Előfizetés

Szemben

A műfelháborodás elemi erejű. A hatalmon lévők számon kérik az ellenzékiektől, hogy szembe merészeltek menni a szokásjoggal. Nem szavazták meg ugyanis az Európai Parlamentben, hogy a fideszes Járóka Lívia is alelnök lehessen (egyébként a voksaik nélkül is megválasztották). Mindez újabb ürügyül szolgált arra, hogy minden létező fórumon elmondják, mennyire megbízhatatlan ez az ellenzék. Nem törődnek a magyar emberek akaratával, mesterkednek, áskálódnak. 
Látszólag még a sokat próbált propagandaminisztert is megdöbbentették a történtek. És a Vasárnapi Újság című rádióműsorban Rogán Antal előállt még egy érvvel. Felidézte ugyanis, hogy a kormánypárti többség a magyar országgyűlésben mindig megválasztja az ellenzéki képviselőket különféle bizottsági tisztségekre. Képzeljék el – tette még hozzá –, mi lenne, ha „mi is úgy viselkednénk, mint ők”. 
Ezt talán már nem kellett volna. Itt bújt ki a szög a zsákból, vált nyilvánvalóvá, hogy ez az egész mennyire álságos. Rogán miniszter is jól tudja ugyanis, hogy mi a válasz álkérdésére: semmi. A magyar országgyűlésben ugyanis csak és kizárólag az történik, amit Orbán Viktor és csapata akar. A vezér már első miniszterelnöksége alatt is megmondta, a parlament ellenzék nélkül is működik. Persze vannak ellenzéki tisztségviselők napjainkban is, de hatásuk csak annyi (lehet), amennyit a hatalmon lévők engednek nekik. Ellenzéki javaslatok lesöpörve, a gombnyomó többség működik. Az intézmények biztos – baráti és hű – kezekben, a nemzeti együttműködéssel akárcsak egy picit szemben állók még csak a közelükbe sem kerülhetnek. 
Az ellenzékiek annyit tehetnek, hogy ha módjuk van rá – mint most, az Európai Parlamentben – felhívják a figyelmet, miképpen működik ez a Nagy Magyar Demokrácia. Ettől ugyan aligha változik itt valami, de legalább megpróbálták.

Váltófutás

Sportkifejezéssel élve a papírforma érvényesült a görög parlamenti választáson, a jobboldali konzervatív Új Demokrácia nemcsak győzött, abszolút többséget is szerzett az új parlamentben, így viszonylag kényelmes többséggel kormányozhat. Kiriakosz Micotakisz tegnap beiktatott miniszterelnök győzelmi beszéde meglehetősen derűlátónak hangzott tehát. 
Adókönnyítésekről, a külföldi befektetések serkentéséről, népszerű intézkedések soráról beszélt. Pedig bár tavaly augusztusban Athén kilépett a hitelmegállapodás hatálya alól, az ország gazdasági szempontból még nem képes a saját lábára állni. Az adósság továbbra is tetemes, a GDP 176 százaléka. A számos megszorítás csak arra volt elég, hogy az adóssághalom ne nőjön tovább.  
Emlékezetes, hogy 2015-ben Alekszisz Ciprasz kormánya azt állította, szakíthat a hitelmegállapodással. Miután azonban kis híján csődbe ment az ország, a baloldali kabinet is beállt a sorba, és teljesítette a hitelezők elvárásait, ami viszont súlyos szociális helyzetet idézett elő. A középosztály sok tagja szegényedett el, s az elmúlt években mintegy 400 ezren – fiatalok és a szakképzettek – keresték külföldön a boldogulást.  
A választási eredménynek van tehát másik olvasata is. Ahhoz képest, mennyi népszerűtlen intézkedést fogadott el Ciprasz kabinetje, az eddigi kormánypárt, a Sziriza egészen jól szerepelt a vasárnapi választáson. Sokan a jelek szerint mégiscsak értékelik, hogy Athén túl van a legnehezebb napokon.
Most pedig Kiriakosz Micotakiszon a sor, hogy teljesítse választási ígéreteit. Csakhogy ennek az az egyik feltétele, hogy engedményekre vegye rá a hitelezőket, akik aligha mondanak egykönnyen igent a kéréseire. Márpedig az új miniszterelnöknek, aki nem kért a választóktól „kegyelmi időszakot”, mielőbb fel kell mutatnia valamiféle eredményt, egyébként őt is elsodorhatja a népharag. Görögországban ugyanis nem tart sokáig az emberek türelme. 
A görög viszonyokból kiindulva nem lenne meglepő, ha Ciprasz nem is olyan sokára visszatérne a kormányfői székbe.

Ez Haladás?

Olvasom a nyugat.hu portálon, hogy a szombathelyi önkormányzat a jövőben csak szigorú feltételek mellett hajlandó támogatást adni a csőd közelben lévő focicsapatnak. A részletekkel nem terhelem az olvasót: a klub gatyáig eladósodott, gyakorlatilag fizetésképtelen. Ez Magyarországon nem ritka, ezért még nem ültem volna le a klaviatúrához.
Emlékezzünk: 2017 őszén átadták a Haladás több mint 15 milliárd forintos kormányzati támogatással felépült sportkomplexumát Szombathelyen, ahol a nyitómérkőzést a horvát NK Osijek csapatával játszotta a Swietelsky Haladás. Boldog volt mindenki, a vasi főváros központi adományból végre korszerű sportlétesítményhez jutott. Az ingatlanegyüttes üzemeltetése és fenntartása körül azóta kialakult botrányos helyzetre most nem térek ki, de annyi idetartozik, hogy az Orbán-kormány 2019. április 30-án hozott határozatot arról, hogy a költségvetésből 298 millió forint támogatást biztosít a szombathelyi stadiont használó Haladásnak, amelynek komoly gondot jelent a létesítmény bérlésének finanszírozása 
2019 március végén felröppent a hír, hogy a klubot működtető kft. tartozása immár több százmillió forintra rúg, és nem csak a labdarúgók várnak a pénzükre. Úgy hírlik, hogy a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság vevőt keres: állítólag a tartozás átvállalása mellett nyolcszázmillió forintért bárki megveheti a futballcsapatot. Az azóta az első osztályból kiesett Haladás hazai meccsein a nézőszám alig haladta meg a háromezret, ami az új aréna egyharmados kihasználtságát jelentette. 
Szombathelyen tehát se foci, se néző, se pénz, se rend, se szabályszerű gazdálkodás – így működhet hazánkban egy labdarúgó vállalkozás. A kft. ügyvezetése - köszöni szépen - jól van, és még mindig a helyén. Nagyon nem izgulnak, hiszen biztosan tudják: úgyis érkezik majd valami közpénz segítségül. A szombathelyi futball mágusok akkor még azt hitték, hogy az ajándék-lóvét a másodosztályban is remekül el lehet herdálni! 
A nyugat.hu tudósítása szerint „a Haladás még áprilisban kért 150 milliós támogatást az önkormányzattól, a kérést azzal indokolták, hogy ha nem kapják meg ezt a pénzt, akkor a csapat nem indulhat a következő bajnoki szezonban.” Magyarul: vagy adtok pénzt, vagy nem focizunk a városnak! A 150 millió forint egyébként csak gyorssegélynek elég, a stabil működéshez újabb 600 millió forintra lenne szükség. 
Június 18-án – nagyon helyesen – bekeményített a városi közgyűlés, és szigorú szabályok betartásához, a többi tulajdonos kötelezettség vállalásának teljesítéséhez kötötte a pénz átutalását, és a korábbi gazdálkodás teljes körű átvizsgálását is elrendelte. A közgyűlés nem volt hajlandó újabb kedvezményeket adni, és továbbra is kitartottak az április végén megfogalmazott szigorú feltételek mellett. Ma már azt is tudjuk, hogy a lenullázott szombathelyi csapat – érvényes licence hiányában – a másodosztályban sem bohóckodhat a pályán. Kérdés, hogy a klubot üzemeltető kft. közgyűlése elfogadja-e a kisebbségi tulajdonos önkormányzat diktátumát. Fontos kitétel az is, hogy a klub tulajdonosainak készfizetési kezességet (anyagi felelősséget) kell vállalniuk. Ez azt jelenti, hogy ha a megszabott feltételek nem teljesülnek, akkor személyükben felelnek az önkormányzati támogatás visszafizetéséért.
Állítólag ma már egy forintért vihető a Hali! Izgatottan várom valamelyik közpénzen meggazdagodott, önkéntes sportmecénás jelentkezését. A vételár olcsó és szimbolikus, a működéshez szüksége költségvetés hiánya és a tartozás viszont közelít az egymilliárdhoz. Ez is jár a csapattal! 
Eredetileg itt volt vége a jegyzetemnek, de július első napján – mikor is Európa vezetői mindenféle jelentéktelen dolgokról vitatkoztak Brüsszelben – Szombathelyre megérkezett a várva várt megváltó, Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt személyében, aki az egyesület társadalmi elnöke. A Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület (Haladás VSE) elnöksége felhatalmazta az egyesület társadalmi elnökét, hogy szándéknyilatkozatot írjon alá a patinás labdarúgóklubot működtető Szombathelyi Haladás Kft. (Haladás Kft.) többségi tulajdonosával, a HALMILL Team Tanácsadó Kft.-vel annak a Haladás Kft.-ben meglévő tulajdonrésze átvételéről. 
Tekintettel a Haladás Kft. jelenlegi gazdasági helyzetére, illetőleg arra a tényre, hogy az átvevő egy egyesület lenne, az átvétel tervezett jogcíme ajándékozás. Szombathelyen tehát most már nyugi van, hamarosan megérkezik az „elnöki ajándék”, amelynek segítségével rövid időn belül konszolidálhatják a pillanatnyilag másodosztályú csapat helyzetét. Nem lesz olcsó mulatság, de „a Szombathelyi Haladás érték, megmentése kötelesség” – így a társadalmi elnök. 
Piaci alapon ez nem ment, ezért most – jótékonykodva - vissza nem térítendő támogatás biztosításával dobnak majd mentőövet a klubnak. Így néz ki a professzionális labdarúgás Magyarországon 2019-ben. Ez aztán a haladás!