Előfizetés

Putyinhoz köthető személynek lehet bejárása a hazánkba költöző IIB-bankhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 09:57
A volt KGST-bank épülete Moszkvában
Fotó: OVCHINNIKOVA IRINA / KORMANY.HU
Ez némileg árnyalja a képet, amit az Orbán-kormány fest a poszt-szovjet pénzintézetről.
Újabb részletek derültek ki a hamarosan Budapestre költöző poszt-szovjet Nemzetközi Beruházási Bankról (IBB), a bankban ugyanis megfigyelői státusza van a Vlagyimir Putyinhoz több szálon köthető VTB orosz pénzintézetnek – írja a Direkt 36. Ez az információ erősen árnyalja azt a képet, amit az Orbán-kormány igyekszik sugallni a pénzintézetről.
Az egykor a KGST-n belül működő IIB 2012-ben aktivizálódott újra, és Magyarország 2015-ös belépése után az Orbán-kormány kezdeményezte, hogy a bank helyezze Budapestre a székhelyét.

Ez hamarosan meg is fog történni, ami miatt sok nemzetközi kritika érte a kormányt a nyugati szövetségesek részéről. Orbán Viktorék azzal próbálták ezt visszaverni, hogy az IIB nem is orosz, hanem egy nemzetközi bank, mivel más kelet-európai EU- és NATO-tagállamok is tagjai. A portál információi szerint azonban 
  • az IIB-ben az orosz államé a legnagyobb (45,5 százalékos) részesedés,
  • a bank vezetője is orosz,
  • a bank kubai ülésén megfigyelői státuszt szerző VTB Oroszország második legnagyobb bankja, amely a többségi állami tulajdon révén a Kreml befolyása alatt áll. A VTB felügyelőbizottságának elnöke Anton Sziljanov pénzügyminiszter.
  • az IIB és a VTB üzleti partnerségbe is került az évek során, a két bank vezetői is szoros személyes kapcsolatban állnak egymással.
  • az IIB-t irányító Nyikolaj Koszov és a VTB-t vezető Andrej Kosztyin több évtizede barátok. Mindketten diplomataként dolgoztak, és a nyolcvanas évek második felében a Szovjetunió nagy-britanniai képviseletén teljesítettek szolgálatot.
  • Kosztyin pedig személyesen is közeli kapcsolatot ápol Putyinnal.
A bank politikai kötődése vezetett ahhoz, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió a VTB-t (és az USA személyesen Kosztyint) is szankciókkal sújtotta az ukrajnai orosz agresszió miatt.
„A VTB valójában nem csak egy bank, hanem a Kreml érdekeit szolgálja. Kosztyin a kisujját sem emelné fel Putyin jóváhagyása nélkül”

– állítja Anders Aslund nemzetközileg is ismert svéd közgazdász, aki a 90-es években az orosz kormány tanácsadójaként dolgozott. Aslund szerint a bankvezetés politikai kötődéseire utal az is, hogy Kosztyin annak ellenére a helyén tudott maradni 2002 óta, hogy a bank egyébként pénzügyileg gyengén teljesít.

Megfigyelői státusz

A portál szerint a VTB azzal, hogy az IIB kubai találkozóján megkapta az általa kért megfigyelői státuszt a banknál, jogosultságot kapott ahhoz, hogy részt vegyen az IIB tanácsülésein és más rendezvényein, valamint hozzáférhet a bank egyes „nem bizalmas” dokumentumaihoz, ha az IIB igazgatósága ahhoz hozzájárul. Mint írják, nem a VTB az egyedüli olyan szervezet, amely megfigyelői státusszal rendelkezik az IIB-nél: ugyanilyen tagságot kapott a szintén az orosz állam tulajdonában álló Vnyesekonombank, az orosz és a kazah állam által alapított Eurasian Development Bank, és az orosz külkereskedelem támogatására létrehozott, állami Russian Export Center is. Rajtuk kívül a Bolgár Fejlesztési Bank és a Belarusz Köztársaság rendelkezik megfigyelői státusszal az IIB honlapja szerint. Az IIB közölte, hogy szerintük a „megfigyelői státusz nem garantál hozzáférést semmilyen betekintéshez”. Amikor a portál rákérdezett, hogy a bank legfelsőbb döntéshozó fórumának számító tanácsüléseken való részvétel nem számít-e annak, azt állították, hogy a megfigyelők csak a fórumok nyilvános részein vehetnek részt. Az IIB szerint a megfigyelői státusszal rendelkezőknek csak ahhoz van joguk, hogy „a termékeiket és szolgáltatásaikat promotálják a bank részvényesei és partnerei felé”. 

Csütörtökre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadások miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 09:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.
A fővárosra és PestBács-Kiskun, BékésBorsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is másodfokú riasztást adott ki csütörtökre a felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.
Az előrejelzés szerint reggel, délelőtt még csak néhol, ezt követően azonban ismét sok helyen kell számítani zivatarok kipattanására, legfőképpen az ország keleti felében. Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt 20-50 milliméter, néhol ezt meghaladó csapadék hullhat, illetve nagy méretű jégre és erős szélre is van esély. Néhol (többnyire északkeleten és az Alföldön) heves zivatar kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul. Késő este 17 és 24 fok közé hűlhet le a levegő, hűvösebb a záporos tájakon lesz. A zivatarok veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szót emelt a Tisza-tavi koronglövészet ellen a madárvédő, nem is kapott támogatást

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.06.20. 09:00
Kiss Balázs
Fotó: Konyhás István
Kiss Balázs tiltakozott a Tisza-tavi koronglövészet ellen, emiatt egyesülete került „büntetésbe".
Egy fillér támogatást sem kapott a tiszafüredi önkormányzattól idén a helyi székhelyű Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság, (MKVT) noha eleve szerény igénnyel léptek fel. Mindössze 80 ezer forintot kértek arra, hogy továbbra is felkutassák a Tisza-tó környéki régi elhagyott tanyák és ártéri földek régi gyümölcsfáit, s azokból oltványokat készítve megőrizzék az utókornak a helyi tájfajtákat.
A civil szervezeteknek odaítélt pénzekről nem sokkal azután döntöttek, hogy a Népszavában megjelent egy cikkünk: ebben Kiss Balázs, a társaság elnöke nevét is felvállalva kifogásolta, hogy egy helyi rendezvényen koronglövészetet rendeztek, épp a fészkelő madarak szomszédságában, zavarva őket a költésben. A szétlőtt „agyaggalambok” a Tisza-tóba potyogtak, a sörétekkel együtt, a zajhatás miatt pedig sok madár elhagyhatta a fiókáit, ezért az ügyben természetkárosítás miatt feljelentést is tett. Ezt első fokon nemrégiben elutasította megyei kormányhivatal, ő azonban a határozat ellen fellebbezni fog. Nemigen lehet másképp tekinteni az önkormányzat eljárását, mint egyfajta bosszút azért, mert Kiss Balázs "meghurcolta" a város nevét, s a madarak érdekében fellépett, nevét is felvállalva megosztotta a Népszavával a "lövöldözős" történetet – mondták el lapunknak az előzményeket ismerő természetvédők. Azért is kilóg a lóláb, mert – a pályázatból formai okok miatt kizárt három jelentkezőn kívül – csak ez az egyesület nem kapott pénzt. Rajtuk kívül minden más pályázó 100 ezer és 500 ezer forint közötti összegben részesült a támogatásból. Sportgalambok reptetésére és focira például félmillió forint jutott, de a helyi nyugdíjasklub is kapott háromszázezret nőnapi, jubileumi és karácsonyi rendezvényre. Kiss Balázs elmondta: korábban két alkalommal már kaptak hasonló támogatást, előbb a térség ragadozó madarainak mentésére, majd veszélyeztetett halfaj szaporítására. A régi gyümölcsfajták - köztük a batul, a Török Bálint alma, a nyári kármán vagy az árpával érő körte – megmentése legalább ilyen fontos. Ezért is véli úgy, hogy nem a pályázati céllal, hanem az ő személyével és a korábbi rendezvény elleni kiállásával lehetett a gond.
– Tiszafüred elkötelezett a civil szervezetek és sportszervezetek, a közösségi célok támogatásában, ebben az évben is jelentős összeget fordítunk erre a célra, s 29-ből 26 pályázó szervezet részesült támogatásban – válaszolta lapunk megkeresésére Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere. Közölte: a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság 2014-ben és 2017-ben kapott önkormányzati segítséget, 2015-ben nem támogatták a pályázatát, ugyanakkor az egyesület 2016-ban és 2018-ban nem is igényelt ilyet. Szavai szerint mindebből nem vonható le az a következtetés, hogy a társaság pályázatának támogatása idén valamiféle sérelem miatt nem valósult volna meg. Hozzátette: a pénz odaítélésénél általános szempont, hogy az adott szervezet tevékenysége hány főt és milyen korosztályt érint, milyen rendszerességgel tartanak helyi, esetleg régiós, vagy országos közösségi rendezvényeket, illetve hogy mekkora ezek költsége. – Mindenki megelégedésére szolgáló döntést nehéz hozni, ezért az önkormányzat a pénzbeli támogatás mellett természetbeni vagy infrastrukturális segítséget is ad – mondta a polgármester, hozzátéve: ezekről a lehetőségekről tájékoztatják majd az MKVT-t is.