Fóti gyermekváros;

2019-06-19 09:20:00

„Bárcsak mi is itt laknánk” - a fóti gyermekváros egyáltalán nem olyan, amilyennek kormányközelben leírják

Több száz állami gondozott gyermek ünnepelte a nyár kezdetét a fóti Károlyi István Gyermekközpontban – ha a kormányon múlik, most utoljára.

Ha igaz lenne az, amit a kormányközeli lapok, tévék, szakállamtitkárok, minisztériumi közlemények állítanak, akkor Fót szívében egy lerobbant, túlzsúfolt, nyomasztó, a világtól elzárt gyermekintézetet kellett volna találnunk. Ehelyett mintha egy színes mesevilágba csöppentünk volna: a fóti gyermekközpontnak helyet adó Károlyi-kastély több tízhektáros, ősfás parkját hétfőn és kedden piros-, kék- és fehértetős pavilonok, kisebb-nagyobb ugrálóvárak, léggömbök tarkították, a kastély előtti füves területen felállított színpadon szinte folyamatosan élő zene szólt. Idén hetedik alkalommal rendezték meg ugyanis a fóti nyárköszöntő gyermekfesztivált, ahova az ország számos pontjáról érkeztek látogatók – leginkább más gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél élő gyerekek, fiatal felnőttek, akiket érkezésükkor ajándékcsomagokkal fogadtak vendéglátóik. A kétnapos rendezvény során számtalan kreatív és játékos programban vehettek részt, a kincskereséstől kezdve az íjászaton és kenuzáson át a horgászversenyig. A programokon való részvételért a fesztivál fizetőeszközéül szolgáló „fabatkákat” szerezhettek a gyerekek, amiket aztán édességre, játékra, ruhára válthattak be. A vendégek gyalogosan vagy Csacsi-taxival, az szamárfogaton is bejárhatták a hatalmas területet.

– Bárcsak mi is itt laknánk – sóhajtotta egy kisebb gyermekcsoporthoz tartozó, hat-hét év körüli kislány az őt kézen fogva kísérő nevelőnőnek, miközben a horgászverseny izgatott résztvevőit szemlélték a halastavon átívelő hídról. 

A több mint hat évtizede működő fóti Károlyi István Gyermekközpont az egész országban egyedülálló. De nemcsak a kora és a gyerekfesztiválhoz hasonló programok miatt, hanem azért is, mert itt kezdték meg először a nagy szociális intézmények „kiváltását”. A korábban gyermekvárosként ismertté vált intézményben több száz gyermek élt, ma már csak néhány tucat kiskorút gondoznak itt, nagy részük speciális vagy különleges igényű, például valamilyen pszichés vagy mozgásszervi megbetegedésben szenved. A Károlyi-kastélyban már hosszú ideje nem laknak gyerekek, az országban itt építettek először nyolcfős, családias lakóotthonokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017 elején mégis azt jelentette be: felszámolják a fóti gyermekközpontot. Az azóta napvilágot látott indokok és érvek azonban folyamatosan ellentmondanak a valóságnak. A gyermekotthon egyáltalán nem „tömegszerű” és egyáltalán nem elmaradott. A kis létszámú lakóotthonok teljes körűen akadálymentesítettek, barátságos, családias hangulatúak, és mindennel fel vannak szerelve, amire a gyerekeknek csak szükségük lehet. Kétágyas, igazi gyerekszobákban élnek, van számítógép, lapostévé, konyha, fürdőszoba, mosókonyha.

– Olyanok vagyunk, mint egy kis család – fogalmazott az egyik nyolcfős csoportot felügyelő gondozónő. Mint mondta, nem akarnak, de idejük sincs arra gondolni, mikor döntenek úgy „a hivatalban”, hogy máshova költöztetik a gyerekeket. Az eddig ismert tervek szerint a kalocsai, zalaegerszegi és egy budapesti intézmény kerülhet szóba. Noha a kormány már idén felszámolná a gyermekközpontot, a közvéleményt és az érintetteket nem tájékoztatják. Ehelyett inkább tíz évre titkosították a terveket, állandó bizonytalanságban tartva a dolgozókat és a gyerekeket.

A gyermekközpont fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapján ugyan kitörő lelkesedéssel számolt be a nyárköszöntő fesztiválról, de annak megszervezését és lebonyolítását egy forinttal sem támogatta – tudtuk meg a központ dolgozóitól. A rendezvényt alapítványok és magánemberek adományaiból sikerült megtartani. Ám amióta kiderültek a kormány szándékai, az adományok száma és mértéke is csökkent, így az idei fesztivál büdzséje is soványabb lett a korábbi évekhez képest. Ennek ellenére mindent megtettek azért, hogy a gyerekek maradandó élményeket szerezhessenek.

– Ami most a gyermekközponttal történik, az se nem gyerekbarát, se nem családbarát – mondta az intézmény egyik önkéntes segítője, aki korábban több évtizedig dolgozott gyermekvédelmi területen. Hangsúlyozta: a folytonosság nagyon fontos a gyerekek, s különösen a valamilyen tartós betegséggel küzdő gondozottak életében, a Fótról történő elköltöztetésük szerinte szakmailag nincs megfelelően átgondolva.

Minden évben meglátogatja a fóti gyermekfesztivált Vári Zsolt festőművész is, aki egykori „intézetisként” szívén viseli az állami gondozott gyerekek sorsát, egyebek mellett alkotótáborokat szervez, képzőművészeti pályázatokat hirdet számukra. Idén három értékes kerékpárt adományozott a gyermekközpontnak, amiket a záróeseményen sorsoltak ki a gyerekek között. Fótról azt mondta: olyan körülményeket, amilyenek a Károlyi István Gyermekközpontban a gyerekek rendelkezésére állnak, szerinte más gyermekotthon nem nagyon tud biztosítani.