Karácsony: lesz olyan megoldás, aminek mindenki örülni fog

Publikálás dátuma
2019.06.29. 06:00

Fotó: Szergej Markoszov / Népszava
Jövő héten pontot tesznek a polgármester-jelöltek megállapodására – ígérte Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje.
Az előválasztási győzelme után boldogan bejelentette, hogy minden rendben az ellenzéki megállapodásokkal. Pedig vannak még nyitott kerületek. Most is egy tárgyalásról jöttem. Az előválasztási kampány miatt a megbeszélések részben leálltak, és én is úgy gondoltam, hogy ebben a periódusban elsősorban nem erre kell koncentrálnom. Megválasztott főpolgármester-jelöltként most már nagyobb a felelősségem. Nem állunk messze a megoldástól, a jövő héten pontot teszünk a polgármester-jelöltek megállapodására.

Soroksárról, Csepelről és Ferencvárosról van szó. Utóbbiban a Párbeszédet tartja a jelölésre jogosult pártnak? Csak mert a hírek szerint a Momentumnak Jancsó Andrea személyében már megvan a favoritja.
Csepelen megvolt a konszenzusos jelölés, valóban felmerült, hogy az aspiráns személye megváltozzon, de továbbra is a civil világból érkező jelöltben gondolkodunk. A IX. kerületben a Párbeszéd jelöl a megállapodás szerint, és azt szeretnénk, ha ez az egész ellenzék számára jó üzenet lenne. Így nem feltétlenül pártpolitikusban gondolkodunk. Baranyi Krisztina – aki felmerült polgármester-jelöltként – munkáját meg kell becsülnünk, nem üzenhetjük azt, hogy az egyik legaktívabb ellenzéki képviselő nincs benne a megállapodásokban. Még nincs konszenzus, de a jövő héten itt lezárjuk a tárgyalásokat. Soroksár pedig más hangulatú kerület, mint a többi, helyben erősen beágyazott jelölt kell, a Jobbiknak pedig van ilyen.
Ferencváros ügyében beszélt már az MSZP-vel és a Momentummal?
Mindenkivel beszéltem.

Ők elfogadják Baranyit? Lesz olyan megoldás, aminek mindenki örülni fog.
Azt mondta, olyan kampányt szeretne, ahol az „utolsó” önkormányzati képviselő-jelölt is ugyanazt mondja, mint a polgármester-jelöltek. A többi párt erőforrásaira is számít?
Akkor lehet Budapesten nyerni, akkor válthatjuk le a hatalom emberét, Tarlós Istvánt, ha 23 mutációban, de egységes kampányt csinálunk. Egységes arculat, politikai és kampányüzenet kell, csak így szabadíthatjuk ki a fővárost a rezsim fogságából. Az viszont nem baj, sőt jó, ha a pártok elsősorban a saját jelöltjeikre fókuszálják az erőforrásaikat. A legfontosabb eszközünk a Fidesszel szemben a lelkesedés, és mindenki a sajátjaiért lelkesedik a legjobban. A főpolgármester-jelölti kampányom nyilván az engem leginkább támogató pártokra szorítkozik és ez nem is probléma, ha a többiek máshol beletesznek 200 százalékot. Az viszont elengedhetetlen, hogy a polgármester-jelöltek kampánystábjának legfőbb emberei benne legyenek egy központi, operatív szervezetben.
Mennyien lennének a közös kampánystábban és kik ők? Rendkívül fontos, hogy a politikai irányító testület és az operatív kampánystáb hetente legalább kétszer ülésezzen. Minden pártot bevonok, nem akarom ugyanis, hogy bárki úgy érezze: valamiről nem tudott, nem mondhatta el a véleményét. Én kezdeményezőként fogok fellépni. Akkor leszünk a leghatékonyabbak, ha a pártok a legmagasabb szinten képviseltetik magukat. Már beszéltem az összes párt elnökével, és azt kértem tőlük: a jövő hétig döntsék el, kit küldenek majd a stábba.

Mennyi pénz kell egy nyertes, ellenzéki kampányhoz? Mindig több kell, mint amennyi van. Elengedhetetlen, hogy mikroadományokra is építsünk; hiszek ebben és kezd kialakulni ennek kultúrája Magyarországon is. Természetesen keresünk támogatókat is, de egyetlen forintot sem fogok elfogadni olyan gazdasági szereplőtől, akinek direkt érdekei lehetnek a városvezetéssel. Nem szolgáltatom ki magam senkinek; a budapestiek érdeke az első, mindenben az ő érdekeiket tartom szem előtt.
Arra nem válaszolt, hogy nagyságrendileg mennyibe kerül majd a kampány. Hetvenezer ember szavazott az előválasztáson, vagyis ha mindenki küld egy ezrest, akkor nagyjából megvagyunk.
Tehát 70 millió? Optimális esetben egy ezresnél mindenki többet küld.
Gyurcsány Ferenc azt mondta, „pokolian jó” beszélgetésen vannak túl. Ön is jellemezné a diskurzust? A pokolian jó furcsa szókapcsolat, de valóban jó volt. Nem vagyok haragtartó és fontosnak érzem a személyes kommunikációt, nem utolsósorban azt, hogy célirányosan közelítsek a problémákhoz és a megoldásokhoz. Az előválasztási kampány elején is leültem Gyurcsány Ferenccel, és azt mondtam neki: megnyerem az előválasztást, és azért jövök majd vissza, hogy gesztust gyakoroljak. Az elnök úr akkor máshogy gondolta. A budapestiek döntése viszont egyértelmű volt, és nem hagyhatjuk, hogy bármilyen apróságon elmenjen Budapest helytartója leváltásának, a főváros visszafoglalásának esélye.

Mit kér Kálmán Olgától és Kerpel-Fronius Gábortól? Mindenkinek mondják el, hogy szavazzanak önre?
Ennél mindenképpen többet. A jövő héten elküldöm nekik a javaslataimat. Nem „használni” szeretném őket, hanem közösen dolgozni velük, ahogyan a budapestiekkel is, hogy együtt valósítsuk meg a célt. Mindannyian élő, élhető, szabad fővárosban akarunk élni.

Kerpel-Fronius Gábor felajánlotta, hogy közvetít ön és Puzsér Róbert között. Él a lehetőséggel? Kevéssé reménykedem. Elvileg egyébként nem is kellene segítség, mert húsz éve ismerem Robit, de már letettem arról, hogy valaha is együtt dolgozzunk. Sokáig hittem ebben. Puzsér Róbert kampányából azt lehet kiolvasni, hogy az elmúlt 9 év leépülésének és Budapest rossz irányba tartásának nem Tarlós István oka, hanem én. Lehet, hogy nincs benne rossz szándék és nem veszi észre, mi történik körülötte, de ha marad ezen a vonalon, a Fidesz játékszere lesz.

Tarlós István elméletileg vitázna önnel. Megvan már a nyitó mondata?
Igen, már régóta készülök egy ilyen vitára. Nem lövöm le a poént, mert nem akarom megkönnyíteni Orbán bábjának a dolgát. Legyen ez Tarlósnak egy nagyon nehéz szituáció, éppen annyira, amennyire Budapesten nehéz élni az elmúlt kilenc év után.
Szerző

Az égető létszámhiányt a nyitvatartás rövidítésével próbálják kezelni a kormányablakokban

Publikálás dátuma
2019.06.28. 21:19
Ez a Nyugati pályaudvarnál lévő kormányablak nyáron már nem nyit ki.
Fotó: kormanyhivatal.hu
Heti hét órával rövidül az ügyfélfogadás a fővárosi kormányhivatalokban. Hivatalos indoklás nincs.
A pénteki munkaidő lejárta előtt nem sokkal tájékoztatást kaptak a fővárosi kormányhivatali dolgozók, melyben azt közölték velük, hogy július 1-től, azaz hétfőtől módosul az ügyfélfogadási rend az I.-XXIII. kerületi kormányablakokban, értesült az index.hu. A módosítás rövidítést jelent: kedden egy, majd szerdától péntekig napi két órásat. Ez összesen 7 óra csökkenés hetente. A kormanyablak.hu-n már az új nyitvatartás van fenn.
György István kormánymegbízott a kerületi polgármestereknek is kiküldött egy körlevelet erről, értesült a portál. Bár a kormánymegbízott nem indokolta a lépést a körlevélben, a döntés oka az égető emberhiány lehet: jelenleg 615 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatal intézményeiből, ami miatt már két kormányablak be is zárt. Országosan egyébként 4000 dolgozóval van kevesebb a szükségesnél, ami nem is meglepő, tekintve, hogy a rendkívül alacsony bérek mellett egyre több feladat terheli az ott munkát vállaló közalkalmazottakat.
Korábban a hvg.hu értesülései szerint válságtanácskozást hívott össze a Miniszterelnökség közszolgáltatásokért felelős államtitkára a kormányablakoknál előállt durva létszámhiány orvoslására. A hét órával rövidebb nyitvatartás ötlete itt születhetett meg.
A kormányhivatalok hivatalosan tagadják, hogy munkaerőhiány lenne.
Szerző
Frissítve: 2019.06.28. 21:22

Megválasztották a SZEF elnökét

Publikálás dátuma
2019.06.28. 18:40

Fotó: Facebook/Szakszervezetek Együttműködési Fóruma
Csóti Csabát választotta elnöknek a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) kongresszusa. Elődje, Földiák András nem indult a posztért.
A közszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti tömörülés, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) küldöttei a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) eddigi elnökének szavaztak bizalmat a pénteki tisztújító kongresszusukon, így az elkövetkező négy évben Csóti Csaba vezetheti a konföderációt. Az új elnök akkor vette át a kulturális érdekvédelmet, amikor Földiák Andrást pont ebből a székből emelte fel a tagság a SZEF elnöki posztjára. Nem kizárt, hogy pártpolitikus leszek – ezzel a legkevésbé várt kijelentéssel kezdte beszélgetésünket Földiák András, aki a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) élén töltött négy év után a szövetség pénteki tisztújító kongresszusán leköszönt tisztségéről. Részleteket azonban nem árult el arról, merre indul. Inkább gyorsan átváltott másik tervére, hogy végre befejezze a Kultúra nagy krónikáját, a 90-es években sok kiadást megélt „kis krónika” sokkal gazdagabb folytatását, amin saját bevallása szerint 25 éve dolgozik. Kevesebb pénzből sokkal inkább jelen voltunk a közvéleményben az utóbbi négy évben, mint korábban – kezdte az elmúlt időszak szakszervezeti munkájának értékelését a távozó elnök. Fontos eredménynek tartja azt is, hogy a SZEF vagyona egyetlen használhatatlan bükkszéki szoba eladásától eltekintve megmaradt és utódjának szóló üzenetként azt is hozzátette, szerinte öngyilkosság lenne például a Városliget szomszédságában lévő Benczúr Hotel eladása, amiben néhányan gondolkodnak. A mostani kongresszusnak is otthont adó szállodában a konföderációnak 50 százalékos része van. A SZEF emellett Nyíregyházán és Győrben is rendelkezik egy ingatlannal, Szekszárdon pedig két irodaházzal. Ezek bevétele akkor is anyagi biztonságot kínál a szövetség működéséhez, ha a kormány úgy dönt, nem segíti tovább a szakszervezetek szakmai munkáját – érvelt Földiák. Amikor a kevésbé látványos, netán sikertelen területekről faggattuk, ezek között jelölte meg, hogy ha minimálisan is, de tovább csökkent a taglétszámuk, 61 ezerről indultak négy éve és most 58 ezer tagot számlál a SZEF 13 tagszervezete. Sokszor radikálisabb álláspontot szeretett volna elérni – tette hozzá, de a szervezetben még a fiatalabbak is túlzottan megfontoltak voltak időnként. Generációváltásra van szükség – összegezte véleményét, hogy megmaradjon a kormánnyal való tárgyalás esélye, miközben határozottabb lesz a fellépés. Ami a szakmai munkát illeti, Földiák András szakszervezeti sikernek tartja, hogy a 690 ezer közalkalmazottból 610 ezren kaptak béremeléseket, azt viszont kudarcnak, hogy a 80 ezer segítő, háttérmunkát végző alkalmazottnak nem tudtak kiharcolni több pénzt. A kongresszuson elmondott búcsúbeszédében így fogalmazott a feladatokról: a szakszervezet egyedül képviseli az egészséges, kiegyensúlyozott, élhető társadalom politikai vagy társadalompolitikai programját. A cél pedig, hogy tisztességes munkából tisztességesen meg lehessen élni, s hogy sokféle szervezet, köztük politikai pártok, a kormány és sok civil együtt gondolkodjon azon, hogyan lehetne jobbá tenni a munkahelyeket a magyar dolgozóknak. De ennek megvalósítása már a SZEF új vezetőinek lesz a feladata – tette hozzá a távozó elnök. A szövetség kongresszusa kétnapos, szombaton tárgyalják meg a küldöttek az elkövetkező időszak programját. Az új elnök információink szerint jövő kedden mutatkozik be a sajtó és így a közvélemény előtt. 

Névjegy

Csóti Csaba Kaposváron született 1972-ben. Mivel élelmiszeripari szakközépiskolában érettségizett, 14 éves kora óta szakszervezeti tag. A Pécsi Egyetem történelem szakának elvégzése után kis kitérővel a Somogy Megyei Levéltár levéltárosaként kezdett dolgozni, 1997-ben lépett be a KKDSZ-be, amelynek 2014-ben alelnöke, majd 2016-ban elnöke lett.

Frissítve: 2019.06.28. 20:09