Előfizetés

Beolvastak az akadémiai dolgozók a fideszes képviselőknek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.06.17. 18:37

Fotó: Népszava
A Kulturális Bizottság kormánypárti többsége így is megszavazta az MTA megcsonkítását célzó törvényjavaslatot.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítását célzó törvényjavaslat semmi másra, csak az MTA vagyonának kisajátítására, a tudomány szabadságának korlátozására irányul – hangzott el az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) részéről az Országgyűlés Kulturális Bizottságának hétfői ülésén, ahol arról a módosító javaslatról vitáztak a képviselők, amivel a kormány kiszervezné a teljes akadémiai kutatóhálózatot az MTA alól egy, a jelenleginél erősebb kormányfelügyeletet biztosító irányítás alá. Az ADF nevében Lőrincz Viktor kapott szót, hozzászólásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a Palkovics László innovációs miniszter által benyújtott törvénytervezetben számos tárgyi tévedés található. Nem igaz például, hogy a kutatóhálózat 80 éve változatlan – Palkovics egyrészt ezzel indokolta az átalakítás szükségességét – hiszen köztudott, hogy legutoljára 2012-ben szabták át a hálózat működését. A kutató szerint nem felel meg a valóságnak az sem, hogy a kutatóintézetek kiszervezésével majd javulnak Magyarország innovációs eredményei – ennek épp ellenkezője várható. Felidézte: az MTA megcsonkításának semmilyen valós, szakmai indoka nincsen, a kormányzat semmilyen stratégiával, hatástanulmánnyal nem állt még elő, amivel alátámaszthatnák, hogy a tervezett átalakításokra valóban szükség van. Hozzátette: a törvényjavaslat több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével,sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját. Ezek miatt egy újabb, fiatal tudósnemzedék veszhet el. - Mindez bűn a magyar tudomány ellen, bűn a nemzet ellen. Ennek tudatában szavazzák meg ezt a szégyenletes törvényt – fogalmazott Lőrincz Viktor. A bizottság fideszes többségének nem is kellett többet mondani: megszavazták, így hamarosan a parlament hozhatja meg a végső döntést. Az ellenzék részéről Hiller István MSZP-s és Mellár Tamás független képviselő nyújtott be módosító javaslatokat egyebek mellett annak érdekében, hogy legalább a kutatóhálózat jövőbeni irányítótestületében a kormány embereinél nagyobb arányban jelenhessenek meg a tudomány képviselői, ám a kormánypárti többség gondolkodás nélkül leszavazta őket. 

Závecz: A Fidesz vezet, de a DK és a Momentum lendülete tovább tart

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 18:15

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kutatás szerint a biztos pártválasztói körben lényegében az EP-választáson elért eredmények ismétlődtek meg.
A Závecz Research június első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása szerint a Fidesz a teljes népességen belül 34 százalékon áll, táborának méretét és a többiekkel szembeni előnyét megtartotta. Második helyen a Demokratikus Koalíció található, támogatottságuk 11 százalékos. A Momentum, az MSZP és a Jobbik a lakosság 6-6 százalékára számíthat, az LMP-nek és a Mi Hazánk Mozgalomnak 2-2 százaléka van a teljes népességen belül, a Párbeszédhez és a Kétfarkú Kutyapárthoz pedig 1-1 százaléknyi választópolgár sorakozott fel. A pártnélküliek aránya 30 százalék.
A felmérésből mindemellett az derül ki, hogy a biztos pártválasztói körben lényegében az EP-választáson elért eredmények ismétlődtek meg június első felében is. A Fidesz 53 százalékot ért el, a Demokratikus Koalíció 17, a Momentum 9 százalékos. Az aktív szavazók 7-7 százaléka támogatta az MSZP-t és a Jobbikot. Az elkötelezett szavazók csoportjában a Mi Hazánk Mozgalomnak 3, az LMP-nek és a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százaléka van, a Párbeszéd 1 százalékos.
A felmérés szerint az európai parlamenti választáson sikeres pártok szavazóinak aktivitása, lendülete még hetek múltán is érzékelhető. Ennek következménye, hogy bár a Momentumot, az MSZP-t és a Jobbikot egyaránt 6 százaléknyi választópolgár preferálja, a biztos szavazói körben a Momentum jobban áll a többieknél, hiszen támogatóinak 72 százaléka egy mostani választáson is elmenne voksolni. A másik két párt hívei nem ennyire lelkesek, a szocialista szimpatizánsok 55, a jobbikosok 52 százaléka aktív. A DK táborának 75 százaléka voksolna ma is, és ugyanekkora aktivitás jellemzi a Mi Hazánk Mozgalom támogatóit is. A Fidesz híveinek 71 százaléka menne el most vasárnapi választásra. Az LMP támogatói lettek a leginkább enerváltak, csak 41 százalékuk aktivizálódna.
A Závecz kiemeli: a korábbi felmérések azt mutatták, hogy a Momentum alapvetően a fiatalokra, a közép- és felsőfokú végzettségűekre és a nagyvárosiakra támaszkodhat. A választás eredménye igazolja a települési sajátosságokat, Budapesten 17,3 százalékot ért el a párt, a megyei jogú városokban összességében 10,7 százalékot, míg azokon a településeken, ahol legfeljebb ezren szerepeltek a szavazói nyilvántartásban, összességében 4,3 százalékot. Azt viszont ebből a közvélemény-kutatásból látjuk, hogy az életkori különbségek kiegyenlítődtek, mindegyik csoportban teljes lakosságon belüli átlaggal megegyező, 6 százalékos a párt támogatottsága, a 60 év felettiek körében is. Az iskolázottság szerinti eltérések megmaradtak, az alapfokú végzettségűek 3 százaléka áll a Momentum mögött, a szakmunkás képzettségűek 4, az érettségizettek 8, a diplomások 11 százaléka támogatja a pártot. Némiképp a Demokratikus Koalíció szavazóinak karaktere is változott, az életkori különbségek ugyanis nem jelentősek: a 40 év alattiak 9 százaléka áll mögöttük, a náluk idősebbek csoportjában 12 százalék preferálja a DK-t. Viszonylag kiegyenlített a párt tábora iskolai végzettség szerint is. Az alapfokú végzettségűek 7, a szakmunkás képzettségűek 11, az érettségizettek 13, a diplomások 12 százaléka híve a DK-nak. A tényleges eredmények jelzik a korábban kutatásokban is tapasztalt nagyvárosi dominanciát: Budapesten 19,3 százalékot ért el a DK, a megyei jogú városokban összességében 18,3 százalékot, a legfeljebb ezer szavazóval rendelkező településeken 11 százalékot. 

Marad a figyelmeztetés – Kedden is felhőszakadás és jégeső jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 17:51

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.
Bár a hullámzó hidegfront lassacskán feloszlik, kedvező marad az idő a záporoknak, zivataroknak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződésre és sok magasszintű felhőzetre készülhetünk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Többfelé, de a Dunántúl északi felén csak kisebb eséllyel kell záporra, zivatarra számítani. A heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kísérheti. A változó irányú szél csak zivatar környékén erősödhet meg.  A zivatarok veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Négy megye (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala) kivételével felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek az országban.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.
Szerdán a hajnali ködfoltok megszűnését és az éjszaka képződött rétegfelhőzet feloszlását követően erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar kialakulása, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében. A változó irányú szél mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű. A zivatarok miatt szerdán is elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben az országban.
Csütörtökön már gomolyfelhős, napos idő várható. Szórványosan számíthatunk zápor, zivatar kialakulására, amelyet helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet. A változó irányú szél mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.  A zivatarok miatt csütörtökre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
Pénteken is napos időre számíthatunk. Szórványosan lehet zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések fordulhatnak elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.
Szombaton az erőteljes gomolyfelhő-képződésből több helyen várható zápor, zivatar kialakulása, amelyet helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet. A változó irányú szél mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.
Vasárnap is többfelé lehet zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás és jégeső kísérhet. A szél mérsékelt marad, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.