Angela Merkel;CDU;Annegret Kramp-Karrenbauer;

2019-06-14 09:52:00

CDU-válság

A német szociáldemokraták az utóbbi években permanens válságba kerültek. Az előző nagykoalíció idején Angela Merkel kancellár kivette a szelet az SPD vitorlájából, hiszen egyértelműen centrista, szociáldemokrata programot valósított meg, így elveszett az SPD karaktere. A nagykoalíció 2018-as felújítása után felgyorsult az SPD erjedése, ám ez elsősorban nem az uniópártokkal való kormányzati együttműködés folytatása miatt történt. Inkább amiatt, mert a párt kezdte elveszteni néppárt jellegét, amit nem tudtak megemészteni az SPD egykor befolyásos személyiségei. A feltörekvő fiatalok sem játszanak túl pozitív szerepet, az ifjú szociáldemokraták vezetője, Kevin Kühnert folyamatosan bírálja a pártvezetést, a nagykoalícióban való részvételt, az azonban sosem derült ki, mi is az ambiciózus fiatalember programja.

Az uniópártok aggódva figyelték a nagykoalíciós partner SPD-nél történteket, ám most ugyanaz a sors fenyegeti a CDU/CSU-t, mint a szociáldemokratákat. Az európai parlamenti választás óta megjelent közvélemény-kutatások riasztóak a kereszténydemokraták szempontjából, akad olyan iroda, amely sosem mért ilyen alacsony értéket – 24 százalékot – az uniópártok számára. Ilyenkor pedig megkezdődik a kapkodás, a bűnbakkeresés, ami – mint az SPD példája is mutatja – épp az ellenkező hatást éri el és felgyorsítja az erjedés folyamatát. A konzervatív szárny máris felvetette, kérjék ki a párttagság véleményét arról, ki legyen a kancellárjelölt, vagyis Annegret Kramp-Karrenbuer ne lépjen automatikusan Angela Merkel örökébe. Ezek a felvetések a lehető legrosszabb irányba viszik a pártot – figyelmeztetett igen józanul a szintén a konzervatívokhoz sorolt Friedrich Merz, aki Kramp-Karrenbauer legnagyobb riválisa volt a CDU tavaly decemberi elnökválasztásán.

Persze egy demokratikus politikai erőnél előfordulnak ilyen viták, a német pártoknál nem az a szokás, hogy az első számú vezető dönt egy személyben mindenről, s aki nem ért vele egyet, az repül. Ugyanakkor az is biztos, hogy Angela Merkel – távozzék bármikor is – nagyon hiányzik majd a német belpolitikából.