A Terézvárosban összegyűlt csapat tisztességéért tűzbe tenném a kezem – Interjú Soproni Tamással

Publikálás dátuma
2019.07.26. 08:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Beton helyett fák, szemét helyett rend – üzeni Soproni Tamás, a Momentum politikusa, az ellenzék VI. kerületi közös polgármesterjelöltje.
Eredeti foglalkozása szerint nyelvész, fordító. Hogyan jött képbe a politika?
Alsó középosztályhoz tartozó családból származom. Soha nem éheztem, de megtapasztaltam, mi az a nélkülözés. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy jobban élek, mint annak idején a szüleim. Nem kell számolgatnom, hogy megvehetem-e a drágább párizsit hónap végén. Azt szeretném, ha minél több ember így tudna elmenni vásárolni. A szabadság itt kezdődik, nem a jogállamnál.

A lét határozza meg a tudatot?
Bizonyos tekintetben igen: a tisztességes létminimum. Senkitől nem várhatjuk, hogy a filozófiára koncentráljon, ha azon jár az agya, mit fog enni holnap.

Édesapja, aki sekrestyésként dolgozott, nem vette rossz néven, hogy pont egy liberális pártban kötött ki?
A Momentum egy centrista, liberális, progresszív párt, ahol azonban sokféle nézet elfér. Én például szociáldemokratának tartom magam. Kétségtelen, hogy a szüleim – anyám rokkantnyugdíjas – konzervatív nézeteket vallottak. A kilencvenes években, mondhatni, még radikális jobboldaliak voltak. Nem csak a szülők alakíthatják a gyerekük gondolkodását, fordítva is megtörténhet. Ma már radikális liberálisok. Ehhez az Orbán-rendszer is hozzájárult. A folyamatos gyűlöletkampány időnként visszaüt.

A tavalyi parlamenti választás előtt ön visszalépett a későbbi győztes, a DK-s Oláh Lajos javára. Már akkor megállapodtak abban, hogy idén ősszel a baloldaltól visszakapja a kölcsönt?
Akkor még szóba se került, hogy elindulok a polgármesterségért. Szerettük volna legalább a Fidesz kétharmadát megakadályozni. Nagy pofon volt, hogy nem sikerült. Az egész ellenzék tanult ebből.

Értem, de miért éppen ön lett a közös polgármesterjelölt? A VI. kerületben születtem, itt élek, minden ide köt. Nincs másik, helyben felépített és ismert ellenzéki politikus, aki nagyobb támogatottságot élvezne. Fontos, hogy a Terézvárosban a DK-tól a Jobbikig mindegyik ellenzéki párt képes együttműködni egymással. Korábban sokat beszéltek az összefogásról, de az csak a nevében volt az. A szó igazi értelmében most először valósul meg.

Miből gondolja, hogy 33 évesen alkalmas polgármesternek?
25 éves korom óta vezetek különféle szervezeteket, az ELTE-n például egy önkéntesekből álló ötszáz fős hálózatot irányítottam. A Momentum népszavazási kampányában, a NOlimpiában az aktivisták koordinációjáért feleltem. A programom remélhetőleg a terézvárosiakat is meggyőzi arról, hogy világos elképzelésem van a kerületről és rendelkezésemre áll egy szakértői gárda. A legfőbb üzenetünk: „beton helyett fák, szemét helyett rend”.

Látom, javában készül, a Terézvárosban már feltűntek a szórólapjai.
Nincs egyetlen fölösleges percünk sem. Kitelepülünk a terekre, lakásról lakásra járjuk a kerületet. Nekünk nagyon szerények az anyagi lehetőségeink, de szép számmal vannak aktivistáink. Szemben a Fidesszel, amely csak fizetett emberekkel dolgozik.

A kormány már elfoglalta a Kossuth teret, a budai Várnegyedet, a Városligetet, következő megszállási területnek a VI. kerületi Andrássy utat és környékét szemelte ki. Van ezzel dolga egy polgármesternek? Egyetértek Karácsony Gergely javaslatával, a luxusingatlanokra kivetendő Tiborcz-adóval. Attól tartok azonban, hogy polgármesterként nehéz lesz mit kezdeni a törvénytelenül felhalmozott vagyonokkal. Megoldás az elszámoltatás lehet, amelyhez viszont valódi ügyészség is kell. Régebben az MSZP-SZDSZ – eufemisztikusan fogalmazva – nem volt mentes az ingatlanmutyiktól a kerületben. Az önt támogató ellenzéki pártokért tűzbe tenné a kezét? Határozott feltételem volt, mielőtt elvállaltam a jelöltséget, hogy a környezetemben nem lehet senki, akit jogerősen elítéltek. Az a csapat, amely összeállt a Terézvárosban, mindenfajta értelemben messze van attól az időszaktól. Igen, tűzbe tenném a kezem értük. A legénybúcsúra érkező brit hadak lassan a VI. kerületet is beveszik. Mit akar kezdeni a buliturizmussal? A házak állapota és a közterületek minősége döntően befolyásolja, hogy egy városrész milyen látogatókat vonz. Rengeteg apró lépésre szükség lenne, például arra, hogy az utcákat naponta többször takarítsák. A lakásokat kiadó tulajdonosokat kötelezni lehetne rá, hogy rendbontás esetén azonnal intézkedjenek. Ahogyan magyar rendőrök nyáron a horvát tengerparton teljesítenek szolgálatot, úgy angol rendőrök is jöhetnének Budapestre. Már a jelenlétük visszatartó erő lenne. A cél az, hogy a turisták jól érezzék magukat, de a lakók is nyugalomban éljenek.
Szerző
Frissítve: 2019.07.26. 10:57

Kiemelték a mázsás városligeti bombát

Publikálás dátuma
2019.07.26. 07:31

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Két kerületben is területlezárásokat kellett elrendelni, amíg a tűzszerészek hatástalanítják a mázsás robbanótestet. Délre véget értek a munkálatok.
Péntek délre befejeződött a szovjet rombolóbomba kiemelése a Városligetben. A  környékbeli utcákban is újra indulhatott a forgalom, az érintett területeken lakókat és dolgozókat (mintegy 3500 embert) pedig visszaengedték a helyszínre - jelentette be honlapján a kormányhivatal.
A  sikeres kiemelésről a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred szakemberei is beszámoltak Facebook-oldalukon: mint írtákl a száz kilós szovjet rombolóbombában nem volt gyújtószerkezet, a robbanótestet pedig Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére  vitték, hogy ott később megsemmisítsék.

Korábban ez történt

 Világháborús bombát hatástalanítanak pénteken 8 és 13 óra között Budapesten, a Városligetben. Emiatt a VII. és a XIV. kerületben több utcát lezárnak és épületeket is kiürítenek. A forgalomkorlátozás több trolit és buszt érint - írja az MTI. A fővárosi kormányhivatal közlése szerint a a tűzszerészek korábban egy második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos rombolóbombát azonosítottak Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út kereszteződéséhez közel eső területen, egy zárt építkezésen A hatástalanítást a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei végzik.
A művelet idejére a a rendőrség mintegy 500 méter sugarú körben rendelt el kiürítést. Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak péntek délelőtt el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. A két kerületben kijelöltek egy-egy befogadóhelyet is. Az evakuálás a VII. és a XIV. kerületben összesen mintegy 3500 embert érint. A kiürítéssel kapcsolatos további információk a kormanyhivatal.hu oldalon olvashatók. 
A közúti és a közösségi közlekedést is korlátozzák a művelet idejére:
  • reggel lezárják a VII. kerületi István utca, Marek József utca, Dembinszky utca és Peterdy utca Dózsa György út és Murányi utca közé eső szakaszát;
  • a XIV. kerületi Cházár András utcát;
  • várhatóan délelőtt 10 óráig már csak az átmenő forgalmat engedélyezik a Dózsa György úton a Thököly út és a Damjanich utca között, illetve az Ajtósi Dürer soron a Dózsa György út és a Stefánia út között. Ezután,a művelet befejezéséig e főútszakaszokat is teljesen lezárják, oda az autóbuszok és trolibuszok sem hajthatnak be.
  A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint 8 órától kezdődően kiürítik, majd ezután teljesen lezárják a közúti, a közösségi közlekedési, a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom elől a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sort és az István utcát a Stefánia úttól a Cserhát utcáig, valamint a Dózsa György utat a Damjanich utca és a Thököly út között. A korlátozás miatt módosított útvonalon jár a 74-es, a 75-ös, a 79-es trolibusz, valamint a 20E és a 30-as autóbusz. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.26. 12:20

Egy diszkriminatív szabállyal kevesebb, de még mindig sokakat büntet a rendszer

Publikálás dátuma
2019.07.26. 07:30

Fotó: Népszava
Az otthonápolók számára hátrányos jogszabályt semmisített meg az Alkotmánybíróság. Az érdekvédők szerint ez csak részsiker, a minden tartós ápolásban érintett személyre kiterjedő szabályozás még nem valósult meg.
Az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló jogszabálynak azt a rendelkezését, mely indokolatlanul tett különbséget a gyermeküket tartósan ápoló szülők között. Eddig csak az kaphatta meg ezt a támogatást, aki más típusú pénzbeli ellátás – például kiemelt ápolási díj – igénybevételével tudta bizonyítani, hogy legalább húsz éven keresztül valóban otthon ápolta gyermekét. Ha azonban korábban nem vett igénybe ilyen támogatásokat, hiába áldozta akár egész életét gyermeke otthoni ápolására, kérelmét elutasították. Az AB több bírói kezdeményezés és egy alkotmányjogi panasz alapján döntött a törvény vonatkozó rendelkezéseinek megsemmisítése mellett. A panaszbeadvány érintettje 33 éven keresztül gondozta súlyosan fogyatékos, magatehetetlen gyermekét, aki 2002 áprilisában halt meg. Fizető munkát csak ezt követően, 51 évesen tudott vállalni, így nagy szüksége lenne arra, hogy alacsony nyugdíja kiegészítéseként megkaphassa a tartós ápolást végzők időskori támogatását, havi 50 ezer forintot. Kérelmét minden alkalommal elutasították. Az eddigi szabályok alapján ugyanis a támogatás jogosságát csak azzal tudta volna alátámasztani, ha bemutatja azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, legalább 20 évig otthonápolási díjban is részesült, tehát legalább ennyi ideig valóban otthon gondozta 24 órás „műszakban” a gyermekét. Az érintett kormányhivatal ebből nem engedett, hiába mutatott rá az idős szülő arra, hogy 1968-ban született gyermeke életében és 2002-ben bekövetkezett halálakor még nem is létezett sem emelt összegű, sem kiemelt ápolási díj. Az AB határozatával ez az anomália szűnt meg. Az elutasított szülők kérjék ismét jogos támogatásukat! – hívta fel az érintettek figyelmét a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet elnöke, Kovács Ágnes üdvözölte az AB döntését, ugyanakkor rámutatott: ez „csak” egy részsiker, hiszen a minden tartós ápolásban érintett személyre kiterjedő szabályozás még nem valósult meg. A támogatásban ugyanis csak a gyermeküket gondozó szülők részesülhetnek, holott nagyon sok olyan idős ember van, akik állandó felügyeletre szoruló testvérüket, házastársukat vagy épp szüleiket ápolták évtizedeken keresztül, vagy ápolják mind a mai napig otthoni körülmények között. – Szövetségünk továbbra is küzd azért, hogy a tartós ápolást végzők időskori támogatását megkülönböztetés nélkül minden érintettre terjesszék ki – hangsúlyozta Kovács Ágnes.

Jár segítség az autistáknak is

Módosították a gyerekek otthongondozási díjának (gyod) feltételeit, így már az autista gyereket nevelő családok is megkaphatják a bruttó 100 ezer forintos támogatást – írta az Abcúg. A kormány idén januárban vezette be a gyod-ot, amiért számos civil szervezet és tartósan beteg gyermeküket 24 órában otthon ápoló szülő küzdött, de az új szempontrendszer alapján abból több, autista gyermeket nevelő család kimaradt. Az ő helyzetüket most rendezték, de például az állandó felügyeletet igénylő Down-szindrómás, krónikus betegséggel, súlyos epilepsziával, cukorbetegséggel és ritka betegségekkel élő gyerek után továbbra sem jár a támogatás. J. D.

Szerző