Ahogy a Fidesz a modern falut képzeli

Publikálás dátuma
2019.07.22. 06:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Útfelújítás és a járdák rendbetétele helyett a nemzeti és a helyi identitás erősítését, valamint az egyházi közösségi terek fejlesztését támogatja a kormány.
Egy közepes falusi családi ház árát fordíthatják átlagosan közösségi épületek és egyházi terek felújítására azok a szerencsés önkormányzatok, amelyek sikerrel vettek részt a nagy csinnadrattával beharangozott Modern Falvak – lánykori nevén Magyar Falu – program első körében kiírt pályázatain. Noha legtöbb helyen arra számítottak, hogy a valóban legsürgetőbb feladatokra, például a rogyadozó belterületi utak és járdák karbantartására nyújthatják be az igényt, a kormánynak úgy tűnik, más szempontjai voltak. Az összesen 150 milliárd forintos keretből első körében 13 milliárdot osztanak szét, amelyet a nemzeti és helyi identitás erősítésére - keretösszeg 6 milliárd forint –, valamint egyházi közösségi terek fejlesztésére – keretösszeg 7 milliárd forint – lehet fordítani. Előbbi kategóriában 461, utóbbiban 497 projekt nyert. A faluprogram az ötezer fő alatti településeket célozza, benne az ilyen létszámú kisvárosokkal is. A 3155 magyar településből 2887 ilyen van, ez az összes település 91,5 százaléka. A nyertes támogatások elosztásban nagy a szórás: van olyan falu, amelyik egymillió forint körül kapott pénzt – ilyen például Úri, Bakonykút és Jákfa –, de több olyan is, amelyik 22 millió forint fölött „kaszált”. Az idézőjel nem véletlen: az általunk megkérdezett polgármesterek zöme szerint ez a pénz jó, hogy van, de nem old meg semmit, és valódi változást nem okoz a falu életében. 
- Ha már adták, örülünk neki, ez is jobb, mint a semmi, de ebből igazából csak látszatfejlesztésre futja, a tetőcserére biztosan nem elég a kultúrházon – mondta a Népszavának egy alföldi falu vezetője. A kormány sikerjelentése szerint a két pályázatra jelentős volt a túljelentkezés, ezért „a Magyar Falu Program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak a helyi közösségek fejlesztésére”. Ezt egy szabolcsi, ukrán határszéli polgármester úgy kommentálta: ha birkanyírásra írnának ki pályázatot, ők azon is elindulnának, mert most nem az számít, mire kell valójában a pénz a falunak, hanem az: mire adnak. 
Megkérdeztünk néhány magyarországi települést az ország több részén: ha kaptak, mire fordítják a megnyert összeget. A hétszáz lelkes Szolnok megyei Jászágó majdnem a maximálisan elnyerhető támogatást, 21 millió forintot kapott: ennek egy része a művelődési ház tetejének felújítására, másik része egy művelődésszervező bérére és közösségszervezésre megy majd el – mondta Mozsár Lászlóné polgármester. A tető felújítása jóval többe kerül, mint a megnyert, teljes összeg, de a faluvezető úgy fogalmazott: minden pénznek örülnek, ami csökkenti az önkormányzat terheit. A másfélszáz lakosú Somogy megyei Csurgónagymartonban, amelyik 4,7 millió forintot nyert a pályázaton, egy főállású közösségszervezőt alkalmaznak majd – mondta Kiss Ferenc polgármester –, aki különféle programokat szervez az elkövetkező esztendőben. Vállalták, hogy minden hónapban lesz valamilyen közösségi rendezvény, és erősítik a szlovén és horvát cserekapcsolataikat is. - Persze tudom, a fő cél, az elvándorlás megállítása, a népességnövelés pedig ettől még nem valósul meg, de legalább reklámozni tudjuk valamelyest a falut, hátha kedvet kap valaki, hogy ideköltözzön - mondta a polgármester. A szintén somogyi Fonó mindössze kétmilliót nyert, a pénzből ők is tudnak egy közösségszervezőt alkalmazni, de mindössze egy évre. - Remélhetőleg utána is lesz valamilyen támogatás, hogy meg tudjuk tartani a szakembert, mert nagy szükség lenne rá – magyarázta Nyerges Péter polgármester. Velük ellentétben a megyebéli Táska 20,7 millióval majdnem a maximális összeget nyerte meg. Az összeg háromnegyedéből nyitott közösségi teret építenek a faluban, a maradékból ők is közösségszervezőt alkalmaznak, s jut pénz programokra is - mondta Gadácsi István polgármester. 
Találtunk olyan falut is, amelyik kimaradt a jóból. A borsodi Hernádszentandrás – amelynek vezetője, Üveges Gábor köztudottan az ellenzéki térfélen hallatja a hangját -, hiába kért a művelődési ház felújítására, nem kapott. - Nem lepődtünk meg, az ilyen pénzeket rendszerint kegyúrként osztogatják a térségi komisszárok, ők pipálják ki a nyerteseket, s a hozzájuk való lojalitás a legfőbb mérce – mondta. Hozzátette: az ő művelődési házuk valóban működik, kistelepülési szinten pezsgő élet van benne, így szakmai indoka nemigen lehetett annak, hogy előttük nem nyíltak meg a pénzcsapok. Több településvezető elmondta: a „hirtelen jött milliókra” elég sokan „rárepültek” már, számos szervezet kereste meg őket, miután nyilvános lett a nyertesek listája, s különböző összegekért ilyen-olyan előadásokat, programokat javasolnak. Úgy tudjuk, több helyre bejelentkezett a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, amelynek kuratóriumi elnöke a korábbi kormányközeli blogger, Skrabski Fruzsina, aki legutóbb a „kényszerszinglikről” forgatott filmet.

Jut káplánlakra is

A lengyeltóti Szent Jakab Plébánia 22 millió forintot nyert a pályázaton. Mint Zsombok Lajos, a somogyi kisváros polgármestere elmondta, a pénz nagy részét a káplánlak felújítására fordítják, ahol egy közösségi teret is kialakítanak: itt olvasóköröket és a hittanórákat rendezik majd, emellett itt kapnak helyet az elmúlt évtizedek egyházi ruhái és kegytárgyai is. Mernyén a katolikus egyházközösség 14,9 milliót kapott, ennek segítségével egy régi egyházi épületből alakítanak ki közösségi teret. Más településen is hasonló beruházásokat terveznek az egyházak – derült ki körképünkből. Más kérdés, hogy több polgármester szerint semmi sem indokolja az ilyen jellegű építkezéseket, ugyanis a településeken rendelkezésre állnak az úgynevezett közösségi pontok, amelyeket a néhány tíz fős gyülekezetek tagjai ugyanúgy használnak, mint a többi helybéli. Ráadásul – jegyezték meg - a megújult vagy új funkciót kapó épületeket fenn is kell majd tartani. (V.A.)

Témák
falu

Tíz év telt el a romagyilkosságok óta, mire elkészült az első magyar rendőrségi gyűlölet-bűncselekmény protokoll

Publikálás dátuma
2019.07.21. 17:24
Illusztráció
Fotó: Népszava
Bár a korábbi ígéretek ellenére a TASZ nem vehetett részt a szöveg kidolgozásában, azt írják, így is látszik a korábbi közös szakmai munka eredménye.
"A romák elleni sorozatgyilkosság óta évről-évre felhívtuk a figyelmet arra, hogy szükség van egy gyűlölet-bűncselekmény nyomozati protokollra" - írja közösségi oldalán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Úgy folytatják: 10 év után,
augusztus elsején hatályba lép az ORFK 30/2019. (VII. 18.) utasítása a gyűlölet-bűncselekmények kezelésével összefüggő rendőrségi feladatok végrehajtásáról.

A protokoll szövegének kidolgozásában a korábbi ígéretek ellenére nem vehettek részt a jogvédők, de közleményük szerint az ORFK-val hosszú éveken át fennállt hatékony szakmai együttműködés nyomai meglátszódnak az utasítás szövegén.
Szerző
Frissítve: 2019.07.21. 17:27

Jövő héten végig marad a kánikula

Publikálás dátuma
2019.07.21. 15:40
Illusztráció
Fotó: Alain Pitton/NurPhoto / AFP
Hétvégén 35 fok körül lesz a maximum.
A hidegfront után ismét melegszik az idő a következő napokban. Sok lesz a napsütés, helyenként lehetnek csak záporok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzésébő. Hétfőn elsősorban az ország északkeleti harmadában van esély kisebb záporok kialakulására. A leghidegebb órákban 16-21 fok lesz. Napközben 28-32 fokig melegszik a levegő. Kedden főként északkeleten alakulhatnak ki elszórtan záporok. A minimumhőmérséklet 14-19, a maximumhőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű. Szerdán és csütörtökön napos időre lehet számítani. Szerdán és csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb hőmérséklet szerdán 26 és 33, csütörtökön 29 és 33 fok között valószínű. Pénteken derült, napos, száraz idő lesz. A leghidegebb órákban 14-20 fok lesz. Napközben 30-33 fokig melegszik a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 33 fok között valószínű. Szombaton és vasárnap gomolyfelhős-napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21, vasárnap 16-21 fok között valószínű. A nappali maximumok szombaton 30 és 34 fok, vasárnap 30-35 fok között alakulnak.
Szerző