kiemelkedő hozamot biztosít: fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd félévente 50 bázisponttal növekszik a kamat, vagyis az ötödik év végén eléri a 6 százalékot.  Nem kell kamatadót fizetni, mindössze egy díjmentes számlát szükséges nyitni. A MÁP Plusz jegyzése nagyon egyszerű lesz, csupán egyetlen számla szükséges hozzá, lehetőség nyílik online jegyzésre, és elérhető lesz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint várhatóan a kereskedelmi bankok fiókjaiban is.
Szerző
Témák
kötvény