Előfizetés

Juncker Észak-Macedónia EU-csatlakozását sürgeti: "most az unió feladata, hogy teljesítse ígéretét"

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.04. 20:07
Jean-Claude Juncker és Zoran Zaev
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Hogz az Európai Bizottság szerint már lehet tárgyalni a csatlakozásról, azt többek közt az Orbánnal szövetséges Nikola Gruevszki bukásának köszönheti az ország.
Észak-Macedónia számos téren elért jelentős eredményeivel eleget tett az Európai Unió elvárásainak, most az unió feladata, hogy teljesítse ígéretét, és megkezdje az uniós tagságról szóló csatlakozási tárgyalásokat - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben.
Jean-Claude Juncker Zoran Zaev északmacedón kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján felidézte: mandátuma elején úgy nyilatkozott, hogy egyetlen ország sem lehet az Európai Unió tagja anélkül, hogy az ahhoz szükséges minden feltételt ne teljesítené. Észak-Macedónia megfogadta ezeket a szavakat. Példa a régió többi országa számára, amelyeknek szintén így kell cselekedniük - húzta alá.
Juncker hangsúlyozta, az ország új nevének tavaly június közepén Szkopje és Athén között létrejött megállapodás értelmében történt elfogadása példaértékű a környező országok számára, és jelentős lépést jelent a Balkán stabilitása szempontjából. Ezt egészíti ki az, hogy Észak-Macedónia folytatja reformjait egyebek mellett az igazságszolgáltatás és a közhivatalok terén, és mindez a korrupció és a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépést segítik. Ezek a reformok egyébként 2016 után indulhattak meg, amikor az Orbán Viktorral szövetséges Nikola Gruevszki korrupt rezsimje leváltásra került. Gruevszki, mint ismeretes, miután börtönbüntetésre ítélték, Magyarországra szökött, és menedékjogot kapott.
Az Európai Bizottság javaslatot tett a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, most az Európai Unió tagországait tömörítő tanácson a sor, hogy ehhez már a nyár folyamán megtegye az első lépéseket

 - tette hozzá az uniós bizottság elnöke. Zoran Zaev északmacedón miniszterelnök kijelentette: várja, hogy az Európai Unió is teljesítse kötelességét, ahogy országa is mindent megtett az uniós csatlakozás érdekében. Észak-Macedónia folytatja a reformokat, és készen áll a tárgyalások megkezdésére - közölte. Kiemelte, az uniós tagság fontos országa jövője szempontjából, ugyanis az európai integráció biztosíték arra, hogy a fiatalok otthon boldoguljanak, és ne távozzanak más országokba a jobb élet reményében.
Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a sajtóértekezleten elmondta, az eddig elért reformeredmények máris jelentős gazdasági fellendülést eredményeztek Észak-Macedóniában. Hahn reményét fejezte ki, hogy az uniós tagországok megértik a bővítés fontosságát, amely a régió és az egész Európai Unió stabilitását erősíti.

Mégsem tűnt el Kim Dzsong Un húga

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.06.04. 19:46

Fotó: JORGE SILVA / AFP
Korábban azt találgatták, hogy eltűnésének köze lehet a Kim és az amerikai elnök kudarcot vallott februári csúcstalálkozóját követő tisztogatásokhoz.
A rémhírek alaptalannak bizonyultak: él és virul, ötvenhárom nap után először jelent meg újra a nyilvánosság előtt, Kim Jo Dzsong egy phenjani gimnasztikai sportrendezvényen. Korábban azt találgatták, hogy eltűnésének köze lehet a Kim és Donald Trump amerikai elnök kudarcot vallott februári csúcstalálkozóját követő tisztogatásokhoz a párttagok soraiban. Az észak-koreai diktátor személyi asszisztenseként is működő Kim Jo Dzsongot áprilisban látták utoljára, a Legfelső Népi Gyűlés ülésén. Ezt követően nem jelent meg Kim Dzsong Un áprilisi vlagyivosztoki látogatásán sem, amelyen pedig fivére Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott. Korábban ilyen alkalmakkor mindig a vezető társaságában látták.    Az említett phenjani sportverseny az élő cáfolatok rendezvényének bizonyult: azon megjelent az az észak-koreai tanácsadó is, akinek a feltételezett kivégzéséről a múlt hónapban cikkezett a dél-koreai sajtó. Kim Hjok Csol az észak-koreai vezető legfőbb tanácsadója, illetve főtárgyalója volt a nukleáris leszerelésről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon a februári csúcs előtt, a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap pedig a hanoi csúcs kudarcával magyarázta a "kivégzést".  Korábban elemzők is valószínűsítették, hogy az amerikai-észak-koreai tárgyalások zsákutcába jutásáért a phenjani vezetés felelősségre fogja vonni az azokat előkészítő diplomatákat.      Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben jött létre köztük elvi egyetértés. Mindazonáltal a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan szerint Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Idén februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem járt kézzelfogható eredménnyel, noha a felek azóta többször hangoztatták a párbeszéd folytatása iránti készségüket.    

Szöul összehangolná a leszerelés és a szankciók kérdésének a kezelését

Össze kell hangolni Phenjan nukleáris leszerelését és a szankciók alakítását azért, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a két Korea közti gazdasági együttműködéshez - mondta keddi sajtótájékoztatóján a dél-koreai országegyesítési miniszter, Kim Jon Csul. "A Korea-közi gazdasági együttműködéshez nagyon fontosak a megfelelő feltételek. Ezeket a feltételeket úgy lehet a legjobban biztosítani, ha a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások során elért eredményeket összehangoljuk a szankciók feloldásával" - fejtette ki a miniszter. Kim Jon Csul hangsúlyozta, Szöul mindent megtesz azért, hogy újrainduljanak Phenjan és Washington közt a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások. Arra a kérdésre, hogy Mun Dzse In dél-koreai elnök hajlandó lenne-e még júniusban találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, a miniszter igennel felelt. 

Trump-vizit: királyi pompa után népi tiltakozás

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.06.04. 19:13

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Nagy-britanniai tartózkodásának második napján az amerikai elnöknek a királyi családtól kapott protokolláris gesztusok után a rideg politikai valósággal kellett szembenéznie.
Donald Trump zsúfolt londoni programja közepette is talált időt a tweetelésre, “fantasztikusnak” nevezve a királyi családdal hétfőn eltöltött időt. Jellemző a vendéglátó britek tökéletes szervezőkészségére, hogy érkezését követően az elnök “nem látott tüntetőket”, bár hozzátette: az “álhír-gyártókat ez nem fogja megakadályozni abban, hogy tiltakozásokról tudósítsanak”. A látogatás második napján Trump nem érzékelte, hogy a a Whitehall kormányzati negyedben mintegy negyedmillióan tiltakoztak az elnök londoni meghívása ellen. Ha felpillantott volna az égre, a Parlament tér fölött láthatta volna az őt meztelen bébiként, pelenkában ábrázoló léggömböt. A demonstráció egyik szónoka Jeremy Corbyn, a munkáspárti ellenzék vezére volt, aki külön is kitért a londoni főpolgármestert, Sadiq Khant az elnök részéről ért sértésekre, illetve arra a széles körben vitatott tervre, hogy a majdani amerikai-brit kereskedelmi megállapodás részeként Amerika üzleti jellegű szerepet kapna az NHS-ben, a brit ingyenes egészségügyi ellátó rendszerben.  
A két és fél éve tervezett állami látogatás közvetlenül azelőtt valósult meg, hogy Theresa May kormányfő megválik a Konzervatív Párt vezetői tisztségétől, így kiérdemli a “béna kacsa” minősítést. A pragmatikus amerikai elnök így nem is kívánta azzal fecsérelni az időt, hogy négyszemközti beszélgetésen találkozzon May asszonnyal. Kedd reggel, a vezető üzletemberekkel, köztük a BAE Systems, a GlaxoSmithKline, a Barclays és a Goldman Sachs vezérigazgatójával a St. James’ palotában a brit-amerikai gazdasági együttműködésről folytatott eszmecsere után egy órát szántak a felek arra, hogy delegációik bevonásával áttekintsék a két országot és a nemzetközi közösséget leginkább foglalkoztató kérdéseket. A tárgyalásokat követően a May házaspár klasszikus brit ebéden látta vendégül a washingtoni látogatókat. A hivatalosan közzétett menü szerint a három fogás marharépa-tengeri rák krémleves, marhasült és habcsókba töltött gyümölcsös finomság volt. Theresa May a Trumpéknak átnyújtott ajándékokkal is felborzolta a kedélyeket. Az elnöknek szánt 1941-es bekeretezett Atlanti Charta-vázlattal nem volt semmi baj, ám a First Lady ajándéka, az Emma Bridgewater népszerű brit dizájner által tervezett teáskészlet sokak megütközését váltotta ki. Dawn Butler, a Munkáspárt egyenjogúságért felelős szóvivője szerint Theresa Mayt ismét rajtakapták azon az idejétmúlt nézetén, hogy “az életben bizonyos szerepek a férfiakra, mások a nőkre vannak kitalálva”.  Donald Trump és Theresa May közös sajtótájékoztatóján a távozó brit kormányfő - a normandiai partraszállás veteránjaihoz intézett elismerő szavak után - elmondta, hogy a nemzetbiztonságot, a társadalmi értékeket és "az emberek életvitelét fenyegető új kihívásokat” vitatta meg az elnökkel. Elismerte, hogy véleménykülönbségek voltak köztük, amelyeket viszont képesek voltak nyíltan megbeszélni. Az amerikai látogató méltatta a “közös történelmen alapuló speciális amerikai-brit viszonyt". Külön szólt az Iszlám Állam legyőzéséhez nyújtott brit segítségről. Reményei szerint a Brexit megvalósulása után a két ország között “fenomenális” kereskedelmi szerződés jöhet létre, megduplázva-megháromszorozva az együttműködés jelenlegi szintjét. Az elnök dicsérte Theresa May tevékenységét, bár - mint mondta - ő "biztosan beperelte volna az Európai Uniót". Brit és amerikai újságírók mindössze két-két kérdést tehettek fel a vezetőknek. Az egyik kérdésre Trump azt válaszolta: nem igaz, hogy Corbyn nem akart találkozni vele, hanem éppenséggel ő nem volt hajlandó erre, mert “negatívnak" tartja a munkáspárti vezért. A Brexittel kapcsolatban Trump reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben valamilyen áttörésre kerülhet sor, míg Theresa May kitért a megegyezéses kilépés fontosságára. Az önmagához képest visszafogott Donald Trump a sajtóértekezlet végén ismét beleavatkozott a jövő héten kezdődő tory vezetőválasztási kampányba, méltatva Boris Johnson és Jeremy Hunt volt, illetve jelenlegi külügyminiszter érdemeit. Az elnöki pár szerdán a normandiai partraszállás 75. évfordulójának ünnepségeit követően - és a franciaországi megemlékezések előtt - írországi szállodájába utazik, ahol találkozik Leo Varadkar ír kormányfővel.