nemzetközi sajtó;

2019-06-27 07:06:24

Szabad szemmel: miközben Európa a vasfüggöny lebontását ünnepli, Orbán az elnyomás saját változatát építi

Nemzetközi sajtószemle, 2019. június 27.

New York Times/Reuters  

A Karácsony Gergely győzelmét hozó budapesti előválasztás ötletét a baloldali pártok Törökországtól és Lengyelországtól vették át, miután Orbán Viktor nacionalista programja jól kibillentette nyugalmából Európát, ám ugyanakkor sorozatos hazai győzelmekhez segítette a politikust – részben mivel az ellenzék belharcokkal volt elfoglalva.

Krekó Péter azt mondja, az erőpróba kis lépés volt a megfelelő irányban, ám nem lesz egyszerű feladat, ha bárki a városi sikerekre alapozva próbálja meg kiütni a nyeregből a miniszterelnököt. Hiszen a Fidesz népszerűbb, mint valaha, és ellenfelei győzhetnek ugyan egy-két nagyobb településen, de földrengésszerű változásokra nem lehet számítani. A szakértő nem gondolja, hogy kifogástalan lesz az együttműködés az ellenzéki erők között.

Die Presse

Budapesten az ellenzék hosszú és keserű út eredményeként jutott el odáig, hogy közös kihívót találjon Tarlós Istvánnal szemben. A próbálkozás nem volt mentes belső súrlódásoktól és kölcsönös szemrehányásoktól.

A lap szerint Tarlós gyakran ütközik Orbán Viktorral, ezért általában tisztelet övezi a mindig megfontoltan nyilatkozó politikust. És ugyan 71 évesen már kissé fáradtnak tűnik, mégis határozott kiállása magyarázza, hogy elvileg miért neki áll a zászló az őszi választáson.

Csakhogy ezúttal az ellenzéki erők nem megosztottak, még akkor sem, ha az európai választás felborította a belső erőviszonyokat. Ennélfogva a DK és a Momentum azonnal saját jelöltet állított, szembemenve a korábbi megállapodással. Karácsony részsikerével számszakilag nem kizárt Tarlós veresége, ám Puzsér még belezavarhat a képbe. Azon kívül kérdéses, hogy a Jobbik hívei, a párt hivatalos iránymutatása ellenére, hajlandóak-e egy baloldali jelöltre voksolni.    

Die Zeit

Palkovics László azt mondja, minden egyetem azt kutat, amit csak jónak lát, ám a kérdés az, hogy kap-e hozzá állami támogatást. A miniszter szerint azonban alaptalanok az aggályok a magyar tudomány függetlensége miatt. Mindössze annyi történik, hogy átalakítják a kutató hálózatot, német mintára, minden központi befolyástól mentesen. Így még erősödik is az autonómia. Mint kifejtette, nem kell tartani az új irányító testülettől sem, mert abban paritásos alapon kapnak helyt a két fél képviselői. Hozzátette, hogy az ötlet az MTA-tól származik. Egy kérdésre azonban elismerte, hogy az Akadémiánk nem tetszik az 50-50 százalékos arány.

A reform indokául azt hozta fel, hogy a Bizottság szerint az innováció szintjét tekintve Magyarország az utolsó előtti helyen áll az unióban. Ennek okát részben abban látja, hogy az ország keveset költ ilyen célokra. A miniszter emellett hiányolja az ipar, a tudomány és az egyetemek együttműködését, továbbá úgy látja, hogy az ország nem kellőképpen kapcsolódott be az unió kutatási tevékenységébe. Azaz baj van az egész kutatási hálózattal. A CEU-val kapcsolatban azt fejtegette, hogy az jelenleg nem létezik Magyarországon, mivel nem teljesíti az előírt követelményeket. Inkább a politikai botrányban érdekelt.

Szerinte a gendertudományok oktatására azért nincs szükség, mert ezt a területet bőven lefedi a családkutatás. A beszélgetés során felmerült, hogy hivatalosan a kutatások rendszerének átalakításánál a német példát veszik alapul, ám az érintett német intézmények, egy kivételével, nyílt levélben tiltakoztak a tervezett lépések ellen. Palkovics erre azt válaszolta, hogy akik aláírták a nyilatkozatot, azok nem ismerik a magyar társadalmat, csupán a sajtóból tájékozódnak. Pedig nem ártana, ha alaposabban körbenéznének, mielőtt ilyesmire szánnák el magukat. Pl. konzultálhatnának a magyar kormánnyal. Attól ugyanakkor nem tart, hogy sok tudós elhagyná az országot, mert itt szerinte arról van szó, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a magyar tudomány számára.

Independent

Bár Európa jelenleg a populizmussal, az idegengyűlölettel és az újfasizmussal küszködik, az EU javára szól, hogy a kontinensen immár elképzelhetetlenek a vasfüggöny lebontása előtti állapotok. A tudósítás Sopronból kelteződött, hiszen annak idején ott bontották el ünnepélyesen a határzárat. Mint rámutat, az unió segített a Nyugatnak, hogy túljusson a 2. világháború következményein, a keleti tagok esetében pedig az újjáépítéshez járult hozzá a hidegháború után. Azóta kiderült, hogy a nacionalizmus nem egyenlő a hazafisággal, és hogy túl gyakran igen gusztustalan változatába képes átfordulni.

Kelet-Európa egyes részein 89 szelleme idegenellenességgé, nyílt rasszizmussá és neonácizmussá torzult. Történelmileg nézve a legfőbb áldozatok a zsidók és a romák. Most már felzárkóztak hozzájuk a menekültek. Az olyan kormányok, mint amilyen Orbán Viktoré is, kifejlesztik az elnyomás saját változatát. Ezért óvatosnak kellene lenni az ügyben, mennyire szilárdult meg a demokrácia, és milyen mélyek az emberi jogok gyökerei a földrészen. De még a legszélsőjobbosok sem tekintik az EU-t bármiféle értelemben a Szovjetunió örökösének. És immár egyetlen tagállam sem szeretné otthagyni a szervezetet. Európa hatalmas utat tett meg 30 év alatt, így érdemes felidézni azt a bizonyos, egykori, nyári napot Sopronban.

Süddeutsche Zeitung

Amikor a két külügyminiszter, Horn Gyula és Alois Mock 30 éve átvágta a szögesdrótot, meggyorsította vele a hidegháború végét, ám a mai, orbáni illiberális demokrácia mind inkább tekintélyuralmi vonásokat ölt. Lett új kerítés is – a szerb határon. Nem Európa megosztottságát, hanem a földrész bezárkózását jelképezi a menekültekkel szemben. Azaz az új időkben új határzárak járnak. Pedig 3 évtizede a vasfüggöny felszámolása beállított jelenet volt, hiszen a munka már korábban megkezdődött, ám a Sopron mellett készült képeknek mégis hihetetlenül erős hatásuk volt, főleg az NDK-ban.

Kohl akkori kancellár még abban az évben köszönetet mondott a magyaroknak, amiért kiütötték az első téglát a falból. Orbán Viktornak azonban nemigen van kedve ahhoz, hogy különösképpen méltassa a reform kommunisták szerepét a határnyitásban. A jobboldali populisták inkább a Páneurópai Piknikre emlékeznek, mert annak szervezésében akkoriban ellenzéki aktivisták is részt vettek és egy részük azután a Fidesznél kötött ki.

Der Standard

A kommentár nem tartja kizártnak, hogy az egykori szocialista államok csupán kirándulást tettek a jogállam területén, mert a volt kelet-európai diktatúrák ugyan még demokratikusnak számítanak, ám esetükben a demokrácia sérült és illiberális. Az elemzés szintén a vasfüggöny hivatalos átvágásának évfordulóján veszi számba a helyzetet, amelyről azt írja: a jelek szerint az érintett országok javarészt elszánták magukat, hogy a nacionalizmus, a tekintélyelvű uralmi formák és a hatalmas korrupció ötvözetéhez térnek vissza. Az oroszok immár csaknem 20 éve élnek Putyin alatt. A magyarok engedték, hogy Orbán elvegye tőlük szinte az összes szabadságjogot. A lengyelek egy konokul nemzeti-katolikus vezetést választottak, a csehek pedig nemzeti populista rezsim mellett döntöttek.

De a történetnek itt még nincsen vége, mivel az anyagi viszonyok lényegesen javultak Keleten, ám az inga ismét az ellenkező irányba tart. Egyes autokraták illiberális demokráciát építenek. Közben azonban Csehországban százezrek tüntetnek a korrupt, populista rendszer ellen, Szlovákiában liberális reform lett az elnök. De van ellenállás a magyaroknál, a lengyeleknél, de még az oroszoknál is a tekintélyelvű irányzatokkal szemben. Oroszországot leszámítva még mindig elképzelhető a demokratikus váltás, mert továbbra is hat a 30 évvel ezelőtti hatalmas átalakulás, ami annak idején mindenkit meglepett.  

Guardian

Szelényi Zsuzsa kétségbe van esve amiatt, amit az egykori bátor fiatal demokrata, Orbán Viktor csinált Magyarországgal. A korábbi képviselőnő a Fidesz képviseletében már az első szabad választás eredményeként bekerült a Parlamentbe. Ám 30 év elteltével nagy szívfájdalommal látja, hogy az országból hegemón pártállam lett, amely nem csupán idehaza, hanem Európában is megkérdőjelezi a demokratikus intézményeket. Orbán számára a párt egyenlő a nemzettel. Sok oka van annak, hogy az ellenzék nem képes erős alternatívát képezni a kormánypárttal szemben, de semmiképpen sem szabad megfeledkezni arról, hogy az tele van pénzzel. Továbbá, hogy meglovagolja a történelmi sérelmeket. Azon kívül a miniszterelnök etnikai nacionalizmusa magyarázza migráns- és EU-ellenes hadjáratát.

Nagy paradoxon, hogy éppen az uniós alapok teszik lehetővé a gazdaság megerősítését. Emellett a mesterséges fenyegetéskeltés, továbbá az ahhoz társuló gyámkodó szociális politika olyan közgondolkodást eredményezett, miszerint csakis a vezér viheti el az embereket a boldog jövőbe. Tehát a vezér és nem a demokratikus intézmények. Az engedékeny európai elit a menekültválság, a Brexit és Trump megválasztása alapján értette meg, hogy Orbán a nyugati demokratikus elveket fenyegeti, és hogy még meg is béníthatja az EU-t.

A jó hír az, hogy a legutóbbi EP-választás megmutatta: a magyar vezető befolyásának megvannak a maga korlátai. Lásd, hogy most már mennyire szeretne maradni az EPP-ben. Ám ha Európa nem száll szembe vele, akkor csak még szorosabban ellenőrzése alá vonja a hatalmat. A legjobb módszer vele szemben az, ha a demokrácia erői megmutatják, hogy a még egységesebb unióval lehet a leghatékonyabban megvédeni a stabilitást és a biztonságot a földrészen. Magyarország kis állam, de az itteni tapasztalatoknak mindenki javára kell válniuk.

Politico

Manfred Weber csak ne papoljon a demokráciáról, amikor veszni látszik számára a Bizottság elnöki tisztsége, mert mit csinált a Néppárt frakcióvezetőjeként, amikor 2010-ben Orbán Viktor hozzákezdett a jogállam lebontásához. Ezt a liége-i egyetem egyik jogász professzora, az Európai Bíróság korábbi tagja írta, miután az EPP vezérjelöltje a minap a demokrácia nevében követelte a Spitzenkandidat-rendszer fenntartását. Franklin Dehousse azután meg is adta a választ a saját kérdésére: Weber az égvilágon semmit sem tett, pedig nyugodtan állást foglalhatott volna. Mint ahogy akkor is, amikor Magyarországon lecsaptak a független sajtóra, valamint a civilekre. Nem mozdult akkor sem, amikor a hatalom a CEU-t támadta. Végignézte az igazságszolgáltatás beáldozását, továbbá adós maradta a javaslattal, hogy miként lehetne hatékonyabban ellenőrizni a magyar kormánynál az uniós alapok felhasználását. Nem támogatta a Fidesz kizárását sem, sőt még mindig számít a magyar voksokra.

Amit most előad, az csodásan bizonyítja az európai képmutatást. Arra hivatkozik, hogy őt kell kinevezni a Bizottság élére, és az EP-nek nem szabad elfogadnia más, diplomáciai hátsószobákban elfogadott egyezséget. Pedig az EU alapszerződése kimondja, hogy a döntés joga megosztva illeti meg az Európai Tanácsot, illetve a Parlamentet. Ha ezúttal az utóbbi akarja diktálni a feltételeket, az a szabályok megsértését jelenti.

A baj az, hogy Webernek nincs meg a kellő támogatottsága. A váltógazdálkodás szintén fontos része a demokráciának, így a konzervatívoknak 15 év után nem kellene ragaszkodniuk a hatalomhoz Strasbourgban. A Bizottságot igencsak meggyengítené a következő öt évben, ha az európai politikai osztály a „Hose of cards” házi változatát ajánlaná demokratikus modellként.