A fociklubok fizessék a rendőröket!

Publikálás dátuma
2019.06.20. 12:30

Fotó: SVEN SIMON / DPA
Az első és másodosztályú német labdarúgóklubokkal fizettetné ki Ulrich Mäurer brémai szenátor a rendőri biztosítást költségeit. A csapatok nem értenek egyet a javaslattal.
Komoly vita robbant ki arról Németországban, hogy ki fizesse a rendőri biztosítás költségeit az első és másodosztályú labdarúgó bajnoki mérkőzéseken. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy mivel a rendőrök közalkalmazottak Németországban, a meccsek biztosításának a költségeit is az állam, ezen belül a tartományok fizették. Mäurer azzal érvel, a klubok nagyon komoly bevételekre tesznek szert a mérkőzések rendezéséből, a zavartalan lebonyolítás azonban nem lenne lehetséges a rendőrök közreműködése nélkül. Szerinte az lenne tisztességes, ha a rendőrök munkáját a klubok fizetnék ki a bevételeikből. 
"Nem az a cél, hogy az állam a rendőrök fizetését a klubokra terhelje, hiszen az alacsonyabb osztályú bajnokikon természetesen továbbra is az állam fizeti a költségeket, hanem a terhek igazságosabb elosztását szeretném elérni - érvelt a politikus. - A 2017/2018-as szezonban a két legmagasabb bajnoki osztályban összesen több mint 1,6 millió órát dolgoztak a rendőrök a bajnoki meccseken, ez átszámítva azt jelenti, mintha 1800 rendőr főállásban egész évben csak ezzel foglalkozott volna. Ehhez képest a klubok semmit sem fizetnek ezekből a költségekből." 
Mäurer javaslatát nagy többséggel leszavazták a belügyminiszterek országos találkozóján az előző hét végén. A Német Labdarúgóliga (DFL) sem támogatja az elképzelését. 
"Mäurer úr javaslatai nem oldják meg azt a problémát, amivel mi a tartományokkal együttműködve foglalkozunk, nevezetesen, hogyan lehetne csökkenteni a rendőrök terhelését - olvasható a DFL közleményében. - A rendőri munka finanszírozásának nincs köze ahhoz, hogy a rendőrökön nagy a nyomás és rengeteget dolgoznak." 
Mäurer a nagy ellenállást tapasztalva finomított elképzelésén. Egy olyan közös kassza létrehozását javasolta, amelybe a tartományok annak arányában fizetnek be támogatási összeget, hogy melyik városban, hány kiemelt kockázatú mérkőzést rendeznek. 
"Egy alapszolgáltatást minden mérkőzésen biztosít a rendőrség, a kiemelt kockázatú találkozóknál kellene a kluboknak hozzájárulni a költségekhez, az összeget pedig a tartományok részére fizetnék be - hangzott az újabb verzió. - A meccsek biztosítása a legmagasabb osztályokban egy szezonban összesen 150 millió euróba kerül. Azt szeretném, ha ennek körülbelül húsz százalékát, 35 millió eurót fizessenek a klubok vagy a DFL. Előbbi esetben arányosan elosztva, akinek több kiemelt rendőri felügyeletet igénylő mérkőzése volt, az tegyen be többet a közös kasszába. Nem értem, miért ilyen nagy az ellenállás a javaslatommal szemben, miközben mást sem hallok, csak azt, hogy legyünk szociálisan érzékenyek, figyeljünk oda egymásra, segítsük a másikat. Ha a DFL együttműködő lenne, akkor a felszabaduló összeget rengeteg más, fontos cél elérésére lehetne fordítani." 
Reinhard Rauball, a DFL elnöke szerint a szenátor nem akar mást, mint pereskedés nélkül hozzájutni a DFL támogatásához. Mäurer az elmúlt három évben háromszor indított pert annak érdekében, hogy a DFL fizesse ki a Werder Bremen helyett a bajnoki mérkőzések rendőri biztosításának költségeit. Bréma városa a kiemelt kockázatú meccsek rendőri biztosításának számláját elküldte a DFL-nek. A politikus mindegyik pert megnyerte, a bíróság összesen 2,3 millió euró kifizetésére kötelezte jogerősen a DFL-t. 
"Nem tudunk örülni ennek - jelentette ki Frank Baumann, a Werder Bremen ügyvezetője. - Azt gondolom, a mérkőzések rendőri biztosítása állami feladat, így van ez évtizedek óta. Természetesen igazodunk a változó helyzethez. Más klubokhoz hasonlóan mi is tartalékkeretet különítünk el arra az esetre, ha valamikor minket köteleznek majd a rendőrség munkájának kifizetésére. Jelenleg szezononként egymillió eurót teszünk félre erre a célra. Talán nem kell hangsúlyoznom, hogy másra is el tudnánk költeni ezt az összeget." 
Magyarországon, az államilag támogatott és életben tartott labdarúgó NB I-ben a klubok kötelezettsége a rendőri biztosítás díjának befizetése.
Témák
labdarúgás

Fele annyi kerék, kétszer annyi izgalom

Publikálás dátuma
2019.06.20. 12:00
Valentino Rossi
Fotó: LLUIS GENE / AFP
A Forma-1-ben több a pénz, ám a Moto GP-ben több az izgalom, utóbbinál előre megjósolhatatlan a végeredmény.
Az idei évben a Ferrari teszteredményei után mindenki abban bízott, hogy végre sikerül megtörni a Mercedes egyeduralmát a Forma-1-ben. Az ezüstnyilasok a tesztidőszak első felében nem találták saját magukat, így bevetették a B koncepciót, miközben a vörösök szórták a legjobb köröket. A Renault vezetésével úgy tűnt, a középmezőny is közelebb férkőzhet az élbolyhoz, a Red Bull alatt pedig megbízhatóan muzsikált a Honda motor. Minden adott volt egy izgalmas szezonhoz.
A remény azonban hamar szertefoszlott. Mind a hét versenyt a Mercedes nyerte meg, ebből öt ráadásul kettős győzelem volt. Max Verstappen kiváló teljesítménnyel is csak a dobogóra esélyes, a Ferrari egy-egy meccslabdát kapott, Charles Leclercet azonban egy technikai hiba, Sebastian Vettelt pedig egy öt másodperces büntetés fosztotta meg a győzelemtől.
Van viszont a Forma-1-hez képest egy párhuzamos univerzum, amit MotoGP-nek neveznek. Az idei hét futamon már négy különböző győztest avattak, ebből ketten (Alex Rins és Danilo Petrucci) életük első GP-s sikerének örülhettek. Marc Márquez, a 26 éves regnáló világbajnok idén is a bajnokság fő esélyese (jelenleg vezeti is a tabellát), a spanyol idén eddig négyszer pezsgőzhetett a dobogó legtetején, Andrea Dovizioso fő riválisa pedig a szezonnyitó katari nagydíjat zsebelte be, mindössze 23 ezreddel megelőzve versenytársát, Márquezt. Ezen a futamon az ötödik helyezett Valentino Rossi is mindössze hat tizedes lemaradásban ért célba, a versenyek általában elképesztően szorosak, és ami külön üdítő hír, hogy a nem gyári csapatok sincsenek annyival lemaradva, mint a Forma1-ben. Jack Miller a Pramac Ducatival, a 19 éves újonc Fabio Quartararo pedig a Petronas Yamahával állhatott fel a dobogóra Amerikában, illetve Franciaországban. A hat nagy gyártó közül a Honda, a Ducati, a Suzuki, illetve a Yamaha szinte teljesen egy szinten van, de a még csak harmadik éve tag KTM is szépen zárkózik az élbolyra, Pol Espargaro a tavalyi szezonzáró versenyen dobogót szerzett az osztrák gyártónak.
A futamok tehát hiába mérföldkövekkel izgalmasabbak, mint a négykerekűek királykategóriájában, a számok alapján így is a Forma-1 az egyeduralkodó. Nézőszámokat tekintve a száguldó cirkusz helyszíneire tavaly valamivel több, mint négymillió ember látogatott ki, a MotoGP-ben ez a szám 2,8 millió néző. Spielbergben, Ausztriában rendeznek nagydíjat mindkét kategóriában, az állójegynél az F1 leheletnyivel drágább (105 és 102 euró péntektől vasárnapig). A pálya végén lévő T10-es szektornál viszont az F1-re majdnem kétszer annyiba kerül egy ülőhely, mint a MotoGP-re (309 és 177 euró péntektől vasárnapig). Magyarországon még szembetűnőbb a különbség, ugyanis a Kanadai Nagydíjat annak ellenére, hogy az M4 Sport helyett a Duna TV-n közvetítették, így is 400 ezren kapcsoltak oda a futam napján a csatornára, a MotoGP-s adások viszont nem tudnak odaérni a legjobban nézett műsorok közé.
Rossi és Márquez keresték a legtöbbet tavaly (10 és 11,5 millió euró), az F1-ben viszont Vettel és Hamilton (bár nem hivatalosak az adatok) nagyjából 40-40 millió euróval lettek gazdagabbak. A Ferrari nagyjából 430 milliót fektet bele évente aktuális konstrukciójába, ebből 2018-ban 165,1 millió eurót kapott vissza 2018-ban a Formula One Managementtől. A MotoGP költségvetése azonban nem publikus, de annyi bizonyos, hogy jóval alatta vannak ezeknek a számoknak.
Megsüvegelendő, hogy a MotoGP szintén telt házas futamokat produkál a Forma-1 mellett, viszont jóval olcsóbb anyagilag. Magyarországon kevésbé népszerű, mint a száguldó cirkusz, viszont a futamok izgalmasabbak, drámaiabbak, a versenyzők szinte csak magukra vannak hagyatva, nem véletlenül nevezte őket Adrian Newey, a Red Bull főtervezője a motorosokat szuperhősöknek.
Témák
MotoGP Forma1

"Óriási fegyvertény, morális győzelem" - legyőzték a magyar vízilabdások a világliga-esélyes spanyolokat

Publikálás dátuma
2019.06.19. 21:06
Illusztráció
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
A hatalmas sikert hatalmas vihar előzte meg, ami miatt 20 perces kényszerszünetet is elrendeltek meccs közben.
A magyar válogatott nagy bravúrt végrehajtva ötméteresekkel 15-12-re legyőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyol csapatot a férfi vízilabda világliga Belgrádban zajló nyolccsapatos szuperdöntőjének szerdai játéknapján.
Ha a magyar csapat csütörtökön legyőzi a japánokat, a csoport második helyén végez. A vasárnapig tartó torna győztese elsőként indulási jogot nyer a jövő nyári tokiói olimpiára.
"Jól játszott ma a spanyol csapat. Ahhoz, hogy nyerjünk, komoly csapatmunkára, extra egyéni, és jó kapusteljesítményre volt szükség. Még a rendes játékidőben elért győzelemre is volt esélyünk, akkor elsők is lehettünk volna. Ez most hatalmas lépés előre, tegnap a pokolban voltunk, és ha most még nem is vagyunk a mennyben, de a pokolból kijöttünk"

- fogalmazott Märcz Tamás szövetségi kapitány, aki szerint a a spanyoloké az egyik legerősebb keret, esélyesei a világligának, így morális győzelem is a szerdai diadal. Az összecsapást követően - amely vihar miatt egy órára félbeszakadt - a kapitány elmondta, nem a játékosok mostani teljesítménye, sokkal inkább a keddi Kanada elleni lepte meg őt. "Azt most sem igazán értem, hiszen láttam a játékosokat az elmúlt két hétben, és úgy gondoltam, simán legyőzhetik Kanadát, ez az, ami extrém módon nem illett bele a képbe" - utalt vissza a 10-9-es vereségre a szakember.

Leszakadt az ég és leszakadt a plafon is

Óriási vihar miatt félbeszakadt a magyar-spanyol mérkőzés a férfi vízilabda világliga Belgrádban zajló nyolccsapatos szuperdöntőjének szerdai játéknapján.
 A találkozó 9-8-as spanyol vezetésnél a negyedik negyed kezdete előtt állt meg, ekkor a szervezők húszperces szünetet rendeltek el, azonban az özönvízszerű eső ezután is csak erősödött. A kényszerszünetben a két csapat játékosai a Tasmajdan Uszoda fedett medencéjében labdázgattak. Mindeközben az újságírók a médiaközpontba menekültek, ott azonban leszakadt a mennyezet egy darabja, a víz pedig bezúdult.

Märcz a japánok elleni csütörtöki összecsapással kapcsolatban azt mondta, nagy jelentősége volt a mai sikernek, ugyanis ellenkező esetben sok góllal kellett volna legyőzni az ázsiai csapatot, ami nem lett volna egyszerű feladat. Hozzátette, amennyiben meg tudják valósítani az elképzeléseiket - és azokat a dolgokat, amiket éppen a japánok elleni közelmúltbeli edzőmeccseken gyakoroltak -, akkor akár többgólos győzelmet is arathatnak.
"Csapatként kell működni ellenük, minden hibát, amit támadásban elkövetünk, képesek azonnal kihasználni. Szeretnénk jó védekezésből gyors támadásokkal megkontrázni őket, fontos, hogy kibontsuk a pályát, mert akkor nehezebben tudnak segíteni egymásnak" - mondta a szövetségi kapitány.
Eredmény, csoportkör, 2. forduló:

A csoport: Magyarország-Spanyolország 15-12 (2-3, 3-3, 3-3, 3-2, 4-1) - ötméteresekkel ---------------------------------------------------------- gólszerzők: Pásztor 4, Bátori, 2, Kállay, Jansik D., Nagy Á., Erdélyi, Várnai 1-1, illetve Granados 4, Mallarach 3, Munarriz, Perrone Rocha, Barroso, De Toro 1-1 A 15 fős keretből ezúttal is Dőry Farkas volt az egyik kimaradó, mellette pedig Gyárfás Tamás ült a lelátóra, a kapuban újra Kardos Gergely kapott lehetőséget.
korábban: Japán-Kanada 17-7 (6-2, 2-2, 8-2, 1-1)

B csoport
: később: Ausztrália-Kazahsztán 19.15 Horvátország-Szerbia 21.00