választás;önkormányzat;Terézváros;

A Terézvárosban összegyűlt csapat tisztességéért tűzbe tenném a kezem – Interjú Soproni Tamással

Beton helyett fák, szemét helyett rend – üzeni Soproni Tamás, a Momentum politikusa, az ellenzék VI. kerületi közös polgármesterjelöltje.

Eredeti foglalkozása szerint nyelvész, fordító. Hogyan jött képbe a politika?

Alsó középosztályhoz tartozó családból származom. Soha nem éheztem, de megtapasztaltam, mi az a nélkülözés. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy jobban élek, mint annak idején a szüleim. Nem kell számolgatnom, hogy megvehetem-e a drágább párizsit hónap végén. Azt szeretném, ha minél több ember így tudna elmenni vásárolni. A szabadság itt kezdődik, nem a jogállamnál.

A lét határozza meg a tudatot?

Bizonyos tekintetben igen: a tisztességes létminimum. Senkitől nem várhatjuk, hogy a filozófiára koncentráljon, ha azon jár az agya, mit fog enni holnap.

Édesapja, aki sekrestyésként dolgozott, nem vette rossz néven, hogy pont egy liberális pártban kötött ki?

A Momentum egy centrista, liberális, progresszív párt, ahol azonban sokféle nézet elfér. Én például szociáldemokratának tartom magam. Kétségtelen, hogy a szüleim – anyám rokkantnyugdíjas – konzervatív nézeteket vallottak. A kilencvenes években, mondhatni, még radikális jobboldaliak voltak. Nem csak a szülők alakíthatják a gyerekük gondolkodását, fordítva is megtörténhet. Ma már radikális liberálisok. Ehhez az Orbán-rendszer is hozzájárult. A folyamatos gyűlöletkampány időnként visszaüt.

A tavalyi parlamenti választás előtt ön visszalépett a későbbi győztes, a DK-s Oláh Lajos javára. Már akkor megállapodtak abban, hogy idén ősszel a baloldaltól visszakapja a kölcsönt?

Akkor még szóba se került, hogy elindulok a polgármesterségért. Szerettük volna legalább a Fidesz kétharmadát megakadályozni. Nagy pofon volt, hogy nem sikerült. Az egész ellenzék tanult ebből.

Értem, de miért éppen ön lett a közös polgármesterjelölt?

A VI. kerületben születtem, itt élek, minden ide köt. Nincs másik, helyben felépített és ismert ellenzéki politikus, aki nagyobb támogatottságot élvezne. Fontos, hogy a Terézvárosban a DK-tól a Jobbikig mindegyik ellenzéki párt képes együttműködni egymással. Korábban sokat beszéltek az összefogásról, de az csak a nevében volt az. A szó igazi értelmében most először valósul meg.

Miből gondolja, hogy 33 évesen alkalmas polgármesternek?

25 éves korom óta vezetek különféle szervezeteket, az ELTE-n például egy önkéntesekből álló ötszáz fős hálózatot irányítottam. A Momentum népszavazási kampányában, a NOlimpiában az aktivisták koordinációjáért feleltem. A programom remélhetőleg a terézvárosiakat is meggyőzi arról, hogy világos elképzelésem van a kerületről és rendelkezésemre áll egy szakértői gárda. A legfőbb üzenetünk: „beton helyett fák, szemét helyett rend”.

Látom, javában készül, a Terézvárosban már feltűntek a szórólapjai.

Nincs egyetlen fölösleges percünk sem. Kitelepülünk a terekre, lakásról lakásra járjuk a kerületet. Nekünk nagyon szerények az anyagi lehetőségeink, de szép számmal vannak aktivistáink. Szemben a Fidesszel, amely csak fizetett emberekkel dolgozik.

A kormány már elfoglalta a Kossuth teret, a budai Várnegyedet, a Városligetet, következő megszállási területnek a VI. kerületi Andrássy utat és környékét szemelte ki. Van ezzel dolga egy polgármesternek?

Egyetértek Karácsony Gergely javaslatával, a luxusingatlanokra kivetendő Tiborcz-adóval. Attól tartok azonban, hogy polgármesterként nehéz lesz mit kezdeni a törvénytelenül felhalmozott vagyonokkal. Megoldás az elszámoltatás lehet, amelyhez viszont valódi ügyészség is kell.

Régebben az MSZP-SZDSZ – eufemisztikusan fogalmazva – nem volt mentes az ingatlanmutyiktól a kerületben. Az önt támogató ellenzéki pártokért tűzbe tenné a kezét?

Határozott feltételem volt, mielőtt elvállaltam a jelöltséget, hogy a környezetemben nem lehet senki, akit jogerősen elítéltek. Az a csapat, amely összeállt a Terézvárosban, mindenfajta értelemben messze van attól az időszaktól. Igen, tűzbe tenném a kezem értük.

A legénybúcsúra érkező brit hadak lassan a VI. kerületet is beveszik. Mit akar kezdeni a buliturizmussal?

A házak állapota és a közterületek minősége döntően befolyásolja, hogy egy városrész milyen látogatókat vonz. Rengeteg apró lépésre szükség lenne, például arra, hogy az utcákat naponta többször takarítsák. A lakásokat kiadó tulajdonosokat kötelezni lehetne rá, hogy rendbontás esetén azonnal intézkedjenek. Ahogyan magyar rendőrök nyáron a horvát tengerparton teljesítenek szolgálatot, úgy angol rendőrök is jöhetnének Budapestre. Már a jelenlétük visszatartó erő lenne. A cél az, hogy a turisták jól érezzék magukat, de a lakók is nyugalomban éljenek.