Továbbra sincs elnöke a Fővárosi Törvényszéknek

Publikálás dátuma
2019.05.29. 07:30

Fotó: Shutterstock
Meghallgatta tegnap a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki posztjára pályázó mindkét bírót Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.
Mint arról beszámoltunk, a március 20-i határidőig két pályázat érkezett a legnagyobb magyar bíróság elnöki állására: az egyiket Polgárné Vida Judit az FT, Handó által tavaly május 28-án egy év határozott időre megbízott elnöke, a másikat pedig Vadász Viktor az FT büntetőbírója, egyben az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja és szóvivője adta be. A törvényszék áprilisi összbírói értekezletén Vadász pályázatát 65,04 százalékra értékelték, Vida pályázata pedig 17,04 százalékos támogatást kapott. A megbízott elnök "leszavazása" nagyon erős jelzés volt a törvényszék vezetése és Handó felé: arra utalt, hogy az FT bírái nem elégedettek a törvényszéken zajló folyamatokkal, az aktuális vezetéssel.
Handó sokáig kivárt a pályázók meghallgatásával: a megbízott elnök, Vida egyéves mandátuma ugyanis éppen tegnap járt le. Emögött az állhat, hogy egyik bírót sem kívánja kinevezni, hanem ismét eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot, ahogy már két esetben megtette. Vida azért nem kaphatja meg az elnöki posztot, mert az OBT jóváhagyásával térhet csak el az összbírói értekezlet sorrendjétől, amire nincs esély, az OBT-tag Vadász pedig éppen a bírói tanácsi tagsága miatt nem jöhet szóba Handónál.
A tegnapi meghallgatásról ellentmondásos információkat hallottunk, az biztos, hogy Vadász meghallgatása igen rövidre sikerült. Vidáról annyit tudni, hogy holnaptól nem ő vezeti az FT-t, szűkebb környezetétől elbúcsúzott, és össze is csomagolt. Sem erről, sem a meghallgatásokról nem adott hírt a bíróságok központi honlapja, de a belső bírósági intranetes rendszer sem számolt be róla.
Mindez arra utal, hogy az OBH-elnök ismét eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot. Ebben az esetben Tóth Gyula elnökhelyettes vezeti tovább az FT-t addig, amíg Handó ismét meg nem bíz valakit határozott időre az elnöki feladatokkal. Vida Judit már nem jön szóba, esélyesként emlegetik Tóth Áron Lászlót, Handó kabinetvezetőjét, valamint Kovács Helga Mariannt, az FT polgári kollégiumának tanácselnökét, aki Varga Zs. András alkotmánybíró, volt legfőbb ügyész-helyettes felesége.
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 14:07

Orbán Viktor is a DK feltételei között szerepel

Publikálás dátuma
2019.05.29. 06:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Több feltétele is lehet a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőinek azzal kapcsolatban, hogy végül melyik pártcsoportba ülnek majd be az Európai Parlamentben - értesült a Népszava.
Gyurcsány Ferenc az ATV-ben beszélt arról: kedden Brüsszelbe utazik, ahol az európai liberálisok és szociáldemokraták vezetőivel is tárgyal arról, hogy az EP-be kijutó képviselőik melyik politikai csoportosuláshoz csatlakozzanak. A párt saját értékelése szerint - miután négy mandátumot is szereztek - már kéréseket is megfogalmazhatnak. Ezek között értelemszerűen szerepelhetnek majd a DK legfontosabb európai programpontjai (az egységesülő Európa, a szociális különbségek csökkentése uniós szinten, klímavédelem), de akár azt is feltételül szabhatják, hogy megkapjanak valamilyen EP-tisztséget, például egy bizottság vezetését. Forrásaink azt is elképzelhetőnek tartják, a DK csak olyan frakcióhoz csatlakozik, amelyik nyomást gyakorol Európai Néppártra annak érdekében, hogy ne vegyék be maguk közé a Fideszt. (A francia Emmanuel Macron pártja már közölte, hogy csak akkor támogatják Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság elnökévé, ha a Néppárt kiteszi a Fideszt.) Udo Bullmann, az európai szocialisták elnöke lapunknak úgy reagált, örömmel látják a DK képviselőit, ha továbbra is velük szeretnének dolgozni. A DK-ban egyébként úgy látják, az „MSZP a nagypárti, majd a középpárti lét után eljutott a kispárti fázisba”, és álláspontjuk szerint nem biztos, hogy lesz innen még út felfelé. - A Demokratikus Koalíció megalakulása után sokan átjöttek az MSZP-től, ám ez a folyamat egy idő után megállt, de most lehet hogy újraindul ez a folyamat - mondták forrásaink. Volt, aki azt sem zárta ki, hogy a közeljövőben „néhány ismert szocialista is csatlakozik hozzájuk”. A „Gyurcsány-párt” részéről azonban ennek érdekében nem tesznek majd lépéseket.
A DK-sok egyébként igen optimisták az őszi önkormányzati választásokat illetően: egy teljes ellenzéki összefogás esetén azt sem zárják ki, hogy 15-18 megyei jogú várost is megszerezzenek a Fidesztől, míg a mintegy 140 tízezres kisváros felét is elhódíthatónak tartják. És természetesen a főpolgármesteri tisztséget is.
Budapesten egyébként két-három kerületben tárgyalnák újra a már megkötött megállapodásokat a kerületi polgármester-jelöltekről, ha a Momentum Mozgalom úgy dönt, hogy újranyitja ezt a kérdést. Azt viszont semmiképpen nem támogatnák, hogy Karácsony Gergely helyett más legyen a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt.
Egy magas rangú forrásunk szerint Gyurcsány Ferenc várhatóan mérsékeltebb hangnemre vált majd a belpolitikai vitákban. - Egy kis pártnak, még ha politikájában mérsékelt is, kommunikációjában radikálisnak kell lennie, különben nem látszik. Egy középpárt már megengedheti magának a visszafogottabb hangnemet, mi pedig elértünk erre a szintre – állította forrásunk, aki szerint a jövőben Thomas Piketty, Paul Krugman kapitalizmuskritikája mentén politizálnak majd, de az izraeli „sztártörténész”, Yuval Noah Harari által felvetett globális problémákat is beemelik a mondanivalójuk közé. Utóbbi azért érdekes, mert Harari köztudottan Orbán Viktor kedvenc szerzői közé is tartozik.

Szigorítják a budapesti szmogrendeletet

Publikálás dátuma
2019.05.29. 06:25

Fotó: FRED TANNEAU / AFP
Ülést tart a Fővárosi Közgyűlés.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a szmogrendelet módosításával tovább korlátozhatja a szmogriadó idején használható gépjárművek körét, valamint több mint hétmilliárd forintot biztosíthat arra, hogy a fővárosi önkormányzat megszerezze a Rác fürdő tulajdonjogát. Az ülésre benyújtott javaslat szerint az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátoznák szmogriadó esetén Budapesten. A módosított rendelet október elsejével lépne hatályba. A képviselők az ülésen dönthetnek arról is, hogy több mint hétmilliárd forintot biztosítsanak a Rác fürdő és hotel megszerzésére. A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával arra utasítanák a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetőjét, hogy a fürdő és hotel felszámoló általi értékesítése során a teljes ingatlanegyüttes tulajdonjogának megszerzése érdekében 7 401 409 forint összeghatárig ajánlatot tegyen. Ezért a fővárosi önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő kft.-nek 7,5 milliárd forint kamatmentes tagi kölcsönt nyújtanának. A testület várhatóan hetven előterjesztést tárgyal majd meg, a többi mellett elfogadhatják a budapesti mobilitási tervet, azaz a közlekedésfejlesztési stratégiát, dönthetnek fővárosi EuroVelo kerékpáros útvonalak fejlesztéséről, valamint a XIII. kerületi Szent István parkba tervezett, az államalapító királyt ábrázoló szobor elhelyezéséről is.
Szerző
Témák
Budapest