Karácsonyt meglepte Kálmán Olga indítása, de alig várja a vitákat

Publikálás dátuma
2019.06.06. 19:36

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Néhány napja még az is kérdés volt, lesz-e kihívója Karácsony Gergelynek, most pedig a Momentum után korábbi támogatója a DK is beszállt a versenybe – Kálmán Olgával.
– A Demokratikus Koalícióban (DK) egy ideje nem voltak maradéktalanul elégedettek Karácsony Gergellyel, ráadásul úgy érezték, nem is vállalja fel a pártot kellőképpen a nyilvánosságban, a váltáshoz pedig kapóra jött, hogy a Momentum Mozgalom mégis saját főpolgármester-jelöltet indít az előválasztáson – DK-s forrásaink így magyarázták a párt mai bejelentését. Dobrev Klára a párt EP-képviselője csütörtök délben a Szabadság téren jelentette be, hogy a DK saját főpolgármester-jelöltet indít a június végi előválasztáson, mégpedig Kálmán Olgát az ismert televíziós műsorvezetőt. Ez nemcsak azért keltett meglepetést, mert Kálmán Olga nemrégiben még arról beszélt, hogy esze ágában sincs beszállni a politikába, hanem azért is, mert csütörtök reggel még Karácsony Gergely is úgy tudta: az MSZP és a Párbeszéd mellett a DK is őt támogatja az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán. Olyannyira, hogy információink szerint szerda este még közös egyeztetést tartott erről az MSZP és DK. A műsorvezető a programjáról annyit mondott: „Budapestet vissza kell adni a Budapestieknek”, a város gondjait – az egészségügytől kezdve a közlekedésen át az oktatásig – pedig mindenki ismeri, aki itt él, a részleteket viszont csak azután dolgozza ki, hogy rengeteget beszélgetett a következő hetekben fővárosiakkal. Azt, hogy neki és a DK-nak sem túl sok ideje a programmal foglalkozni, egy forrásunk is megerősítette, mondván, „Olga jelölése elég friss ügy”. Olyannyira, hogy a formális döntés ma reggel, közvetlenül a bejelentés előtt született meg a DK elnökségében.
Az, hogy Karácsony Gergelyt mennyire lepte meg a helyzet, jól mutatja: a csütörtök délben elhangzott DK-s bejelentés után lemondta egy kora délutáni sajtótájékoztatóját. Csak órákkal később szólalt meg, és akkor sem titkolta meglepetését. – Azt eddig is tudtam, hogy lesz a DK-nak jelöltje az előválasztáson, csak eddig azt hittem, hogy ez én leszek – kezdte Karácsony Gergely. Majd arról beszélt, hogy „minél több a jelölt, minél több a program és minél több a vita, annál nagyobb a legitimációja annak az aspiránsnak, aki a budapestiek akaratából Tarlós István kihívója lesz”. Az előválasztás első körének győztese leszögezte, most is nyerni akar, de a végső célja az, hogy a budapestiek legfontosabb problémáit legyőzze. Azt mondta, hogy a programja szerinte támogatható a világvégéért és a hónap végéért aggódóknak is. – Alig várom a vitákat a DK és a Momentum jelöltjével – fogalmazott Karácsony Gergely. Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje azt mondta lapunknak, nagyon örül, hogy „újabb versenyző jelentkezett az előválasztásra”. – Azt gondolom, hogy egy verseny attól jó, ha minél komolyabb aspiránsok közül választjuk ki a legjobbat. Várom a vitákat – fogalmazott.  Az egyébként nem véletlen, hogy Kálmán Olgát Dobrev Klára jelentette be, DK-s forrásaink szerint hiába EP-képviselő, aktívan részt vesz majd Kálmán Olga kampányában. Már csak azért is, mert az EP-választások bebizonyították, személye a DK-s választói körön túl is képes megszólítani szavazókat. Kálmán Olgától most ugyanezt várják a pártban. Az MSZP nem kommentálta a DK bejelentését, de az tudható, hogy gyakorlatilag hátba szúrásként élték meg a fordulatot. „Ennyit ér Feri szava” – beszélt haragosan Gyurcsány Ferenc DK-elnökről a szocialisták egyik fővárosi politikusa. Arra utalt ezzel, hogy a DK és az MSZP között megállapodás volt Karácsony támogatásáról. A DK-ban viszont azt mondták, nem rúgtak fel semmiféle megállapodást, mert Karácsony Gergely támogatása csak az előválasztás első fordulójára szólt. Igaz, Gyurcsány Ferenc tett ezzel ellentétes állítást is, de akkor – mint a DK-ban magyarázták – „később korrigált”. 

Előny lehet a tapasztalatlanság

– Noha Kálmán Olga neve már korábban is elő-előkerült, a döntés maga váratlan, hiszen nem is olyan régen az érintett cáfolta, hogy ilyen ambíciói lennének. Hasonlóképp meglepő a DK támogatása, hiszen erről is elmondható: az EP választást megelőzően, de utána is folyamatosan azt kommunikálta a párt, hogy nem változtatnak a korábbi megállapodásokon és Karácsony Gergely a DK által is támogatott jelölt – értékelt lapunknak Reiner Roland. Az Integrity Lab alapító-elemzője szerint éppen ezért Kálmán Olgával – és a DK-s támogatással kapcsolatban – az első kritika leginkább a következetlenség lehet. – A városvezetői tapasztalat hiánya ma már aligha merül fel komoly, döntő tényezőként: az újdonság, sőt, a politikán kívülről jövés akár előny is lehet. Hiszen a jelenlegi politikai elit elleni hangulat az ellenzéki táboron belül is megvan. Ezt jelzi az EP-választás eredménye is, hiszen a DK és a Momentum listavezetője is formális politikai tapasztalat nélkül ért el sikereket – hangsúlyozta a szakértő.

Frissítve: 2019.06.06. 20:42

Elítélte Magyarországot az Európa Tanács: nem tesz eleget a menekült gyerekek szexuális bántalmazásának megelőzéséért

Publikálás dátuma
2019.06.06. 18:40

Fotó: AFP
A jelentésben az is szerepel, hogy a magyar hatóságok akadályozzák a civil szervezetek befogadó központokban végzett tevékenységét.
Az Európa Tanács (ET) csütörtökön közreadott jelentésében elítélte Magyarországot, amiért nem hoz hatékony intézkedéseket a szerb-magyar határon befogadó központokban tartózkodó, felnőtt kísérő nélkül érkezett bevándorló és menedékkérő gyermekek szexuális kizsákmányolásának és szexuális bántalmazásának megelőzéséért. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács keretében működő, gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló, úgynevezett Lanzarote Bizottság jelentésében kijelentette, a Magyarország számára korábban megfogalmazott ajánlások ellenére továbbra is 
magas a menedékkérő kiskorúak szexuális kizsákmányolásának kockázata.

Ennek oka, hogy a magyar hatóságok néhány pozitív fejlemény ellenére - áll a jelentésben.
nem hoztak megfelelő intézkedéseket a kiskorúak védelme érdekében, valamint akadályozzák a civil szervezetek befogadó központokban kifejtetett tevékenységét

További probléma, hogy a gyermekek nem kapnak megfelelő tolmácsot egyebek mellett az orvosi vizsgálatok, pszichoterápiás foglalkozások, a gyámokkal vagy szociális munkásokkal való találkozók esetében.  A jelentés pozitív fejlődésnek nevezte a befogadó központokban biztosított pszichológusi és pszichiáteri jelenlétet. Aggasztónak tartotta azonban, hogy ezek 
a szakemberek nagyon ritkán állnak rendelkezésre, továbbá a szakemberek és a gyerekek közötti kommunikáció a nyelvi korlátok miatt jelentősen korlátozott.

A szakértők aggodalomra okot adónak nevezték, hogy a gyerekek bekerített területen, konténerekben élnek, gyakran felnőttekkel összezárva, ami különösen a lányok esetében növeli szexuális kizsákmányolás kockázatát. Aggodalmukat fejezték ki a fóti Károlyi István Gyermekközpont tervezett bezárása miatt is, ugyanis  a magyar hatóságok nem adtak kielégítő tájékoztatást alternatív szállások biztosításáról. Magyarország 2015 augusztusában iktatta törvénybe az Európa Tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott lanzarotei egyezményt, amely egyenlő védelmet kíván nyújtani a gyermekeknek, a részt vevő európai országoknak pedig közös követelményrendszert és meghatározásokat vezet be.
Szerző
Témák
menekült gyerek
Frissítve: 2019.06.06. 19:20

A szolnoki uszodán megjelent a „Nyerges Vízilabda Aréna” felirat, de azóta már le is vették

Publikálás dátuma
2019.06.06. 18:37

Fotó: Facebook/ Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület
Nyerges Zsolt Vízilabda Arénát 2013-ban Orbán Viktorral együtt adta át. Idén bejelentette, hogy odaadományozza Szolnok városának.
Jelenleg is zajlik a szavazás, hogy kinek a neve kerüljön Nyerges helyére.
Simicska Lajos egykori szövetségese, Nyerges Zsolt, aki főszponzorként volt jelen a szolnoki sportéletben, a Vízilabda Arénát 2013-ban Orbán Viktorral együtt adta át. Idén bejelentette, hogy a több milliárd forintnyi sportvagyont odaadományozza Szolnok városának. Az ajándék üzemeltetése évente 1,5 milliárd forintba kerül, amit most már a városnak kellene állnia, de a kormány döntése szerint ezt a központi költségvetésből fizetik ki – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasója csütörtök délben jelezte, hogy 
a vízilabda arénán megjelent egy felirat, amelyen az áll hogy „Nyerges Vízilabda Aréna”.

Azóta viszont már az önkormányzat telefonja alapján le is szedték a Nyerges szót és a fideszes polgármester, Szalay Ferenc néhány órája a Facebook-oldalán szavazást indított, hogy kiről nevezzék el az arénát, Hasznos Istvánról vagy dr. Boros Ottóról. 
Szerző
Témák
Nyerges Zsolt