Előfizetés

Elképesztő módon szárnyal Rogán Cecília és Sarka Kata cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.01. 08:51

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Még Mészáros Lőrinc is megirigyelhetné a sikereiket.
Hihetetlenül dinamikusan növekedik Rogán Cecília és Sarka Kata cége, a Nakama & Partners Kft. A köztévé által sugárzott magánszépségverseny megrendezése és a Mikulásgyár igencsak jó üzletnek tűnik – írja a 444.hu.  A portál megvizsgálta a 2015-ben indult cég bevételeit, ami: 
  • 2016-ban: 51 millió forint
  • 2017-ben: 517 millió forint
  • 2018-ban pedig már 1192 millió forint.
A cég honlapján összesen négy darab referencia van: a szépségversenyen és a tavalyi Mikulásgyáron kívül Rakonczai Imre zongoraestje és a Femcafé Inspiráló Nők Estje. Az imponáló bevételnövekedés ritka hatékony működéssel párosul: a befolyó pénzeknek bámulatosan nagy hányadát nyereséggé transzformálják Rogánék. A Nakama & Partners által megtermelt tiszta haszon:  
  • 2016: 7,7 millió (az összbevétel 15 százaléka)
  • 2017: 221 millió (az összbevétel 42 százaléka)
  • 2018: 438 millió (az összebevétel 40 százalék)
Két év alatt tehát 56-szorosára nőtt a Nakama adózott nyeresége. A két tulajdonos a 2017-es év után 82 millió forintos osztalékot vett ki. Miután tavaly majdnem megduplázták a hasznot, így az osztalék is nőtt: 136 millió forintot vettek ki a cégből. Ebből több jut Rogánnak, mert ő a többségi tulajdonos. Hogy pontosan mennyi, azt nem tudni, de talán ad némi támpontot, hogy a pénzügyi jelentés szerint a cégben 
Rogán munkadíja 12 millió forint, Sarkaáé 9,6 millió volt tavaly.

A választási kudarc miatt lemond a Jobbik elnöksége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.01. 08:04

Fotó: Vajda József
De majd csak az önkormányzati választás után
Ősszel országos tisztújítást tart a Jobbik - derül ki a párt rövid közleményéből. Azt írják: a Jobbik országos elnöksége úgy döntött, hogy vállalva a politikai és személyi felelősséget az EP-választás eredményéért, nem tölti ki a teljes mandátumát, hanem előrehozott tisztújítást ír ki, melynek időpontjának az önkormányzati választások utáni hónapot jelölte ki a párt küldöttjeiből álló Országos Választmánya. Az őszi tisztújításig a Jobbik országos elnöksége teljes jogkörrel fogja ellátni a feladatait. Gyöngyösi Márton elnökhelyettes-frakcióvezető és Jakab Péter szóvivő már a választás éjszakáján megújulást ígért. Ugyanakkor a jobbikos politikusok kizárólag a külső körülményeket – a fideszes hatalom támadásait, a kormánysajtó hazugságait, a számvevőszéki büntetéseket – okolták a választási szereplésért. Sneider Tamás pártelnök az Indexnek a választás másnapján azt mondta, a Jobbik vezetősége nem tervez lemondást. "Nem akarjuk elkövetni azt a hibát, amit egy évvel ezelőtt. Ezt nekünk kell végigdolgozni az elkövetkező hónapokban" - mondta Vona Gábor lemondására utalva.

Orbánék vargabetűkkel menekülnek vissza a néppártba

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.06.01. 07:00
A magyar kormányfő gyorsan ejti barátait, ha érdekei úgy kívánják
Fotó: Draskovics Ádám
Látványos fordulatokat mutat be a Fidesz, hogy mentse a menthetőt, és maradhasson az Európai Néppártban – de lehet, hogy túl későn.
A három bölcset el lehet felejteni, nem szórakozunk ilyenekkel – mondta nagyon magabiztosan még vasárnap éjjel a Fidesz eredményváróján egy magas rangú kormányzati forrásunk, amikor kiderült, hogy a Fidesz javítva az öt évvel ezelőtti eredményén 13 képviselőt küldhet majd az európai parlamentbe (EP). A kijelentést a diadalittas hangulat magyarázhatja, mert megalapozottsága kétséges. Egyrészt azért, mert a „bölcsek” – a magyar jogállamiság vizsgálatára, az Európai Néppárt (EPP) által felkért Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Gert Pöttering – információink szerint dolgoznak a jelentésükön Magyarországról. Másrészt legkésőbb a választások másnapján valószínűleg még forrásunk számára is világossá vált: bármekkorát nyert is a Fidesz Magyarországon, Európában nem Orbán Viktor szája íze szerint alakultak az eredmények. Az EPP meggyengült ugyan – s ezt szinte örömmel emlegették a Fideszben, mondván, így „megnő a párt befolyása a frakción belül” –, de azért még így is a legerősebb frakció maradt. És a jelek szerint viszonylag könnyen köthet koalíciós megállapodásokat más frakciókkal, így egyáltalán nem lesznek rászorulva a magyar EP-képviselőkre. Ráadásul egyelőre arról sem hallani, hogy az EPP „bal szárnya” elhagyni készülne a frakciót. Ebben a helyzetben egyáltalán nem volt váratlan, hogy Orbán Viktor komoly korrekciót hajtott végre a politikájában. A választások előtt még modellként ajánlgatta az EPP figyelmébe az Osztrák Néppárt és a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárt koalícióját, és az olasz, populista Matteo Salvinit kezelte egyik legfőbb reménybeli politikai szövetségeseként. Ehhez képest a Szabadságpárt elnökéről kikerült botrányos ibizai videó után maga Orbán Viktor mondta azt, hogy az „osztrák modellt” ejtették, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig jelezte, már Matteo Salvinivel sem akarnak szövetségre lépni. Ennél is jelentősebb, hogy a kormány váratlanul visszavonta a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt, holott ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter az „édes gyermekének” tekintette. A Fidesz uniós biztos-jelöltje egyébként lapunk információi szerint többször is találkozott az elmúlt hetekben Michel Barnier-vel, akit Orbán Viktor és Emmanuel Macron francia elnök is el tudna fogadni az Európai Bizottság (EB) elnökének Manfred Weber helyett. A reklámadó 0 százalékra redukálása is gesztus volt az EB felé, amely többször is kritizálta annak bevezetését. Mindezek alapján Orbán Viktor komoly engedményekre is képes azért, hogy megőrizze pártja tagságát az EPP-ben, a kérdés már csak az, hogy nem késett-e el ezekkel. Macron pártja például már világossá tette: csak akkor hajlandóak együttműködni a Néppárttal, ha kiteszik onnan Orbánékat.

Még hátrább szorítanák Orbánt

„Az Európai Bizottság továbbra is figyeli az eseményeket, fejleményeket, és arra ösztönzi a kormányt, tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban." – ezt válaszolta a testület a hvg.hu kérdésére. Mint ismert, a kormány beterjesztett egy törvényjavaslatot, aminek értelmében augusztus 1-től elveszik az Akadémiától a kutatóintézeteket.