Jönnek a felhők este, csütörtökön már sokfelé eshet

Publikálás dátuma
2019.07.17. 16:17
illusztráció
Fotó: Shutterstock
a Kárpát-medence fölé melegebb, nedvesebb és labilis állapotú légtömeg érkezik, ami kedvezőbb feltételeket biztosít záporok, zivatarok kialakulásához.
Szerda estétől nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és reggelig a Dunántúlon záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Csütörtökön már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen fordulhat elő zápor, vagy zivatar. A hevesebbek a Dunántúlon várhatók, ott több alkalommal is eshet. Az északnyugati szelet szerdán az ország középső harmadában olykor erős széllökések kísérik, majd mérséklődik a légmozgás, éjszaka és csütörtökön csak zivatarokban lehet erős vagy viharos a szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 17 fok között alakul, de az északi völgyekben néhol 8, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24, 29 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárására az úgynevezett bárikus mocsárhelyzet a jellemző. Ez azt jelenti, hogy nincsenek markáns időjárási képződmények, alapvetően helyi hatások alakítják az időjárást. Frontális, nagy területi kiterjedésű és mennyiségű csapadék nincs, inkább lokális záporok, zivatarok alakulnak ki.
Egyedül Fehéroroszország és a balti országok térségében lehet frontot látni a kontinens felett, ott többfelé esik az eső. Változékonyabb időjárás és ciklontevékenység csak az óceán felett van, az ott húzódó front felhőzete már elérte az ír partokat.
A csúcshőmérséklet az Alpok és az Tátra vonulatától északra csak kevés helyen haladja meg a 20 fokot, ettől délre 25, 30 fok a jellemző, de Dél-Franciaországban és az Ibériai-félszigeten 35 foknál is melegebbet mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé melegebb, nedvesebb és labilis állapotú légtömeg érkezik, ami kedvezőbb feltételeket biztosít záporok, zivatarok kialakulásához.
Témák
időjárás

50 millió liter "majdnem mérget" nyelnek le évente a magyarok, és egyre többet akarnak

Publikálás dátuma
2019.07.17. 15:50

Fotó: Romain Fellens / AFP
A koffein- és cukorbomba energiaitalokról a többség nem is tudja, hogy roncsolja szervezetét.
Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása, írja a 24.hu. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltak a magyarok az italokból, azaz 15 százalékkal költöttek többet erre a célra, és 8 százalékkal ittak többet, mint az előző év azonos időszakában, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből. Összesen
50 millió liter,
azaz
171 millió doboz energiaital csúszott le a magyar torkokon.

A kategória növekedése évek óta töretlen, és jellemzően májusban már kezd felpörögni az eladás, ami aztán július-augusztusban jár csúcsra: ekkor realizálódik az értékbeli és a mennyiségi forgalom közel egyötöde. Területileg leginkább a budapesti régió fogyasztói nyúlnak az energiaitalos doboz után: a teljes értékbeli forgalom közel harmada itt realizálódik.
A termék "törzsközönsége" fiatal, a legtöbben nem tudják, mit okozhat egy-egy ilyen ital. „A fiatalok gyakran el sem árulják az orvosnak, hogy energiaitalokat fogyasztanak, még akkor sem, ha valamilyen szívprobléma miatt már ellátásra szorulnak” – mondja Ofner Péter kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főorvosa. Az energiaitalok ugyanis dugig vannak koffeinnel és cukorral. (Hatásukról itt olvashat alapos cikket.)
Szerző
Frissítve: 2019.07.17. 16:03

Megint hiánycikk egy nélkülözhetetlen injekció, a kórházak négyszeres áron vásárolnak

Publikálás dátuma
2019.07.17. 15:47
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A gyógyszerhatóság helyett a nagykereskedő lépett a Fentanyl-hiány miatt, a többletköltségek a forráshiánnyal küzdő kórházakra hárulnak.
Bizonytalan ideig, hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz - írja a 24.hu. A portál kórházi dolgozóktól úgy értesült, rosszabb esetben 30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegek, ha ugyan nem lesznek addig sürgős esetek.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott injekció július 3. óta, vagyis két hete számít hiánycikknek,
a „bizonytalan végű hiány” pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A Fentanyl mellett a szavakban sem bővelkedik az OGYÉI: nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, hogy mekkora a baj, és hogy mi a teendő. A 24.hu is megkereste őket, nekik sem válaszoltak. A Richter pedig úgy nyilatkozott, jogi okai vannak, hogy már nem állíthatja elő a nélkülözhetetlen gyógyszert: a Fentanyl licenctermék volt és a licencjogot visszavonta a tulajdonos. A hiány esetén az ő kötelességük különben bejelentést tenni az OGYÉI felé - és ennek az elvárásnak eleget is tettek. Ilyen esetekben az OGYÉI gondoskodik a hiánypótlásról.
A gyógyszerhatóság helyett egyelőre a gyógyszermegrendeléseket végző nagykereskedő lépett. A Mediwings Pharma kórházaknak küldött és a 24.hu birtokába jutott leveléből derül ki, hogy a szert Angliából kell rendelni.
Az első szállítmány jövő héten érkezhet meg Magyarországra, de csak négyszeres áron. A többletköltségek az egyébként is forráshiánnyal küzdő és adósságban úszó kórházakra hárulnak.

Májusban a csecsemőknek adott, K-vitamint tartalmazó Konaikon injekcióról derült ki, hogy országos hiány van belőle. Akkor is külföldről kellett hozatni ampullákat, szintén jóval drágábban. A szülők postán küldték egymásnak a Konakiont.
Szerző
Frissítve: 2019.07.17. 16:18