Hazaküldték az MTA elnökét a fideszes képviselők

Publikálás dátuma
2019.06.05. 11:58

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
De azért jelezték: nem megfutamodni akarnak a vita elől.
Leszavazta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről 2015-2016 címmel benyújtott beszámoló megvitatását szerdai ülésén az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes többsége – annak ellenére is, hogy az ülésen még Lovász László MTA-elnök is megjelent. Pedig lett volna min vitatkozni: az ülés elején Lovász rövid összefoglalót tartott a beszámolóról; szerinte az eredmények, következtetések is bizonyítják, hogy a magyar tudomány európai szinten elismert, támogatott és tiszteletben tartott. Kiemelte: az Európai Kutatási Tanács által kiírt pályázatok durván felét is rendszerint magyar tudósok nyerik meg. Az MTA kutatóintézet-hálózata pedig – a bele fektetett összegekhez képest – Európa legjobbjai közé tartozik. Lovász után Cseresnyés Péter államtitkár kapott szót, aki szerint az MTA beszámolója ellentmondásos adatokat, a „rossz adatokból pedig rossz következtetéseket” tartalmaz. Szerinte a doktori fokozatot szerzők aránya nemhogy csökkent az elmúlt években, hanem éppen hogy nőtt az Oktatási Hivatal statisztikái szerint. Ugyanez igaz szerinte a doktori hallgatók számát tekintve is. Szerinte az sem igaz, hogy csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma. – Az egyetemi oktatási adatok a felvi.hu-ról származnak, ha ezek nem egyeznek az Oktatási Hivatal adataival, az nem a mi sarunk – fogalmazott válaszában Lovász László. Pósán Lászlót, a Bizottság fideszes elnökét nagyon feldúlták az elhangzottak, ezért javasolta a beszámoló vitájának elhalasztását. Az ellenzéki képviselők szerint erre semmi szükség nem lett volna; az MSZP-s Hiller István kiemelte, olyan magas rangú tudományos szaktekintély, mint Lovász László, még sosem fogadta el a Bizottság meghívását, ezért ki kellene használni, hogy jelen van – főleg a jelenlegi helyzetben, hiszen hamarosan a parlament dönthet az MTA kutatóintézeteinek leválasztását célzó, kedden benyújtott törvényjavaslatról. A kormánypárti képviselőket ez nem hatotta meg, szavazataikkal támogatták a vita elnapolását. – Ez persze nem azt jelenti, hogy meg akarnánk úszni a vitát – tette hozzá L. Simon László fideszes bizottsági tag. Az ellenzéki képviselők nem hittek neki. Lovász László pedig távozott az ülésről.

Lovász László: Bízom abban, hogy „a józan ész győz”

Vasárnap a tüntetőknek küldött üzenetében utalt arra: bízik abban, hogy még tárgyalhatnak a minisztériummal. Továbbra is így gondolja? A tárgyalások folytatódtak, nagyon sok ponton vitattuk az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott törvényjavaslatot. A kedden benyújtott verziót még nem néztük át, amint megtesszük, közzétesszük állásfoglalásunkat és sajtótájékoztatót is tartunk. Lát arra esélyt, hogy a benyújtott törvényjavaslat tartalmában még változzon valami? A javaslatot még sok fórumon fogják tárgyalni. Én még mindig bízom abban, hogy „a józan ész győz”. A minisztérium szerint az új kutatási hálózat nem tartozik majd a kormány irányítása alá. Ön hogy látja? Még vizsgáljuk a pontos szöveget, ennek a részletszabályain sok fog múlni. 

Szerző
Frissítve: 2019.06.05. 12:52

A Hableány áldozatainak hozzátartozói ingyen utazhatnak a LOT gépein

Publikálás dátuma
2019.06.05. 11:02
Illusztráció
Fotó: Artur Widak / NurPhoto
Remélhetően a gesztus a visszaútra is kiterjed, ugyanis múlthéten már mind a hozzátartozók, mind a tisztviselők Budapestre érkeztek.
Ingyen utazhatnak a lengyel LOT légitársasággal a Hableány-tragédia kapcsán az áldozatok hozzátartozói, és a dél-koreai hatóságok emberei, derül ki Magyarország Szöuli Nagykövetségének közösségi oldaláról. A nagykövetség ezt írja:
"Csoma Mózes nagykövet a mai napon a nagykövetségen fogadta Rafał Milczarskit, a LOT Polish Airlines elnök vezérigazgatóját. A LOT Polish Airlines felajánlotta, hogy a tragikus dunai balesettel összefüggésben díjmentesen vállalja a Magyarországra érkező hozzátartozók illetve a koreai hatóságok utaztatását".

Remélhetően a gesztus a visszaútra is vonatkozik, ugyanis múlthéten már mind a hozzátartozók, mind a tisztviselők Budapestre érkeztek.
Szerző

Újabb holttestet találtak a Hableány kiemelését előkészítő búvárok

Publikálás dátuma
2019.06.05. 10:15

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Hivatalosan már tizenháromra emelkedett a múltheti tragédia áldozatainak száma a Margit hídnál talált harmadik holttesttel együtt.
Újabb holttestet emeltek ki a búvárok a budapesti Margit hídnál szerda reggel nem sokkal kilenc óra után – tudta meg a 24.hu. A búvárok lehetséges rögzítőpontokat kerestek a hajón a későbbi kiemeléshez, amikor rátaláltak az újabb áldozatra. Az MTI azt írja, a roncs egyik nyílászárójában volt a holttest.
A Margit hídnál talált harmadik holttesttel együtt hivatalosan már tizenháromra emelkedett a múltheti tragédia áldozatainak száma. Egy hete a Viking Sigyn szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány, majd másodpercek alatt el is süllyedt. Hét holttestet még aznap megtaláltak, azóta találtak áldozatot Budapesten, Hartánál, Kulcsnál, és Adonyban is.
Szerző
Frissítve: 2019.06.05. 10:19