Előfizetés

Saját űrállomást építene India

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.14. 12:50

Fotó: MANJUNATH KIRAN / AFP
A Nap és a Vénusz kutatására indított missziók is szerepelnek a csütörtökön bejelentett űrkutatási programban.
A második – régóta késlekedő – Csandrajáan-2 űrszondát július 15-én indítják – közölte sajtótájékoztatóján Kailaszavadivu Szivan, az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) igazgatója. A misszió csúcspontja szeptember 6-án vagy 7-én lesz, amikor az űrszonda leszáll a Hold árnyékos oldalán, „ott, ahol még senki más nem járt”. „Sok tudományos felfedezést várunk ettől a küldetéstől” – mondta Szivan. Az űreszköznek a Hold felszínére juttatása az ISRO eddigi legbonyolultabb feladata – tette hozzá a szakember.
Űrhajós világűrbe juttatását 2021 decemberére tervezik, az előkészületek szintén folynak. Az ISRO eredeti feladata az volt, hogy űrprogramjával javítsa az indiai állampolgárok biztonságát és életminőségét – mondta Szivan. A Nap kutatására hivatott Aditja L-1 missziót a tervek szerint 2020 első félévében indítják. A program keretében napkörüli pályára állítják a Felszabadítási Pont 1. nevű műholdat, amely a napkoronát tanulmányozza majd.
A Vénusz bolygó tanulmányozására tervezett küldetést várhatóan két vagy három éven belül indítják. „A Vénusz magas hőmérsékletű égitest, és sok misszió kudarcba fulladt, mi sikerre szeretnénk vinni a miénket” – mondta Szivan. Az űrhajó több mint 20 különböző berendezést szállít majd. A Hold kutatásához és az űrhajósok utazásához várhatóan az ISRO által kifejlesztett GSLV rakétákat használják. 
India sikeresen hajtotta végre 2009-ben az első Hold-missziót, amikor saját űreszköz segítségével szondát állított Hold-körüli pályára. Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA eszköze erről a szerkezetről fedezett fel először vizet a Holdon. A Csandrajáan-2 programban indiai kutatóintézetek és több magáncég is részt vesz. A küldetés költségeinek 60-80 százalékát a magánszektor viseli, az űrkutatási hivatal a költségeket mintegy 122 millió dollárra becsülte. Ha a Csandrajáan-2 misszió sikeres lesz, India csatlakozik a Hold felszínére embereket, illetve eszközöket eljuttató országok – az Egyesült Államok, Oroszország és Kína – elit klubjához.

Orosz űrtisztviselő hasonmásával együtt lőttek ki egy Ladát a kozmoszba

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.13. 18:49

A Tesla-vezér sárgulhat az irigységtől.
Több mint egy éve már, hogy Elon Musk felküldte az űrbe saját Tesláját, hogy demonstrálja a cége által gyártott Falcon Heavy rakéta erejét. A fokozódó nemzetközi űrhelyzetben Oroszország nem hagyhatta ezt válasz nélkül: egy szibériai startup egy piros Ladát lőtt fel az égbe, igaz, a szerényebb kísérletben nem magát az autót keringetik, és nem is rakétával, hanem egy nagyméretű Lada-modellt reptetnek, ballonnal - írja a qubit.hu. Az autóban az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin karton hasonmása ül. Rogozin az űrautó sofőrjéről szóló internetes szavazáson olyan nagyságokat utasított maga mögé, mint Stephen Hawking, de versenyben volt egy kaktusz is. Rogozin bábuja a 20 kilométeres magasság elérése után ejtőernyő segítségével landolt 150 kilométerre a fellövés helyétől, tehát a sztratoszféra határáig jutott.  A ToSky nevű startup szeretne többet megtudni a sztratoszférában hosszú ideig megmaradni képes ballonokról. A tesztrepülés közben a műszerek olyan adatokat gyűjtöttek, amelyek elősegítik, hogy a cég a jövőben olyan légi járműveket tervezzen, amelyek hosszabb időt töltenek a sztratoszférában, nehezebb rakományt is elbírnak, és jobban irányíthatók.

3 éves kisfiú életét mentette meg egy magyar telefonos alkalmazás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 14:42
Képünk illusztráció
Fotó: CHASSENET / AFP
A háziorvos téves szakvéleménye és két eredménytelen kórházi segítségkérés után a „doktor Google” jelenség ellen küzdő magyar egészségügyi alkalmazás segítségével azonosította be az agyhártyagyulladásra utaló tüneteket egy gyermekgyógyász, amivel nagy valószínűséggel megmentette a hároméves gyerek életét.
A kórházban azt mondták, lehet, hogy másnap már késő lett volna

“Hajnalban lett rosszul a kisfiam, reggel a háziorvos vírusfertőzést diagnosztizált nála. Mivel a tüneteket ennél komolyabbnak éreztem, vérvételre vittem a gyereket. Közben a rosszullét egyre erősödött, két gyermekkórháztól is próbáltam telefonon tanácsot kérni, azonban nem sikerült orvossal beszélnem” - idézte fel Varga Edina a néhány héttel ezelőtti eseményeket. 
Az alkalmazás segítségével indított hívás során Laczkó Katalin gyermekorvos beazonosította az agyhártyagyulladás jellemző tüneteit és javasolta, hogy azonnal vigyék kórházba a kisfiút, a mentők megérkezéséig pedig a magas láz csillapítására adott tippeket. 
A kórházban azt mondták, lehet, hogy másnap már késő lett volna

– idézte fel az édesanya.

 A "doktor Google" jelenség ellen küzdő MediCall nevű mobilalkalmazás azoknak kínálnak alternatívát, akik egy egészségügyi probléma megjelenésekor valódi szakemberektől szeretnének gyors és szakszerű választ kapni. 
Bár az applikáció történetében ez volt az első életmentés, a legtöbb esetben találtak megoldást a problémákra. A legtöbben szezonális betegségekhez kapcsolódó kérdésekkel fordulnak az orvosokhoz, a leggyakrabban előforduló problémák között vannak a légúti fertőzések, influenza, allergia, nyáron pedig a bőrbetegségekkel és napszúrással kapcsolatos megkeresések jellemzőek. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján tízből nyolc esetben gyermekekkel kapcsolatos kérdéseket kapnak az alkalmazáson keresztül elérhető orvosok. A statisztikáik alapján a telefonos beszélgetés elegendőnek bizonyul, a telefonálók mindössze 20 százalékának volt eddig olyan problémája, amely személyes vizsgálatot is igényelt. Az alkalmazás felhasználói megspórolhatják az orvoshoz utazás idejét, ráadásul az esetleges fertőzés-veszélyt is elkerülhetik.