Kazahsztán;Nurszultan Nazarbajev;diktatúra;

2019-07-07 17:08:19

Békés tüntetőket hurcoltak el rendőrök Orbán baráti diktatúrájában (videó)

A tiltakozókat bábuként gyűrték a rabszállító kocsikba: már azzal is törvénysértést követtek el, hogy az utcára mentek.

Rohamrendőrök oszlattak fel szombaton több kormányellenes tüntetést Kazahsztán nagyvárosaiban- írja a Reutersre hivatkozva a 444.hu.

A demonstrálók Nurszultan Nazarbajev korábbi elnök 79. születésnapján vonultak utcára. Az ellen tiltakoztak, hogy a formálisan már új vezető, Kaszim-Zsomart Tokajev  által irányított ázsiai diktatúrában még mindig meghatározó a biztonsági tanácsot irányító Nazarbajev befolyása – amit magában is jól mutat, hogy

A tüntetők bevett szlogenjeiket – „Öregember, tűnj el”, „Ébredj, Kazahsztán” – kiabálták, Nazarbajev rendszere ellen tiltakozva. Mást nem is tettek, a kazah rohamrendőröknek ennyi épp elég volt, tucatjával hurcolták el, tuszkolták rabszállítóba a demonstrálókat Almatiban és Nurszultánban is.

A kazah belügyminisztérium szerint a rendőrök csak megelőzték a közrend megzavarását – igaz, a tömegtüntetések tilosnak számítanak Kazahsztánban, és csak a hatóságok amúgy ritkán megadott engedélyével szabad az utcára vonulni.

A kazah rendszer önkényuralmi jellegét nehéz lenne elvitatni; Orbán Viktor – aki még áprilisban tett tiszteletlátogatást a frissen megválasztott Tokajevnél – ugyanakkor inkább stabil kormányzásként szereti értékelni az ott látottakat, és barátként jellemzi az ázsiai országot. 

mondta a magyar miniszterelnök április 24-én Nurszultánban.