Tovább titkolózik a kormány - az MTA vezetői aggódnak

Publikálás dátuma
2019.05.25. 21:14

Fotó: Népszava
Semmilyen levelet, vagy dokumentumot nem kaptak a tervezett átalakításról, vezetőik maguk is a sajtóból tájékozódnak – közölte az akadémia.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetése és a kutatói közösség aggodalommal tekint a következő hónapok elé az MTA kutatóhálózat jövőjét illetően – írja az MTA a Facebook-oldalán. Hét pontos közleményükben az áll: az MTA semmilyen levelet, vagy dokumentumot nem kapott a tervezett átalakításról, vezetői maguk is a sajtóból tájékozódnak. Hozzáteszik: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőre ígérte, hogy a „dokumentációt” a „véglegesítést követően” megküldi, és kedden délutánra személyes egyeztetést helyeztek kilátásba a minisztériumban. Az MTA – folytatják – nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy a kormány tárgyalt-e az akadémiát érintő előterjesztést, ilyen dokumentum véleményezésébe nem vonták be – a jogalkotásról, valamint az MTA-ról szóló törvények ezt egyébként előírják.
„Az MTA nem tud arról, hogy – amint ez egyes közösségi oldalakon megjelent – a miniszterelnök nevezné ki a kutatóhálózatot irányító testület tagjait, hogy elvennék az Akadémia vagyonát, vagy hogy megszűnne az MTAtv-ben foglalt alaptámogatás. Ezek a pontok ellentétesek lennének azokkal a javaslatokkal is, amelyeket az MTA és az ITM közösen létrehozott munkacsoportjai egyhangúlag tettek”

– olvasható a bejegyzésben.

Az MTA kiemeli, hogy az akadémia vezetése a kutatóhálózata jövőjéről hozzá hivatalosan eljutó információt – a vonatkozó jogszabályi keretek között – az MTA illetékes testületeivel és a kutatói közösséggel is megosztja.
„Az, hogy a Magyar Tudományos Akadémia az immár közel egyéves folyamatos tárgyalás és bizonytalanság közepette működik, csakis az MTA tudós közössége és valamennyi dolgozója összetartásának köszönhető”

– teszik hozzá.

Végül kiemelik, hogy az MTA tudósai, kutatói rendületlenül végzik munkájukat, az elért tudományos eredmények pedig magukért beszélnek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.26. 08:08

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat, egy Joker telitalálat volt

Publikálás dátuma
2019.05.25. 20:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 22 (huszonkettő) 33 (harminchárom) 47 (negyvenhét) 51 (ötvenegy) 66 (hatvanhat) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 32 darab, nyereményük egyenként 1.558.880 forint; 3 találatos szelvény 2.953 darab, nyereményük egyenként 18.020 forint; 2 találatos szelvény 76.348 darab, nyereményük egyenként 1.525 forint. Joker: 789915 Az 1 darab Joker-telitalálatra
61 231 355 forintot fizetnek.

Szerző

Nagyon fontos lett a rendőrségnek a zökkenőmentes ukrán-magyar határforgalom

Publikálás dátuma
2019.05.25. 19:46
Illusztráció
Fotó: Népszava
Plusz erőket vezényeltek ki, hogy gyorsítsák a határátkelést Záhonyban. Minderről épp az EP-választás előtt döntöttek.
Mintegy harminc készenléti rendőrt vezényeltek Kisvárdára, hogy az elkövetkező napokban, Záhonyban biztosítsák a zökkenőmentes határátlépést – értesült a Magyar Hang. A lap más forrásból arról is tudomást szerzett, hogy az ukrán-magyar határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások közül sokaknak kell készenlétben állniuk, várva arra, hogy szükség esetén esetleg behívják őket. 
A hetilap érdeklődött a rendőrségnél, ahol megerősítették információjukat. Válaszukban azt írták, hogy „a Készenléti Rendőrség tagjai a határátléptetés, ellenőrzés gyorsítása, hatékonyabbá tétele érdekében zajló pilot-program keretében látnak el szolgálatot a záhonyi határátkelőhelyen”. A program sikeres – állapítja meg az újság - hiszen mindössze Beregsuránynál kell fél órát várakozni Magyarország felé, az ukrán-magyar határszakasz többi átkelőjénél negyedórát kell állni mindössze a beutazóknak. A lapnak nyilatkozó, környéken élő források szerint ez szokatlanul jó eredmény, hiszen a schengeni védelem miatt kötelező szisztematikus határ-ellenőrzésnek köszönhetően azelőtt előfordult, hogy hosszú órákra megállt a hazánkba tartó forgalom.
Az újság rákérdezett arra is, mindez összefüggésben áll-e azzal, hogy vasárnap Európa Parlamenti választás lesz, ám a hatóságok felvetésükre azt közölték, hogy „a program végrehajtása nem függ össze az európai parlamenti választással”. 
A kérdésre azonban, hogy a szóban forgó projekt mikor kezdődött, meddig tart, és hogy hány napon keresztül zajlott eddig, már nem akartak válaszolni: a rendőrségi sajtóosztály azt írta, hogy a korábbiakon túl bővebb tájékoztatást „nem kívánnak adni”.

 A hetilap nem kapott választ arra sem, hogy Záhonyon kívül más határátkelőknél is megerősítik a rendőri jelenlétet, és ha igen, összesen hány rendőrt érint ez? Ahogy arra a felvetésre sem, hogy mennyi rendőr van készenléti ügyeletben; vagy hogy a választások alatt is szisztematikus határellenőrzés van érvényben az ukrán-magyar határszakaszon, esetleg ideiglenesen felfüggesztették azt.
Ismeretes, tavaly az országgyűlési választásokkor a Hír Tv Célpont című műsorában be is mutatta, hogy milyen zavartalanul szállították szervezetten a fiktív magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárokat a határhoz közeli településekre, ahol le is szavaztak a Fidesz–KDNP-re és jelöltjére, Tilki Attilára – a voksturizmus szervezői ezt egyébként nem is mulasztották el közölni „utasaikkal”. A Kárpátalján, tehát Ukrajna területén élő magyar állampolgárok levélben adhatják le szavazataikat, Magyarországon csak az voksolhat személyesen, aki rendelkezik magyarországi bejelentett lakcímmel. Az említett ügyben tavaly Vásárosnamény környékén akadtak olyan házak, ahová száz, vagy akár kétszáz ilyen embert is bejelentettek - emlékeztet a lap.
Szerző