Előfizetés

Kisebbségi tanácsadói testületet hoz létre az új szlovák államfő

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.07. 13:27
Zuzana Caputová
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A magyarokat, a romákat és a ruszinokat két-két személy, egy férfi és egy nő képviseli, míg egy további személy a kisebb létszámú kisebbségeket és az úgynevezett új kisebbségeket reprezentálja majd.
Zuzana Caputová új szlovák köztársasági elnök, akit egy hét múlva iktatnak be hivatalába, választási ígéretéhez híven a jövőben szeretne szorosabban együttműködni az országban élő nemzeti kisebbségekkel is, ezért soraikból héttagú kisebbségi tanácsadói testületet hoz létre, és a szakértői tanácsadói testülettel rendszeresen találkozni kíván.
"Új hagyományt alapítok, és úgy döntöttem, hogy együttműködésre hívom a nemzeti kisebbségek képviselőit, valamint az új kisebbségek és kisebbségi problémák szakértőjét"

- olvasható Zuzana Caputová közösségoldalán pénteken megjelent bejegyzésben. "Számomra fontos, hogy megértsem azt a helyzetet, azokat a szükségleteket és problémákat, amelyekkel a nemzeti kisebbségek és az új kisebbségek tagjai szembesülnek" - olvasható a bejegyzésben.
Zuzana Caputová nyilvánosságra hozta a kisebbségi tanácsadói testület személyi összetételét is. A magyarokat, a romákat és a ruszinokat két-két személy, egy férfi és egy nő képviseli, míg egy további személy a kisebb létszámú kisebbségeket és az úgynevezett új kisebbségeket - például vietnamiak, kínaiak, oroszok - fogja képviselni.
A szlovákiai magyarokat a tanácsban Németh Ilona képzőművész, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola tanszékvezetője, valamint Simon Attila történész, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója fogja képviselni.

"Az eddigi köztársasági elnökök nem nagyon törődtek a kisebbségi kérdésekkel. Nagyon örülök, hogy végre akad egy elnök, aki érdeklődik. Olyan impulzusokat kell számára adnunk, amelyek jó irányba viszik az országot" - válaszolta Simon Attila az Új Szó Online kérdésére, hogy mit vár a szakmai tanácsban folytatandó munkától.
Martin Burgr, az új államfő kommunikációs csapatának igazgatója közölte: a kisebbségi tanácsadói testület kéthavonta fog ülésezni, szükség esetén gyakrabban is. Bukovszky László, a szlovák kormány kisebbségi biztosa pozitív lépésnek minősítette Zuzana Caputová döntését.

Új korszak hajnala Nagy-Britanniában

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.06.07. 13:02

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Theresa May mától ügyvezető kormányfő, közben rakétaként emelkedik a Brexit Párt.
Rácáfolva az aggodalmakra az új, alig több mint egyhónapos Brexit Pártnak nem sikerült megszereznie első westminsteri mandátumát a cambridgeshire-i Peterboroughban rendezett időközi parlamenti választáson. Érdemes visszautalni: ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő képviselő a választópolgárok tömege által aláírt visszahívó petíció nyomán vesztette el állását. Az egykori ügyvéd Fiona Onasanya nem pusztán azzal haragította magára körzetét, hogy félrevezette a hatóságot egy gyorshajtás miatt kirótt büntetés kapcsán, hanem miután a Munkáspárt kizárta soraiból, minden sürgetés ellenére nem mondott le önként képviselői helyéről, hanem átült a függetlenek frakciójába és csak a szavazók lázadása mozdította el onnan. A Munkáspárt a korábbinál kicsit nagyobb, de még így is csak 683 fős többséggel tartotta meg Peterborough választókerületet, mely több mint 60 százalékban az unióból való kilépésre voksolt a 2016-os népszavazáson. Öröm az ürömben, hogy az új képviselő, Lisa Forbes a kampány utolsó napjaiban sűrű bocsánatkérésre kényszerült, amiért „tévedésből” lájkolt egy Facebook bejegyzést, mely szerint Theresa May „cionista rabszolgatartó napirendet követ”. A Konzervatív Párt peterborough-i „bronzérme” hű tükre az állapotoknak. A YouGov pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint Nigel Farage új Brexit Pártja 26 százalékos támogatottságával hat százalékponttal előzi meg a fej-fej mellett haladó Munkáspártot és Liberális Demokratákat. A toryk csekélyke 18 százaléka fényében különösen időszerű, hogy Theresa May két héttel korábbi drámai bejelentése után ma ténylegesen megvált tory vezetői tisztségétől. A Brexit megvalósításának nehézségeibe belebukott immár ügyvezető kormányfő utódlására eddig tizenegyen mutattak érdeklődést, de a hivatalos jelentkezéseket június 10-én kell benyújtani. A legnagyobb esélye Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszternek van. A parlament tory frakciójában június 13-án kezdődő szavazás-sorozatot követően a 124 ezres tagság dönti el, a két befutó közül melyiket akarja a párt élén látni. A legutóbbi terv szerint a kormányfőváltásra a július 22-vel kezdődő héten kerülhet sor.

Besokalltak a 20 ezer elektromos rollertől Párizsban

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.07. 12:51

Fotó: OLIVIER MORIN / AFP
Korlátok közé akarják szorítani a Párizst elözönlő és közlekedési káoszt okozó elektromos rollerek használatát a párizsi hatóságok.
12 független elektromosroller-szolgáltató cég működik a francia fővárosban, több mint az egész Egyesült Államokban. A becslések szerint a város útjain mintegy 20 ezer elektromos roller közlekedik. Lerobbant rollerek hevernek a város legszebb parkjaiban, de még a Szajnába is bedobálják őket a hidakról. A gyalogosok sincsenek biztonságban a járdát is elfoglaló divatos kétkerekűektől. A Franciaországban közlekedő elektromos rollerek harmadát használják a külföldi turisták - közölte egy csütörtökön megjelent tanulmány, amely a kormány közlekedési hivatalának megbízásából készült.
Az áldatlan állapotokat illusztrálja a párizsi Operaház híres zongoraművészének, Isabelle Vanbrabantnak a balesete, akit májusban egy rolleres gázolt el. Jobb karja több helyen eltört, és még nem lehet tudni, teljesen meggyógyul-e. A gázoló először cserben is hagyta, miután fellökte, és csak a kiabálására tért vissza és hívott segítséget.
Anne Hidalgo, Párizs polgármestere és a párizsi rendőrség a turisták által is szívesen használt elektromos rollerek használatának szabályozásával igyekszik felülkerekedni a káoszon. A rollerek sebességét óránként 20 kilométerre korlátozták a város legtöbb részén, azokon a területeken pedig, ahol nagy a gyalogosforgalom, legfeljebb 8 kilométeres sebességgel haladhatnak. Leparkolni ezentúl csak a kijelölt helyeken lehet a rollereket. Hidalgo csökkenteni akarja a szolgáltatók számát, hogy legfeljebb három cég működjön a városban, emellett a rollerek számát is korlátozná.
Az érvényben lévő szabályok szerint a járdán rollerezést 135 eurós (38 ezer forintos) bírsággal sújtják, a járdán való parkolásért pedig 35 eurós (10 ezer forintos) büntetés jár. A szolgáltatókat ugyancsak megbírságolják a városszerte elhagyott rollerekért, amelyeket a közterület felügyelőknek kell begyűjtenie.