Előfizetés

Számolatlanul öntik a közpénzt az élsportba és az orbáni sportpolitika már nem visszafordítható

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.07.11. 08:35
Muszbek Mihály
Fotó: Népszava
Tíz év alatt átlagosan kilencszeresére nőtt egy labdarúgó klub éves bevétele, de ennek túlnyomó része közpénz; a problémákat az állam piacra lépése sem oldotta meg, ráadásul dr. Muszbek Mihály sportközgazdász szerint az akadémiák által termelt minőség a nemzetközi klubfutball szempontjából selejt.
Az MLSZ jelenlegi vezetése és az általa kijelölt irányvonal 2010-től, a TAO 2011-től uralja a magyar a labdarúgást. A második Orbán-kormány a sportot nemzetstratégiai ágazattá emelte, a majd évtizednyi fejlesztés után feltehető a kérdés: hova jutott a projekt? Az is kérdés, hogy honnan indult: ezt plasztikusan kifejezi két adat, amíg 2009-ben GDP 0,6 százaléka jutott a sportra, addig ez a szám 2019-ben már 1,7 százalékra nőtt, ami hatalmas változás. Ennek fele nagyon helyesen infrastrukturális fejlesztésre ment, egyharmada az utánpótlásra, húsz százaléka versenysportra, a minél jobb eredményre, jobb országimázsra.
Hol a helye ebben a labdarúgásnak?  Magyarországon nagyjából 120 sportágat űznek, de az 550 ezer sportoló több mint fele labdarúgó. És a felénél is nagyobb a részedése a magyar sportból, ha a sportgazdaság fogyasztói számait nézzük: a költést, a bevételt, a nézőszámot, a tv által megmozgatott érdeklődőket, vagy a játékjogértékeket. A foci üzleti sport, ilyet a magyar viszonyok között legfeljebb húsz sportág mondhat el magáról. A többiben a sportszakmai eredményeket sportgazdasági eredmények nem követik, vagy nincs olyan típusú üzleti bevétele, amely bármikor önfenntartóvá tudná tenni az adott sportágat. 
Mi lenne a kívánatos irány? És mi a valóság?  Kívánatos volna, hogy minél több saját piaci típusú bevétele legyen az adott sportágnak. Ha ezt a fejlődést gyorsítani akarják, akkor állam speciális eszközöket mozgósít. Például Kelet-Európában vagy a szovjet utódállamokban ezt úgy szokás, hogy egészen egyszerűen kijelölnek egy oligarchát, hogy mostantól te építed a Szocsi olimpia egyik létesítményét, vagy te tartod fent ezt a csapatot. Van ennek van egy klasszikusan magyar modellje, amikor azt állam viselkedik úgy, mint egy befektető, és közpénzforrásokat nyújt a sportági fejlődés gyorsításához. Nálunk a közösségű igényű ingatlanokat nem magántőkéből, hanem közpénzből megelőlegezi az állam, és saját maga lép a befektetői piacra. Sőt a bújtatott fogyasztói piacra, mert minek nevezzük azt, amikor állami vállalatok hirdetéseivel vannak tele a csarnokok, a pályák? Nyilván nem azért, mert annak az egyébként sokszor monopolhelyzetben lévő állami cégnek a termékét próbálják eladni. 
Miért alakult ki ez a speciálisan magyar, unortodox gazdasági finanszírozás? Egy határozott és markáns politikai akarat nyomán született meg a döntés, hogy az állam a fejlődés gyorsítójaként lép fel. Vannak helyek, ahol elég az olimpián az éremtáblázaton a harmincadik hely, és ettől azért még boldog a lakosság: de vannak olyan helyek, ahol a tizedikből a hetedik helyre javulás a fő politikai nagy elvárás. Nálunk az országimázst feltűzték a sport zászlójára. Vagyis minél sikeresebb a versenysportban egy nemzet, annál sikeresebb és boldogabb az ország népe. Ezt mondják, ezt követjük tíz éve. De kevés ilyen ország van. 
Kicsinységünk ellensúlyozandó evvel fejezzük ki a nemzet nagyságát? Az Európai Unióban a vásárlóerő paritásban Magyarország az EU átlagának hetven százaléka. A közösségben csak négyen vannak e mögött. Ez a szám mutatja meg a valós helyet; vagy az, hogy GDP arányosan milyen mértékű az adósságállomány; vagy az, hogy a versenyképességi rangsorban hol tart az ország. Ezek valóban egzakt módon, reálisan mutatják egy ország minőségét. Most ezen mutatók helyett azt mondják: 178 olimpiai bajnok van, és ezzel a rangsorban a világon a legjobb tízben vagy Magyarország. A kitűnő sporteredmények nem helyettesítik a kevésbé jó gazdasági vagy versenyképességi vagy foglalkoztatási eredményeket. Ezek együtt adják egy társadalom boldogságát. 
Melyik okoz nagyobb eufóriát? Ezek valóban a közvéleményt befolyásoló történések, de hogy hol van a helye az országnak a világban, azt objektív dolgok fejezik ki. Például a labdarúgásban ilyen a FIFA világranglista, a válogatott az utolsó tíz-húsz év évet átlagolva nagyjából az ötvenedik helyen van. Ez is egy a valós rangsor, ami a dicséretes, mert a gazdasági mutatók ennél sok esetben rosszabbak. A másik adat, amiben hinni kell, a klubrangsor. Amióta komoly globális piacú a világ labdarúgása, a magyar klubfutball eredményei karcsúak. 
A szakmai mellett milyen gazdasági okai vannak? Tíz éve a magyar liga összbevételéből az egy csapatra eső átlagos érték 300 millió forint körül volt: ma ez 2,7 milliárd forint. Nagyjából kilencszeres a növekedés, ami óriási. A felzárkózást a politikai akarat, az állam és a közpénz biztosította. De amíg tíz éve a 300 millió 90 százaléka piaci pénz volt, addig ma a 2,7 milliárdnak nagyjából 60 százaléka közpénz, negyven százaléka piaci, de ez is kicsit kozmetikázott, mert például a túlárazott közvetítési jogdíjakat is a piaci bevétel oldalára számolják. 
Mi volt az ára a kilencszeres gazdasági növekedésnek? Olyan játékosokat vettek, akik mondjuk egymillió euróba kerültek, de nekik 3-5 évre ugyanennyi bért vagy foglalkoztatási költséget kellett fizetni. A mesterséges fejlesztés miatt a magyar játékosok – főleg az akadémiákról érkezettek – teljes mértékben kiszorultak a magyar klubfutballból. Óriási probléma, hogy az akadémiák által termelt minőség a nemzetközi klubfutball szempontjából nézve selejtnek minősíthető. Szoboszlai Dominik példája csak a szabályt erősítő kivétel. 
Ha semmire sem jók, miért nem szántják be ezeket? Inkább megváltoztatni kellene. Az utánpótláscentrumok képzési rendszerét egységesen, vasszigorral, mindenfajta helyi sajátosságot és irányvonalat nélkülözve, diktatórikus eszközökkel tudnám elképzelni. Ma 27 olyan képzési centrum van, amely a legmagasabb szintre deklarálja magát, eközben a belga Dubble Pass átvilágítása tükröt tett eléjük. Ezért anyagilag horrorisztikus árat fizetett az ország. Maximum négy-hat akadémia kellene, ha egy klub akar ilyet, akkor azt a saját pénzéből építse fel. A közpénzt ilyen módon teríteni, és ennyire nem számon kérni az eredmények elmaradását, teljességgel rossz koncepció. Tíz év távlatában sem volt számonkérés a közpénzforrások elköltéséről. Pedig a statisztika egyértelműen megmutatja: csak akkor lesz eredményes a felnőtt válogatott, ha már az utánpótláskorban is az. 
Meddig tartható fenn ez a modell? Ha változik a politikai klíma, akkor azt túléli a labdarúgás, a magyar sport? Vagy kihal, mint a mamutok? A magyar sport elmúlt tíz éves irányától lényegesen eltérő, azt visszafordító típusú, a 2009-es szintet idéző visszarendeződés nem lesz. Bármilyen kormány jön, ez a 60 százalék körüli közpénztípusú arány tíz, húsz évig fenn fog maradni. A politika, ha el is engedi az országimázst, nem fog visszatérni a 0,6 százalékos GDP-arányos finanszírozáshoz. A 60 százalékos arány évi öt százalékkal csökkenni fog, de többet nem tudok elképzelni.
Az orbáni sportvíziót visszafordíthatatlannak tartja? Mértéke, szempontjai, arányai változhatnak, de már nem visszafordítható. Akár még egy demokratikus, program alapú választás esetén sem kapna komoly többséget az a fajta politikai irány, amely a sport ilyen típusú finanszírozását áttenné mondjuk az egészségügybe. Az emberek rövid távon nem érzékelik az áttett pénzek előnyeit, csak azt, hogy a kedvenc kis csapatuknak miért nincs pénze. Ezzel együtt csökkenő országimázsfeladatokat, karcsúbb, de összességében stagnáló költségvetésű sportági struktúra kialakulását várom. A most már felnőtt korba lépő tao-generáció jövőbeni olimpiai szereplései vagy igazolják vagy cáfolják az orbáni sportpolitika helyes vagy helytelen voltát. 

Szűken nyert otthon a Ferencváros a BL-selejtező első meccsén

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.07.10. 21:59

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
2-1-re verték a bolgár bajnok Ludogorecet.
A csoportkörbe jutás az FTC célja, jelentette ki Orosz Pál, a ferencvárosi labdarúgó zrt. vezérigazgatója. A vezető ezt ötödik éve hangoztatja, korábban azonban a fővárosi zöld-fehérek rendre elhasaltak az első akadálynál. Zeljeznicar, Tirana, Midtjylland vagy éppen a Maccabi Tel-Aviv jelentette a végállomást július közepén, amikor az oly nagyon vágyott csoportkör állandó résztvevői még a tengerparton sütkéreztek.  Idén talán minden más lesz, ebben reménykedett húszezer ferencvárosi szurkoló is, de a sorsolás ezúttal nem hozott szerencsét, a korábbiaknál erősebb rivális, a bolgár Ludogorec érkezett az Üllői útra. A ferencvárosi keret összértéke a transfermarkt.de szerint 20 millió euró, a bolgároké 50 millió. A fehérváriak tavaly kiejtették a Ludogorecet, de éppen ezért lehettünk idén biztosak abban, hogy a rivális véresen komolyan veszi majd a párharcot. A ferencvárosiak számára az lehet némileg megnyugtató, hogy a papírforma alapján borítékolható újabb elhasalás sem jelent búcsút az európai porondtól, a párharc vesztese ugyanis kap még javítási lehetőséget az Európa-ligában.  Remekül kezdett a magyar bajnok, Lovrencsics beadása után Tocmac hét méterről lábbal továbbította a labdát a hálóba a hatodik percben (1-0). A gól megzavarta a vendégeket, a ferencvárosiak irányították a játékot, de újabb helyzetet nem dolgoztak ki. Negyed óra alatt rendezték a sorokat a látogatók, akik egyre többet tartózkodtak a hazaiak térfelén, de három szögletnél tovább nem jutottak. Örülni azonban még nem volt ok, ne feledjük, a Midtjylland ellen 2-0-ás vezetésről szenvedett 4-2-es vereséget a Groupama Arénában a magyar bajnok, az NB I-ben kiegyensúlyozottan teljesítő ferencvárosiak az európai porondon a múltban bármire képesek voltak... Sajnos a negatív hagyomány ezúttal sem szakadt meg, a 31. percben Ignatienko a saját tizenhatosa előtt senkitől sem zavartatva eladta a labdát, Tchibota lövését Dibusz nagy bravúrral hárította, a kipattanó labdát Swierczok továbbította az üres kapuba (1-1). A 41. percben is a ferencvárosi védők hozták helyzetbe a vendégeket, a tizenhatoson belül Tchibotához fejelték a labdát, aki kapásból a kapu fölé bombázott.  A második felvonást elszántan kezdték a ferencvárosiak, de hiába futott el Lovrencsics többször is jól a jobb oldalon, beadásaiból nem alakult ki komoly helyzet, az elképzelés hiányzott a magyar bajnok játékából. A bolgárok különösebb nehézség nélkül állították meg a próbálkozásokat. A 62. percben Blazic fejelt a hálóba, azonban les miatt a játékvezető jogosan érvénytelenítette a ferencvárosi találatot. Három perccel később vezetett az FTC, Tocmac kapu elé lőtt labdáját Zubkov 8 méterről kapásból a hálóba lőtte (2-1).  Fokozta a tempót a Ludogorec, beszorultak a ferencvárosiak, akik nem tudták megtartani a labdát. A hajrában a hiszti került előtérbe (ez egyik csapattól sem állt távol), a magyar együttes nyert, de a kapott gól miatt az előnye nem megnyugtató a jövő szerdai visszavágó előtt. 

Három a magyar igazság

Három magyar együttes lép ma pályára az Európa-liga első selejtezőkörében. Bár a találkozók kezdési időpontjai között van átfedés, mindegyik magyar csapat mérkőzése látható lesz valamelyik televízióban. A legkorábban, 19 órakor (Tv: M4 Sport) a Debrecen lép pályára hazai pályán az albán Kukesi ellen. Másfél órával később, 20:30-kor (Tv: DunaWorld) kezdődik a MOL Fehérvár idegenbeli találkozója a montenegrói FK Zeta ellen. A fehérváriak tavaly bejutottak a csoportkörbe, idén is ez a céljuk. A Honvéd 21 órától (Tv: M4 sport) fogadja az új Illovszky Stadionban a litván Zalgiris Vilniust.

Gulyás István lett a férfi kéziválogatott szövetségi kapitánya

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.07.10. 13:54
Gulyás István
Fotó: Facebook/Magyar kézilabda-válogatott
Az 51 esztendős szakember mellett Chema Rodríguez irányítja majd a magyar férfi kézilabda-válogatottat az elkövetkezendő három esztendőben.
A Magyar Kézilabda-szövetség szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy Gulyás István lesz a férfi válogatott szövetségi kapitánya, megbízatása pedig a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság végéig szól. „Ilyen felkérésre butaság lenne nemet mondani, számomra nem is volt kérdés, hogy elvállalom a feladatot – kezdte meg bemutatkozását az 51 éves szakember. – Olyan stábot állítottunk össze, amely eredményes lesz, olyan emberekkel vesszünk körbe magunkat, akik a saját területükön profik” – tette hozzá Gulyás, aki 1984-től 1999-ig a Veszprém játékosaként egyaránt kilencszer nyert bajnoki címet és Magyar Kupát. 1992-ben tagja volt a KEK-győztes csapatnak – további két alkalommal szerepelt a sorozat döntőjében –, 1995-ben pedig az év legjobb játékosának választották Magyarországon. A válogatottban 84 találkozón 145 gólt szerzett. Vezetőedzőként dolgozott Ausztriában, Kuvaitban, majd Dunaújvárosban, Vácon, illetve Gyöngyösön. Tavaly októberben Ljubomir Vranjes menesztését követően a Veszprém megbízott vezetőedzője lett, majd az idény végéig a klub sportigazgatójaként tevékenykedett. Nagy László alelnök a kinevezés kapcsán hangsúlyozta, hogy főállású, magyar kapitányt kerestek, így esett végül a választás Gulyásra, aki elmondta zajlanak az egyeztetések Veszprémben arról, ott miként tudja, vagy tudja-e egyáltalán folytatni a munkát. Az új kapitányt a Népszava arról kérdezte, milyen célokat tűztek ki maguk elé, erre válaszul elmondta, hogy egy hajszálnyi esélye még van a csapatnak az olimpiai kvalifikációs sorozatban, ezt igyekeznek kihasználni, és azért is szeretnének minél jobban szerepelni a következő Európa-bajnokságon, hogy kedvező helyzetbe kerüljenek a világbajnoki selejtező sorsolása előtt. Gulyás segítője, a játékosként világbajnok spanyol José María Rodríguez Vaquero – ismertebb nevén Chema Rodríguez – lesz, aki azért nem lehetett jelen a bejelentésnél, mert Spanyolországban tartózkodik, ahol a legmagasabb szintű edzői képesítést próbálja megszerezni ezekben a napokban. A 39 éves irányító idén nyáron vonult vissza, ez az első edzői megbízatása. Profi pályafutását 1999-ben a BM Valladolid csapatában kezdte, majd a Ciudad Real, az Atlético Madrid, a Veszprém, és végül a francia USM Saran kézilabdázója volt. A Bajnokok Ligáját kétszer nyerte meg, és további négy alkalommal szerepelt a döntőben. Veszprémi színekben 2012 és 2017 között egyaránt ötszörös bajnok és Magyar Kupa-győztes, illetve kétszeres SEHA Liga-aranyérmes volt. A spanyol válogatottban több mint 120 mérkőzésen lépett pályára, 2005-ben világbajnok, később vb-bronzérmes, illetve Európa-bajnoki döntős volt. Nagy László alelnök Chema kapcsán elmondta, hogy amikor az egykori klasszis Veszprémben kézilabdázott, ő volt az edzők meghosszabbított keze az öltözőben, ezt kamatoztathatja majd a válogatottnál is, illetve a spanyol gondolkodásmódja is nagy pluszt jelenthet. Nagy az erőnléti edzőt is megnevezte, aki szintén nem ismeretlen hazánkban. A norvég Tord Ellingsen korábban a női válogatottnál dolgozott Karl Erik Böhnnel, a munkába állással pedig nem is várt sokat, ugyanis a nyári programot már kiadta a válogatott bő keretéhez tartozó játékosoknak.  A szakmai stábból pedig nem hiányozhat a június elején visszavonult Nagy László sem, aki úgy fogalmazott, ott lesz minden felkészülésnél, edzésen és mérkőzésen, s igyekszik segíteni a stáb és a játékosok munkáját. A korábbi világklasszis jobbátlövő szerint a csapategység és a stabilitás kialakítása, az önbizalom és az erőnlét fejlesztése, a taktikai elemek bővítése és a jobb helyzetkihasználás elősegítése az új szakmai stáb legfontosabb feladata. Tavaly november óta a Csoknyai István, Vladan Matics páros irányította a válogatottat, amely a vezetésükkel öt győzelemmel és egy döntetlennel zárta az Európa-bajnokság selejtezősorozatát. Szerződésük lejárt, amelyet a szövetség nem hosszabbított meg.