Ungváry Krisztián: együttműködött kommunista állambiztonsággal a Veritas Történetkutató Intézet igazgató-helyettese

Publikálás dátuma
2019.07.14. 18:36
Illusztráció
Marinovich Endre társadalmi kapcsolatként jelentett a Svájcban élő magyar diákok mindennapjairól – írja a történész.
Komplett tanulmánnyal magyarázza meg Ungváry Krisztián történész, miért is hagyta ott néhány nap után az 56-os Intézetet elnyelő Veritast – amiből az is kiderül, hogy az intézet főigazgató-helyettese milyen „társadalmi munkát” is végzett a hatvanas években.
Az Átlátszó.hu-n publikált anyagban Ungváry már bevezetésként azt hangoztatja: Magyarországon elmaradt a közszereplők kommunista múlttal kapcsolatos átvilágítása, és éppen a definiálatlanságból, elhallgatásokból fakad, hogy a közvélemény csak ügynökkérdéssel foglalkozik, míg az állambiztonságba be nem szervezett „hivatalos” és „társadalmi kapcsolatok” témája hidegen hagyja többségi társadalmat. 
Az utóbbi körökbe tartozó személyeket azért is nehéz azonosítani, mert róluk az esetek túlnyomó többségében nem vezettek megfigyelőkartont, adataik legfeljebb egy-egy ügyhöz kapcsolódva jelennek meg – szerepük viszont jelentős volt, hiszen a begyűjtött információk 14-20 százalékát is ők szolgáltathatták az állambiztonság számára
Ilyen hálózati kapcsolat volt Ungváry beszámolója szerint Marinovich Endre, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese is. Marinovich jelenleg az intézeten belül a legújabb kori kutatócsoport vezetője, 1991–1994 között pedig Antall József kabinetfőnökeként dolgozott.

Ungváry Krisztián felidézi, hogy Marinovich Endre 1965-ben került először kapcsolatba az állambiztonsággal. Ekkor jutott a hírszerzés tudomására, hogy Marinovich egy svájci ösztöndíj megpályázását tervezi. Az ilyen típusú igénylés akkoriban ritkaságnak számított - Svájccal ekkor még nem létezett államközi kulturális egyezmény - és eleve kevesen pályáztak ösztöndíjra nyugat-európai tanulmányok reményében. 
Marinovich Endre 2013-ban
Fotó: Máthé Zoltán
A már 19 évesen, egyetemista korában külkereskedelmi dolgozóként tevékenykedő Marinovichnak azonban sikerült a lehetetlennek tűnő vállalkozás, sőt ő volt az egyedüli állami ösztöndíjas Svájcban ebben az évben. A cikk arra is rámutat, hogy kérelme ügyében alezredesi és csoportfőnöki szintű levelezés zajlott a III/I-es (gazdasági-politikai hírszerzés) és III/II-es ügyosztályok (kémelhárítás) részlegei között.
Marinovich igénylését végül egy Szabó János nevű őrnagy ajánlására fogadták el, aki be is szervezte társadalmi kapcsolatnak a fiatal férfit.

Marinovich ezután Matulai fedőnéven szerepelt a jelentésekben, és maga is kétoldalas beszámolót írt svájci tapasztalatairól, az ott megismert magyar diákkör tagjairól, illetve egy egy svájci-magyar (nem állami) intézmény, a Művelődésügyi és Oktatási Tájékoztató Iroda munkájáról. Az ügy kapcsán Ungváry megjegyzi, hogy Marinovichról megfigyelő kartont is készítettek, ami későbbi beszervezésének szándékáról tanúskodott, maga a beszervezés azonban nem történt meg – ráadásul az ösztöndíjas operatív eligazítást is kapott, ami a hálózati személyek esetében soha nem történt meg.
Ungváry megjegyzi, az ügy több eleme részben már ismert, sőt, maga Marinovich Endre is arra hivatkozik, hogy ő csak „útijelentést” írt, senkiről semmi rosszat nem mondott és egyébként is megbeszélte mindenkivel, hogy amennyiben hazatérte után jelentenie kell, akkor mit fog mondani. Ungváry azonban állítása szerint találkozott a jelentésben szereplő olyan személlyel, akinek Marinovich Endre nem számolt be jelentési tervéről. Ennél is árulkodóbb, hogy az Átlátszó egy újságírójának korábbi kérdésére Marinovich még azt is tagadta, hogy valaha BM tisztekkel találkozott volna.   „Történészként természetesen más szempontok alapján lehet megítélni ezt a történetet. A legfontosabb kérdésfeltevés talán a „mozgástér” és „kényszerpálya” fogalmakkal írható le. Amennyiben ebbe a keretrendszerbe helyezzük az eseményeket, akkor arra kell jussunk, hogy a történet valójában egy gyümölcsöző állambiztonsági együttműködésről szól” - summáz cikkében a történész, aki hangsúlyozza: azért publikálta az anyagot, mert a nyilvánosan nem közölt részletek Marinovich-csal szemben zsarolási potenciált jelentettek volna.
Ungváry Krisztián
Fotó: Népszava
Szerző
Frissítve: 2019.07.14. 18:39

Csak ötös volt a hatoson

Publikálás dátuma
2019.07.14. 17:24

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:  Nyerőszámok: 15 (tizenöt) 23 (huszonhárom) 35 (harmincöt) 42 (negyvenkettő) 44 (negyvennégy) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 39 darab, nyereményük egyenként 386.775 forint; 4 találatos szelvény 1.737 darab, nyereményük egyenként 8.685 forint; 3 találatos szelvény 32.989 darab, nyereményük egyenként 1.780 forint.
Szerző
Témák
lottó

Lassan visszatér a nyár

Publikálás dátuma
2019.07.14. 15:29

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A hétvége kegyes lesz a nyaralókhoz.
A következő napokban fokozatosan melegszik az idő, a hétvégén már 33 fok is lehet. Emellett sok lesz a napsütés, helyenként lehetnek csak záporok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Hétfőn sok lesz a napsütés, de a Balaton és Tisza közötti régióban kissé több lesz a felhő, és ott (főleg a terület déli részén) egy-egy gyenge zápor is kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 10-16 fok között várható, de a szélcsendes északi völgyekben 7-9 fok is előfordulhat. A legmagasabb hőmérséklet 23-27 fok között valószínű, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. Kedden és szerdán napos idő várható. Kedden főként a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegységben, szerdán főleg északkeleten lehet néhol zápor, zivatar. Kedden a leghidegebb órákban 9-14, szerdán 8-17 fok lesz. Kedden napközben 24-28, szerdán 25-29 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön is sok lesz a napsütés. Inkább csak a Dunántúlon van esély helyenként záporra, zivatarra. A minimumhőmérséklet 10-16, a maximumhőmérséklet 25-30 fok között valószínű. Pénteken elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-18, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között valószínű. Szombaton és vasárnap is sok lesz a napsütés, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar lehet. Szombaton a leghidegebb órákban 13-19, vasárnap 14-20 fok lesz. Szombaton napközben 27-31, vasárnap 29-33 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.
Szerző
Témák
időjárás