Előfizetés

Orbán Viktor fordított evolúciója

L. D.
Publikálás dátuma
2019.06.14. 18:24

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
„Orbán Viktor 1989 örökségét felhasználva erodálta – ha nem lerombolta – a demokráciát, és közben mégis megkapta az uniós pénzt.
„Harminc évvel ezelőtt hallottam Orbán Viktort beszélni, és fiatalosnak, bátornak tűnt. Utána beszélgettem vele, mondtam is neki, hogy túllőtt a célon. Csak nem gondolja, hogy kivonulnak a szovjetek, mert ő azt mondja? Aztán kiderült, hogy 1989 a csodák éve volt: a szovjetek kivonultak” – emlékezett vissza a Nagy Imre mártír miniszterelnök és társai temetésének 30. évfordulója alkalmából rendezett konferencián Adam Michnik. Az egykori lengyel demokratikus ellenzék egyik vezető személyisége, a Gazeta Wyborza vezető napilap főszerkesztője szerint azonban azóta nagyot fordult a világ. A magyar miniszterelnököt ma már nem zavarja, ahogy orosz csapatok vonulnak be a Donbaszba (a kelet-ukrajnai Donyec-medencébe) és a Krím-félszigetre, és autonómiát követel a kárpátaljai magyaroknak. A lengyel történész emlékeztetett, Nagy Imre kommunista volt, de olyan kommunista, aki végül feláldozta életét elveiért és az ország függetlenségéért. Ehhez képest szerinte Orbán Viktor ellentétes evolúciót járt be, a szovjetek távozását követelő liberális demokratából Vlagyimir Putyin tisztelője, a polgári értékek leépítője lett. Úgy vélte, Lengyelország és Magyarország ma rossz irányba halad, amit meg kell állítani.
A konferencia másik előadója, a brit Timothy Garton Ash egyenesen úgy fogalmazott, már azt is nehezen lehet mondani, hogy Magyarország még demokrácia. Az Oxford Egyetem történész professzora szerint ugyanis az „illiberális demokrácia” önellentmondás, legfeljebb arra jó fogalom, hogy leírjuk a még nem teljesen autoriter, de a demokratikus jogokat nem tisztelő rendszereket. A Közép-Európa-szakértő felidézte, egy héttel ezelőtt egy pozsonyi konferencián kérdőre vonta Szijjártó Pétert, és ahogy a külgazdasági és külügyminiszter a magyar kormányt védte, az a kádári időket idézte. Szerinte a kommunikációjuk egyfajta kollázsa a féligazságoknak és hazugságoknak. Ash professzor szerint ugyanakkor a magyar – és lengyel – helyzet a Nyugatról, az Európai Unióról is sokat elmond. Úgy vélte, a „mágnesként ható” Nyugatot a ’80-as években a pénz és az értékek keverékeként látták. A probléma azonban az, hogy az unió is kettős beszédet alkalmazott a bővítésekkor: a csatlakozáshoz támasztott kritériumoknak a tagállamoknak nem kell megfelelni, ha valaki már a szervezeten belül van, már azt csinál, amit akar. „Orbán Viktor 1989 örökségét felhasználva erodálta –ha nem lerombolta – a demokráciát, és közben mégis megkapta az uniós pénzt. Mi több, ezzel jutalmazta embereit és építette ki rendszerét! Orbán megharapta a kezet, ami eteti. Támadja Brüsszelt, de közben bezsebeli a pénzt! – mutatott rá a történész. Ash szerint ezért az unió feladata, hogy összekapcsolják az értékeket és a pénzt. Botrányosnak találta az Európai Néppárt viselkedését is, amiért a fideszes szavazatok reményében máig nem zárta ki soraiból a magyar kormánypártot.

Akkora a hőség, hogy átmenetileg leállt a légi szúnyogirtás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 14:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A földi permetezés ugyanakkor zavartalan.
Átmenetileg szünetel a légi szúnyoggyérítés a hőség miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).    Mint írják, a rendkívül meleg időjárás hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve. A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, amikor a meleg miatt csak a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken. Változatlanul, az ütemterv szerint zajlik a földi permetezés, azt napnyugta után végzik a szakemberek.
„Országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra kell számítani, hiszen a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma”

– tesik hozzá.

A közlemény szerint a hőségriasztást követően ismét párhuzamosan, ütemterv szerint folyik majd a légi és földi úton történő beavatkozás a szúnyogokkal leginkább érintett területeken. Az önkormányzatok maguk is végeztethetnek szúnyoggyérítést, ezzel kiegészítve a katasztrófavédelem által szervezett központi szúnyoggyérítési programot.

Alkotmányossági vizsgálatot kezdeményez az MTA, ha átmegy a kormány törvényjavaslata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:49

Fotó: Népszava
Nem elfogadható a kormány elé került törvényjavaslat az MTA Felügyelő Testülete szerint, visszavonása messzemenően indokolt.
A kormány nevében benyújtott, a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatokkal kapcsolatban, vagyis az MTA kormányzati megcsonkításának terve miatt határozatot fogadott el szerdán az Akadémia Felügyelő Testülete. Az ülésen egyhangúlag meghozott határozatuk négy pontból áll:
  • a módosítási csomag nem veszi figyelembe az ITM és az MTA közötti egyeztetés során megtárgyalt és konszenzussal elfogadott elemeket, lényegében egyoldalúan felülírja azokat;
  • a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő vagyonelemek használatára vonatkozó szabályozás kiemelten nem elfogadható;
  • a törvényjavaslat tükrözi azt a szemléletet, amely indokolhatatlan mértékben háttérbe kívánja szorítani az „alapkutatást”, az új összefüggéseket feltáró, eredeti tudást eredményező felfedező kutatást;
  • a törvényjavaslat érvényesülése esetén a támogatásról szóló döntés torz, a tudományosságnak és a kutatói közösségnek minimális részvételt biztosító eljárásrend szerint születik meg.
A határozat azzal zárul: a törvényjavaslat országgyűlési elfogadása esetén a súlyos aggályokra tekintettel az MTA részéről elengedhetetlen az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezése.
A dokumentumot kiadó Felügyelő Testület feladata az akadémiai gazdálkodás szabályszerűségének és észszerűségének ellenőrzése, az Akadémia éves költségvetési irányelveinek, az éves költségvetési beszámolónak a vizsgálata.