Előfizetés

A zseni elméjében

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2019.07.31. 10:30

Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ
Különleges élmény a Nikola Tesla életét és munkásságát bemutató multimédiás tárlat.
Okostelefonnal a kezünkben, technikai fejlettségünk pillanatnyi csúcsán ritkán jut eszünkbe, hogy amit ma birtoklunk, az nem volt mindig evidencia. Holott elég csupán néhány évvel, évtizeddel ezelőttre gondolnunk, amikor még a személyi számítógép is ritkaságnak számított. Az pedig végképp nem ötlik eszünkbe mindennap, hogy az elektromosság is gyerekcipőben jár, ha az emberiség történetére tekintünk vissza. S bár sokan nem értjük pontosan az indukciós motor működését, és a váltakozó áram is megfejthetetlen kifejezés, Nikola Tesla neve mindannyiunknak ismerős. Nem véletlenül, a mai technológiai eszközök jelentős részének kiindulópontjául szolgáló elméletei, és gyakran művészi, az emberek életét alapjaiban megreformáló elképzelései most is sokakat inspirálnak. Elég, ha csupán az Elon Musk tulajdonában lévő elektromos autógyártó vállalatra gondolunk, amely nevét a világhírű horvát-szerb-amerikai fizikus, feltaláló és villamosmérnökről kapta.
A zseni elméjének rengetegébe léphetünk be a Nikola Tesla – Mind from the Future (Elme a jövőből) című, csaknem kétórás intenzív tapasztalatot kínáló kiállításon . A multimédiás tárlat a feltaláló életébe, a tudomány rejtelmeibe kalauzol minket, miközben képet kapunk arról az elkötelezett, szenvedéllyel és lelkesedéssel teli útról, amelyet Tesla végigjárt. A gyönyörű, végeérhetetlen illusztrációk nyújtotta látvány – amely többek közt mozgatható embernagyságú papírbábukból, és a falra vetített folyamatos animációkból áll –, és az azzal harmóniában lévő zenék és hanghatások álomvilágba vezetik a nézőt, aki egy-egy audio-video guide-ot igénybe véve – Gryllus Dorka és Simon Kornél narrációjával – haladhat végig sorjában Tesla születésétől életének legfontosabb pillanataiig. Nikola Tesla édesanyja emlékei szerint egy villámokkal teli éjszakán született a mai Horvátország területén, Smiljanban. Bár a fiút édesapjához hasonlóan papi pályára szánták, a természettudományok iránt korán megmutatkozó lelkesedése másfelé vitte. Az őt körülvevő környezet, a samogradi barlang, a Velebit hegy, a smiljani erdők, és az ott élők új és új elméletek és találmányok megalkotására inspirálták. A Tesla-tekercs és a váltakozó áram feltalálásában a cserebogarak segítették, az elektromossághoz fűződő kíváncsisága pedig Macak nevű macskájától is eredeztethető. Tanulmányait követően útja Budapestre, Párizsba, majd New Yorkba vezette, ám Amerika nem varázsolta el annyira, mint Európa. Az emberek kizsákmányolását és a nyomornegyedeket látva amellett kötelezte el magát, hogy tudásával megpróbálja jobb hellyé tenni a világot. Baráti kapcsolatai és csalódásai – többek közt Edison is kihasználta – új kísérletekhez és felfedezésekhez vitték közelebb, élete jelentős részét annak szentelte, hogy találmányait az emberiség szolgálatába állítsa. Száznegyvenhat szabadalmat jegyeztetett be, s számos további ötlete megvalósítatlan maradt. A rendkívüli installáció nem csupán életének jelentős állomásait, és gondolatainak forrásait tárja a nézők elé, tudomány és művészet kapcsolatára is rávilágít. Nikola Tesla munkái nagy hatást tettek több művészeti ágra, és azok képviselőire: a kiállítás kiindulópontját képezi a kurátor, Helena Bulaja Madunić tizenöt éves kutatómunkáját összefoglaló Mechanical Figures Inspired by Tesla című alkotás. Terry Gilliam, Marina Abramovic, Laurie Anderson és sok kortárs alkotó számol be a tudóshoz fűződő viszonyáról, és hazai művészek kapcsolódó munkáit is láthatjuk, Szűcs Attiláét és Mengyán Andrásét. Megismerhetjük Tesla Mark Twainnel való szoros viszonyát, Georges Méliès munkáit, és érintkezéseit a híres illuzionistával J.E.R Houdinnal, a magyar származású Harry Houdinival, és a kor egyik legvitatottabb misztikusával, George Gurdfieffel.   
 A kiállítás elsősorban kalandnak tűnik, apró részletekkel a Niagara vízeséstől a Városligetig, és vissza. Észrevétlenül, lépésről lépésre ébreszti fel bennünk a kíváncsiságot a természettudományokban rejlő elképesztő lehetőségek, és az emberi agy, Nikola Tesla agyának szerteágazó gondolatai és felfedezései iránt. A varázslatosan megteremtett, aprólékosan kidolgozott világ feledhetetlen élményt kínál, ám megterhelő is a megannyi információ és izgalmasabbnál izgalmasabb történés között bolyongani. Bár senki sem mondta, hogy könnyű egy zseni elméjébe látni. Hát még sétálni benne.
Infó: Nikola Tesla – Mind from the Future Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Gyűjteményének udvarában található Tesla Budapest Loft Nyitva: szeptember 1-ig Az utazó kiállítás elsőként Zágrábban volt látható 2017-ben, s a továbbiakban olyan városokba látogat el, amelyekben Nikola Tesla munkásságával mély nyomot hagyott. A kiállítás szerzője, kurátora és koncepciótervezője Helena Bulaja Madunić, helyi társszervezője Winkler Nóra. 

A feltaláló

Nikola Tesla 1856. július 10-én született Smiljanban. Horvát-szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus. Nevéhez kötődik többek közt a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is. 1881-ben Budapestre költözött, hogy a Puskás Tivadar-féle American Telephone Companynek dolgozhasson, később ő lett a cég főmérnöke. Önéletrajzi írása szerint a Városligetben barátjával, Szigeti Antallal sétálgatott, Goethe Faustját eredetiben idézve, amikor a porba egy bottal megrajzolta a váltakozóáramú motor működését, amelyen már öt éve gondolkozott. 1882-ben Párizsba költözött, hogy a Continental Edison Companynál dolgozhasson. 1884-ben költözött Amerikába, ahol Thomas Edisonnal dolgozott, ám miután Edison nem fizette ki Teslát az egyenáramú gépek fejlesztése után, így útjuk különvált, s Tesla eladta a váltakozó áramú rendszerének találmányi jogát George Westinghouse-nak. Ezt követően Colorado Springsben saját laboratóriumában dolgozott tovább az elektromos energia és információ vezeték nélküli továbbításán. Edison gyakran sikertelen lejáratókampányt folytatott ellene. Amikor Marconi 1901-ben bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását és vételét (amiért 1909-ben fizikai Nobel-díjat is kapott), Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. A tárgyalások többször elhúzódtak, ám Tesla halála után hivatalosan is neki tulajdonították a rádió feltalálását. Nicola Tesla 1943-ban New York-ban halt meg. Életében 146 szabadalmat (ennek nagyrészét az USA-ban) jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét. Róla kapta nevét a Tesla Motors elektromos autógyártó cég is.  

Szigorította a zenerészletek másolásának szabályait az EB

Cs. E.
Publikálás dátuma
2019.07.31. 09:30

Fotó: Shutterstock
Idegen hanghordozóról származó nagyon rövid részletek sokszorosítása is engedélyköteles – mondta ki a luxemburgi bíróság.
Szigorította a zenerészletek másolásának, az úgynevezett samplingnek a szabályait az Európai Bíróság. Idegen hanghordozóról származó nagyon rövid részletek sokszorosítása is engedélyköteles – mondta ki a luxemburgi bíróság egy jogvita eredményeként, amely húsz éve tart a Kraftwerk düsseldorfi zenekar és Moses Pelham zenei producer között. A testület a Kraftwerk számára hozott kedvező döntést, a bíróság ugyanakkor egy kivételnek teret engedett: egy hangszelet használata megváltoztatott és fel nem ismerhető formában nem számít "idézésnek", így nem sérti az eredeti mű szerzőinek jogait. A Kraftwerk és Pelham között már két évtizede tart a vita a bíróság előtt, a Kraftwerk Metall auf Metall című, 1977-es slágerének egyik üteme miatt. Pelham 1997-ben egy két másodperces részt engedély nélkül használt fel Nur mir című, Sabrina Setlur rapperrel közös dalában, a két másodpercnyi rész ismétlése adta annak alapját. Emiatt Ralf Hütter, a Kraftwerk egyik alapítója szerzői jogsértés miatt beperelte Pelhamot. A hosszú jogi vita végig ment a német igazságügyi rendszeren, és a Német Szövetségi Bíróság kérte a luxemburgi testületet, hogy foglaljon állást az EU szerzői jogi szabályozásában. Az Európai Bíróság szerint, ha nagyon rövid részt másolnak, az is másolatkészítés és a kiadó engedélyéhez kötött. Azaz, ha a kiadó nem engedélyezi a lemásolást, de mégis felhasználják, az jogsértő lesz. Közkeletű, de téves ugyanis az a vélekedés, hogy a sampling „szabad”, azaz nem kell hozzá szerzői jogi engedély. Ezt erősíti meg döntésével a bizottság, és ezt a kérdést ezentúl az EU összes tagállamában e szerint kell értelmezni – válaszolt lapunk megkeresésére Tóth Péter Benjámin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója. A szerzői jog nemcsak a dalszerzők és az előadók jogait védi, hanem a hangfelvétel-jogtulajdonosokét is – tehát azokat a cégeket/személyeket, amelyek/akik egy hangfelvétel létrehozását megszervezik és finanszírozzák. Ebben az ítéletben ez utóbbiról esik szó, tehát a dalszerzőket és az előadóművészeket nem érinti a döntés – jegyezte meg az igazgató. Egyúttal kiemelte, a magyar jogban az ítélet által elfoglalt értelmezés lényegi része eddig is érvényesült. A hangfelvétel előállítóját a hangfelvételen ugyanis megilleti az úgynevezett kizárólagos jog. Ennek alapján jogosult engedélyezni (vagy megtiltani) a hangfelvétele egészének vagy egy részének a többszörözését, azaz lemásolását – hangsúlyozta Tóth Péter Benjámin.

Kertben nyíló művészet

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2019.07.30. 12:45
ef. Zámbó István: Szerelem Ázsia
Fotó: (részlet)
Miközben Paloznakon augusztus 1-én kezdődik a nyolcadik jazzpiknik, a szomszéd faluban, Lovason először indul útjára a Resident Art Garten.
Egy ember, akinek abszolúte semmi érzéke a kortárs képzőművészethez, poroltót visz haza egy galériából. A Mucsi Zoltán főszereplésével készült ironikus kisfilm ekként hirdette az Y és a Z generáció képzőművészeinek alkotásait bemutató vásárt, a ZiggY Art Fair-t, amelyet első alkalommal májusban rendezett meg a Pintér Galéria és a Resident Art. Ne légy kommersz, gyűjtsd a kortárst! – üzente néhány hónappal korábban egy másik videó, amelyben Kapa a Vörösmarty téren festve hasznosabbnál hasznosabb segítséget kap. Lakatos Márk stylist például egy sapkát nyom a fejébe, hogy úgy nézzen ki, mint Bánki Ákos képzőművész. Ez a klip a Resident Art karácsonyi képzőművészeti vásárát reklámozta. A Resident Art név egy művészeti szolgáltatást rejt, fő profiljaként képzőművészeti sétákat szervez. Résztvevői Schneller János művészettörténész vezetésével pillanthatnak be a budapesti művészeti élet kulisszái mögé: találkozhatnak műkereskedőkkel, galeristákkal, művészekkel. Schneller János a szentendrei Art Capitalon jelenleg két kiállítás (Alpha, Paradise City) kurátora, júniusban Drozdik Orshi Orsolya korai manhattani műveiből rendezett pop-up tárlatot Bánki Ákossal az A.P.A. Galériában. A karácsonyi vásár és a ZiggY Art Fair sikerén felbuzdulva Schneller és Bánki most nyáron sem pihen: Alsóörs és Paloznak között, Lovason augusztus 1-én képzőművészeti bázist nyit meg az egykori óvoda épületében, a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány galériájában, illetve annak gyönyörű kertjében. A Resident Art Garten három hétig mintegy ötven alkotó több mint kétszáz művét mutatja be − és megfizethető áron (50-100 ezer forintért) árulja −, tárlatvezetéseket, koncerteket, könyvbemutatókat, pódiumbeszélgetéseket, képzőművészeti filmvetítéseket tart. (Természeten lesz a jazzpikniket szervező Homola Pincészettel is közös borkóstolásos tárlatvezetés.)
A Resident Art Garten vásárán olyan neves művészek alkotásai is megtalálhatók, mint Fehér László, Szotyori László, Wahorn András, drMáriás, vagy efZámbó István, ám fókuszában itt is az Y és a Z generáció művei állnak. – Különösen a pályájuk elején állók helyzete nehéz. Nincs még mögöttük nagyobb életmű, lehet, még műtermük sincs, se galériásuk, se vevőkörük. Sokan olyan tehetséges fiatalt ismerek, aki megérdemelte volna, hogy a pályán maradjon, de egzisztenciális okokból elhagyta azt, jobb esetben művészetközeli területen helyezkedett el – mondta el lapunknak Schneller János. – A Resident Art Gartennel ugyanakkor az is célunk, hogy a fiatalokat és a középgenerációt arra biztassuk: vásároljanak kortárs műveket. A korábbi két vásáron sok olyan emberrel találkoztunk, aki életében először vett grafikát, számozott nyomatot, fotót, festményt. Mert az ízlésére hagyatkozni és nem bánta meg. A Resident Art Garten szándéka szerint nem egynyári kaland lesz. A jövőben szeretne kapcsolódni az Európa Kulturális Fővárosa programhoz, művésztelepet és művészeti tábort is indítana Lovason.

INFÓ:

Resident Art Garten Lovas, Fő u. 12. Nagy Gyula Művészeti Alapítvány háza augusztus 1-20. között, kedd-vasárnap 15 órától 22 óráig . A kiállítás ingyenesen látogatható. A programokra felnőtteknek 1000 , diákoknak 500 forint a belépő; 14 év alatt ingyenes. Részletes program: residentartgarten.com