Jó hír az autósoknak: csökken az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2019.06.03. 16:15

Fotó: Népszava
Szerdától 9 és 7 forinttal lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Ennek megfelelően lapunk számításai szerint a benzinért 400, a gázolajért pedig 403 forintot kérhetnek a kutaknál literenként átlagosan. A nemzetközi olajárak már április végén lejtmenetet vettek. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersanyag 74 dolláros, közel féléves csúcsáról mára 61 dollárig esett. A hazai üzemanyagárak ugyanakkor csak május közepén fordultak – a benzin esetében több mint négy éves rekordjukról - csökkenésbe. Ennek oka elsősorban a forint ez idő alatti, jelentős, dollárhoz viszonyított gyengülése. Most viszont – az olajárral párhuzamosan – január eleje óta nem látott mértékben szakadnak. A csökkenés mögött elemzők részint a Világbank hétvégén megjelent elemzését sejtik. Ebben az MTI tudósítása szerint a tavalyi 68 dollár után idén 66, jövőre pedig 65 dollárra teszik a nyersolajár átlagát. Ez 8, illetve 4 dollárral alacsonyabb a washingtoni székhelyű szervezet előző becslésénél. A kőolaj mellett  - a földgázt és a szenet is magába foglaló - összes energiafajta szerintük idén 5,4 százalékkal olcsóbbá válik. A másik ok, hogy Donald Trump amerikai elnök fokozatosan emelkedő importvámokat jelentett be a mexikói termékekre. Ez úgy az USA, mint a közép-amerikai állam gazdaságának lassulásával fenyeget, de elemzők szerint az autógyártók az egész világon megsínylik a döntést.
Szerző
Frissítve: 2019.06.03. 20:19

Moszkvából támadják a rezsicsökkentést

Publikálás dátuma
2019.06.03. 10:40

Fotó: Népszava
Ha az oroszok sikerrel járnak, Magyarország drágábban juthat csak földgázhoz a jövőben, mint a nyugat-európai államok
G7 szerint nagyjából a rezsicsökkentés lezárása óta nem fizettünk olyan sokat az orosz gázért, mint tavaly.  2018-ban a drágulást még többnyire piaci folyamatok indokolták, ám könnyen előfordulhat, hogy régiónkban tartósan magasan maradnak az árak. 
Ha az oroszok sikerrel járnak, Magyarország, sőt, a teljes kelet-közép-európai térség drágábban juthat csak földgázhoz a jövőben, mint a nyugat-európai államok

Miután a teljes lakosság gázellátását átvette az állam, akár százmilliárdokat is bukhattak volna az adófizetők, mert 2013-2014-ben a rezsidémon elleni háború során sikerült a piaci alá belőni a lakossági árakat. A nemzetközi trendek azonban kisegítették kormányt: az árak 2015 elején világszerte esni kezdtek, így fenntartható maradt a rezsicsökkentés – idézi vissza a portál. Tavaly azonban ismét drágán vettük a gázt az oroszoktól.   2014 óta nem volt ilyen magas a tarifa, a 2017-es szintet pedig bő harmadával haladta meg az ár. 
Szerző
Témák
gáz orosz gáz
Frissítve: 2019.06.04. 10:18

Akár minimálbért is kereshetnek a jól tanuló diákok

Publikálás dátuma
2019.06.03. 09:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jelenleg csak a hiányszakmákban, illetve a duális képzésben tanulók kaphatnak pénzt, 2020 után viszont mindenki.
Akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása írja a  Magyar Nemzet. A cikk szerint a jövőben jobban odafigyelnek arra, hogy anyagi okok miatt semmiképp ne maradjanak ki az iskolából a fiatalok. Az ágazati stratégia szerint nemcsak a középiskolai évfolyamokon, de már a szakképző iskolát megelőző orientációs évben, valamint a lemorzsolódóknak létrehozott műhelyiskolákban is fizetni fognak.  A lap arról ír, jelenleg csak a hiányszakmákban, illetve a duális képzésben tanulók kaphatnak pénzt, 2020 után viszont mindenki. A Szakképzés 4.0 stratégia ugyanis kiemeli, hogy a tanulói juttatás
a jó eredményt elérő diákok esetében a technikumban és a szakképző iskolában is elérheti a minimálbért, ami idén nettó 99 085 forint.

Az ötéves technikumban a havi harmincezer forint Apáczai-ösztöndíjat a 9. évfolyamtól adják a jó tanulóknak, emellé szakképzési ösztöndíj vagy a vállalati munkaszerződés alapján fizetett munkabér is járhat a 11. osztálytól. 
A hároméves szakképző iskolák első évében szakképzési ösztöndíj lesz, a 10. évfolyamtól pedig ehelyett vállalati munkabért is kaphat, aki munkaszerződést köt valamelyik céggel.

Valamennyi pénzt a szakképzésre felkészítő orientációs évfolyamban is kapnak a tanulók, hogy ne legyen anyagi okuk otthagyni az iskolát. Nyelvoktatás terén a kormány célja, hogy a szakmai képzésben egy idegen nyelvet sajátítsanak el a diákok: A technikumban középfokú nyelvvizsga lesz az elvárt szint, a szakképző iskolában viszont a munkakör elvárásaihoz igazodó szakmai kommunikációs szintet kellene elérni. 
Mindehhez úgy segítenék hozzá a fiatalokat, hogy tízezer diák ingyenes idegen nyelvi képzésen vehetne részt a tanítási időn kívül.

Szerző