Kiengedték a Viking Sigyn kapitányát, kifizette a 15 milliós óvadékot

Publikálás dátuma
2019.06.12. 10:23

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az óvadékkal kiengedett hajóskapitánynak nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el Budapest területét.
A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát és 15 milliós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet tovább az ukrán hajóskapitány – tudta meg a 24. hu. Tóth M. Gábor Jurij C. ügyvédje a portál megkeresésére azt mondta, hogy a Fővárosi Törvényszék további magatartási szabályként előírta, hogy
a kapitánynak heti két alkalommal személyesen jelentkeznie kell a nyomozóhatóságnál.

Az óvadékkal kiengedett hajóskapitánynak nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el Budapest területét.

Érthetetlen ez a történés, mint ahogy az a döntés is, amiben a balesetet okozó hajó szabadon elhajózhatott a hajózási igazságügyi szakértők vizsgálat nélkül - reagált a bíróság határozatára Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s tagja. Felháborító az ügy kezelése és az áldozatok hozzátartozóinak semmibevétele - írja. Közölte: 15 millió forint áll szemben 28 ember halálával. Ezt nem hagyhatja figyelmen kívül egyetlen jó érzésű döntéshozó sem. A képviselő magyarázatot vár a bíróság és a kormány illetékeseitől, miként fordulhatott elő ez a szakmai hiba sorozat, mely előtt értetlenül áll a magyar társadalom.

Szerző
Frissítve: 2019.06.12. 16:01

Rendszerbe állítanák a vízimentők a Hableány mentésénél használt sürgősségi mentőhajót

Publikálás dátuma
2019.06.12. 10:22
Először a Hableány turistahajó mentésénél vetettek be
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Balatonéhoz hasonló vízimentő rendszer kialakításán dolgoznak a Dunánál is, elsősorban a fővárosi szakaszon.
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) szeretné mihamarabb rendszerbe állítani az első dunai sürgősségi mentőhajót, amelyet először a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó mentésénél vetettek be - nyilatkozta a szakszolgálat elnöke a köztévének. Bagyó Sándor hozzátette: a tragédia csak megerősítette a dunai vízimentés fejlesztésének szükségességét.
Szeretnék ha hivatalosan is rendszerbe állhatna a hajó, egy mentőtiszttel, két ápolóval és a hajóvezetővel a fedélzetén.

Emlékeztetett: a VMSZ a Balatonéhoz hasonló vízimentő rendszer kialakításán dolgozik a Dunánál is, elsősorban a fővárosi szakaszon. Ez a rendszer az alapfokú tanfolyamot elvégző vízimentőkre és mentőhajókra épít - fűzte hozzá Bagyó Sándor.

Rekordévet zárt a Puskás-hagyatékot áruló cég, de rejtély, honnan folyt be a 44 millió

Publikálás dátuma
2019.06.12. 09:17

Fotó: Thaly Zoltán / AFP
A tulajdonos még Puskás Ferenc unokájánál is többet keresett az emléktárgyakon és a Puskás márkanéven.
Árbevétel szempontjából rekordévet zárt 2018-ban a puskas.com Kft., a Puskás márkanév tulajdonosa, az emlékoldal kezelője és a relikviák értékesítésével is foglalkozó cég, a 2017-es 24 millió forint után 44 millió folyt be a kasszába - írja az mfor.hu. A társaság alapítója és 47 százalékban legnagyobb tulajdonosa Szöllősi György, aki egyben Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak is a főszerkesztője.
Az azonban, hogy minek köszönhető ez a látványos növekedés, nem derül ki a cég által közzétett dokumentumokból, az értékesítés megoszlását még belföldi-külföldi viszonylatban sem részletezik. Mindössze annyit árulnak el, hogy "a társaság bevétele emléktárgyak, könyvek és vagyoni értékű jogok értékesítéséből tevődik össze". A bevételeknél is kevésbé részletezik a kiadásokat, melyek közül anyagjellegűként 29 milliót könyveltek el a korábbi 20 millió után, személyi jellegűként az 5 dolgozóra pedig 3,1-et a tavalyelőtti 2,4 után.
Végeredményben 9,4 millió forint tiszta nyereséget termelt a cég, amit - 10 millióra elkerekítve - teljes egészében kifizetnek osztalékként. Szöllősinek 4,7 millió jut, 1 millió pedig a cégben 10 százalékkal részes Puskás-unokának, Maria Reka Puskas Damborenának.
Szöllősit is megkereste kérdéseivel a portál, de hiába, választ nem kaptak.
Szerző