Saját törvénysértéseit orvosolná Handó

Publikálás dátuma
2019.05.29. 16:58
Handó Tünde
Fotó: Népszava
Módosító javaslatokat tett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a közigazgatási bíráskodással összefüggő salátatörvény tervezetéhez, amelyek között a közigazgatási bíróságokat nem érintő, de az Országos Bírói Tanács (OBT) jogköreivel és a bírói tanács által megállapított törvénysértésekkel összefüggő módosításokat is megfogalmazott.
Mindez az OBT közleményéből derült ki, amelyben a tanács sorra vette Handó Tünde javaslatait.
Ezek között előkerült az a korábbi ötlet, hogy az OBT létszámát a mai 15-ről emeljék 26 főre, s a tanács tagjait nem küldöttértekezlet („elektorok”), hanem az egyes összbírói értekezletek választanák meg: minden ítélőtábla és törvényszék egy-egy bírót delegálna. Az OBT szerint e javaslat egyetlen célja a jelenlegi összetételű OBT idő előtti menesztése. Törvénybe iktatná Handó, hogy a 8 fős vagy kisebb bírói létszámú járásbíróság elnöke újra kinevezhető legyen akkor is, ha már egymást követő két alkalommal betöltötte a tisztséget, de az utolsó kinevezése óta több mint három év eltelt, és a tisztségre más nem nyújtott be pályázatot. Az OBT emlékeztetett: a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökét éppen így, vagyis törvénysértő módon nevezték ki a bírói tanács egyetértése nélkül, s a módosítási szándék szerintük arra utal, hogy az az OBH elnöke is osztja az OBT aggályait. Handó a bírák áthelyezésének szabályait is módosítaná, nemcsak a hatéves kinevezés, hanem az egyéves vezetői megbízás esetére is lehetővé tenné a megbízott vezetőnek a korábbi beosztási helyétől eltérő bíróságra történő áthelyezését. Az OBT szerint ezzel Handó „kifejezetten bizalmi elvre akarja építeni a vezetők kiválasztását, ami a törvény által előírt pályázati rendszerrel nem összeegyeztethető”. Az OBH elnöke azt is törvénybe iktatná, hogy a bíró szolgálati viszonyát érintő személyzeti határozatok esetében a bírák a munkáltatói jogkört gyakorló bíróság ellen indíthatnak pert, de az OBH elnökének határozatai ellen nem. Handó indokként meg is jelöli, hogy az OBH elnöke ne állhasson alperesi pozícióban. Az OBT szerint Handó ezzel elérné, hogy ha egy pályázatot eredménytelenné nyilvánít – ami rendszeres gyakorlata –, döntése ellen ne legyen helye jogorvoslatnak. Az OBT úgy vélte, Handó a javaslatokkal utólag szeretné orvosolni az OBT által megállapított törvénysértéseket, amelyek miatt a tanács kezdeményezte tisztségtől való megfosztását az Országgyűlésnél.
Szerző
Témák
OBH Handó OBT

Nem volt megfelelően lezárva az egyik külképviseleti urna, figyelmen kívül hagyják a szavazatokat

Publikálás dátuma
2019.05.29. 16:35
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) közölte, hogy az nem volt kellően szoros az urnazáró szalag.
A Rijádból érkezett, az európai parlamenti (EP-) választáson leadott szavazatokat tartalmazó külképviseleti urna nem volt megfelelően lezárva – állapította meg szerdai ülésén az NVB. A testület tagjai az ülésén megtekintették a külképviseletekről visszaérkezett urnákat és urnazáró címkéket, hogy meggyőződhessenek arról, hogy azok sértetlenek. Az NVB megállapította: a Szaúd-Arábiából, Rijádból érkezett urna kivételével valamennyi urna lezárt állapotban volt. Mivel a rijádi urna nem volt lezárt állapotban – az urnazáró szalag nem volt kellően szoros –, az abban lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor. Hét választópolgár kérte, hogy Rijádban szavazhasson. A többi urna esetében nincs törvényi akadálya annak, hogy az azokban lévő voksokat összeszámlálják. Az NVI munkatársai így a megtekintés után elkezdték felbontani az urnákat: először ellenőrzik, hogy ezekben valóban annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amelyek nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezt követően egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat. Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik az EP-választás napján (vasárnap) külföldön tartózkodtak. A külképviseleti névjegyzékbe 20 291-en kérték felvételüket, a 132 külképviseleten – nagykövetségen és konzulátuson – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint 17 749 voksot adtak le, ezeket 157 urnában szállították a választási irodába. A Magyarországra repülővel vagy autóval szállított urnák szerda délre, a csütörtök éjféli törvényes határidő lejárta előtt megérkeztek az NVI-hez. 
Szerző

Orbán kihagyja Ferenc pápa csíksomlyói miséjét

Publikálás dátuma
2019.05.29. 15:35

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
A keresztényi szellemiségét állandóan hangsúlyozó miniszterelnök nem akarja látni az egyházfőt, maga helyett Semjén Zsoltot küldi.
Orbán Viktor miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói pápai szentmisén, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli – tudta meg az Origo. A hírt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette a kormánybarát portálnak, hozzátéve: a kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is ott lesz az eseményen. Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. Előbb Bukarestben tölt egy napot, majd június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét. A Köztársasági Elnöki Hivatal már korábban közölte, hogy Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő – feleségével közösen – részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón, majd egy héttel később, a június 8-i hagyományos csíksomlyói búcsún is ott lesznek.
Az azonban csak most derült ki, hogy a magyar kormányt Semjén Zsolt, Orbán Viktor helyettese képviseli mindkét napon. Orbán nyilvánosan elérhető naptárában mindenesetre nem szerepel semmilyen esemény június elsején, ami indokolttá tenné a szentmise mellőzését. Orbán már korábban is nyilvánvalóvá tette, hogy nem tartja túl sokra a menekültekkel szemben együttérzést kérő Ferenc pápa intelmeit: a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban – aminek magyar fordítását a miniszterelnök honlapján is megjelentették  – a politikus arról beszélt, hogy 
„Magyarország protestáns ország is, és ezért a pápa véleménye itt nem annyira meghatározó, mint egy katolikus országban.”

Igaz, azt is megjegyezte, hogy „ennek ellenére tiszteljük a Szentatyát, és fontos számunkra, amit mond.” A tiszelet egyértelmű jele viszont az lett volna, ha elmegy az egyházfő által celebrált misére. A román sajtóban korábban felreppentek olyan hírek is, hogy Orbán személyesen fogadná a pápát Csíksomlyón, Havasi Bertalan akkor sajtókacsának nevezte az értesülést.
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 15:48