Megtanultuk, hol lakik a magyarok Istene

Publikálás dátuma
2019.08.02. 21:00

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Anyagi támogatást nem nyújt, de egyetért a léleklátókat is felvonultató rendezvény szellemiségével, és fővédnökséget vállal a nemzetpolitikai államtitkár.
Ostorpattogás és egy tarsolylemezes rendező fogadott a bejáratánál. Megérkeztünk az ópusztaszeri emlékparkhoz, a Magyarok Országos Gyűlésére. „Nem is gondolnád, de hazataláltál! A Magyarok Országos Gyűlésén ugyanis mindenki otthon van, mert ahogy egymással bánunk, az a hazánk!” – az esemény honlapjára kitett köszöntő érezhetően nem törekedett teljes nyelvi és tartalmi koherenciára, ám jól kifejezte, hogy a szervezők mindenkit szívesen látnak. Úgy értve: mindenkit, de főként azokat, akik vonzódnak a „nemzeti érzelmű civil társadalomhoz”. A történelmi mítoszok birodalmában a Csongrád megyei Ópusztaszer kultikus helynek számít, a legenda szerint Árpád és vezérei itt tartották az első magyar országgyűlést. Tízezreket várnak a vasárnap estig tartó rendezvényre. Péntek kora délután azonban túlzás lett volna tömeges részvételről beszélni, ekkor még csak gyülekeztek a népek. Némelyek ősmagyar – vagy legalábbis annak látszó – öltözéket viseltek. Rászántuk magunkat, és megkérdeztünk egy fiatalembert, hogy tulajdonképpen milyen ruha van rajta. Készségesen válaszolt: „Megmondom őszintén, nem tudom. Ajándékba kaptam.” A szervezők meghatározása szerint a gyűlés a könnyed kikapcsolódás és kulturális programok ötvözete. Nekünk elsőre az volt a benyomásunk, hogy egy hatalmas nomád kirakodóvásár közepébe csöppentünk. Az Erdélyből, Kolozsvár mellől jött Székely Árpád éppen a portékáját pakolta ki az asztalra, amikor megszólítottuk. „Pásztorok és betyárok is használják” – ajánlgatta a bárányból készült bundát, és értésünkre adta, hogy hajlandó valamicskét engedni a 75 ezer forintos árból. Az erdélyi férfi visszatérő résztvevője a hetedszer megrendezett gyűlésnek, egy ékszereket kínáló kozármislenyi házaspár ellenben most először bérelt elárusítóhelyet a rendezvényen. Kifejezetten elégedettek voltak a díjszabással: három nap, 25 ezer forint. Igaz, áram ehhez nem jár, de talán nincs is rá szükség. Sötétedés után már nem nagyon szoktak vásárolni az emberek. Szőttesek, fokosok, fazekastermékek, sámándobok, faragványok sorakoztak sűrű egymásutánban. A békés, családi hangulatba aztán alaposan belerondított a Betyársereg pultja. Elsiettünk onnan, majd egy átértelmezett hamburgerrel (pusztajava buciban) és hot doggal (gondás kondás) vigasztalódtunk. Az előadásokat különféle elnevezésű sátrakban tartják. Volt Történelmi sátor vagy például V4 sátor, de minket leginkább a Magyarok Istene sátor érdekelt. Csalódnunk kellett: a két egymáshoz illesztett, Wass Albert-idézettel spékelt pavilonszerűségnél lényegesen nagyobb látványosságra számítottunk.
A gyógyászat a Magyarok Országos Gyűlésén belül is külön iparággá, azaz faluvá nőtte ki magát. Az úgynevezett gyógyítók között találtunk reinkarnációs terapeutát, lélekringatót, csontkovácsot, spirituális tanácsadót, szellemi látót, angyali kommunikációval foglalkozó mestert, médiumot, ólomöntőt, kártyavetőt, továbbá olyanokat, akik érintéses vagy érintés nélküli energiagyógyászattal foglalkoznak. Ha valaki kedvet kapott, és a hétvégén szeretne ellátogatni Ópusztaszerre, javasoljuk, a látványosnak ígérkező lovas meg mindenféle katonai bemutatókon kívül ne hagyja ki a szívcsakra meditációt se. Ennek részeként ugyanis „Élet Vize rezgéseinek felvétele” is lesz, valamint „EGÉSZ-ségre hangoló énekhangmeditáció Angkor Wat fényével”. A Magyarok Országos Gyűlése a támogatói jegyek árának harmadát mélyszegénységben élő kárpátaljai gyermekeknek és családoknak szánja. Az ópusztaszeri rendezvény támogatói között ugyanakkor megtalálható a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága is. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda lapunk kérdésére közölte, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság nem nyújt anyagi támogatást a Magyarok Országos Gyűlésének. Tavaly óta „egyetértve a rendezvény szellemiségével és céljaival (a nemzeti összetartozás és a magyar-magyar összefogás erősítése a Kárpát-medencében) Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a rendezvény fővédnöke, ez azonban csak elvi támogatást jelent, anyagit nem”.

Baranta

Az ópusztaszeri találkozó főszervezője a szentendrei székhellyel működő Országos Baranta Szövetség. A baranta – a szervezet definíciója szerint – a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat, hagyományos népi és harci értékeink közvetítője. „Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette” – ad betekintést a baranta filozófiájába a szövetség, hozzátéve: „a magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást”. A felkészítés során a barantázó a „pusztakezes technikák” mellett az íj, a szablya, a kard, a fokos, az ostor, a lándzsa, a csatakereszt és a különböző hosszúságú botok használatát sajátítja el, a foglalkozások része a néptánc és népdalok éneklése is.

Avatás

A Magyarok Országos Gyűlése nyitányaként Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az ópusztaszeri emlékpark egyik dombján felavatta az Árpád és vezérei szoborcsoportot, Kligl Sándor alkotását.

Újpogányság

Az újpogány irányzatok veszélyeire igyekezett felhívni a figyelmet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a katolikus püspöki kar, amely ebben a témában még a 2010-es parlamenti választás előtt indított országjárást. A több mint száz előadásból álló programsorozatot támogatta a Fidesz és a KDNP pártalapítványa is. A válogatott előadások könyv alakban is megjelentek. A bevezetőben Osztie Zoltán plébános, a KÉSZ akkori elnöke azt állította, hogy az újpogány szellemi mozgalom „többféle irányból intéz támadást a keresztény hit és az egyház, valamint a magyar nemzet ellen”. Úgy vélte, az újpogányok megkérdőjelezik a Szent István-i örökséget, ráadásul mindezt megtévesztő módon nemzeti önbecsülésünk és önazonosságunk erősítésének látszatával teszik.

Szerző
Témák
Ópusztaszer
Frissítve: 2019.08.02. 21:49

Sok utas még vár arra, hogy kártalanítsa a Wizz Air az egy napos késés miatt

Publikálás dátuma
2019.08.02. 20:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Most összefogva próbálják kiharcolni a teljes kompenzációt. A légitársaság később közölte: minden utasát kompenzálni fogja, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy a lehető leghamarabb közvetlenül kapcsolatba lépjen az érintettekkel.
Legalább 40 utas még mindig arra vár, hogy a Wizz Air átutalja a számlájukra a 250 eurót, és 200 euró kreditet írjon jóvá cserébe azért, hogy június 25-én a fapados légitársaság gépe az utasokkal együtt Londonban rekedt, és csak másnap repült haza, írja az Index.hu. Az egyik utastól úgy tudják, sok panaszlevélre még csak nem is válaszolt a cég. Másoktól a 200 eurós jóváírást tagadták meg, és volt, aki a várakozás közben megromlott gyógyszerének kéri hiába az árát. Az utasok most összefogva próbálják kiharcolni a teljes kompenzációt.
A Wizz Air szerint mindenkinek küldtek levelet a foglaláson megadott e-mail címére, sokak viszont utazási irodán keresztül foglaltak, és ez nehezíti a kapcsolatfelvételt.
Az eset után egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette, hogy a Wizz Air ellen fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítanak, és a cég súlyos büntetésre számíthat. A fapados légitársaság ellen azután is fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, hogy június 6-i London Gatwick–Budapest-járata Budapest helyett először Debrecenben szállt le, és emiatt csaknem hét órát késett.
Szerdán azt jelentette be a GVH, hogy a fapados légitársaság egy számtalanszor bepanaszolt szolgáltatása miatt 250 millió forintot kell fizessen a fogyasztóknak.

Reagált a Wizz Air

A Wizz Air a cikk megjelenése után tudatta: a légitársaság megerősíti, hogy a 2019. június 25-i W6 2222 járat minden utasát kompenzálni fogja. „A légitársaság nem csupán átutalja bankszámlájukra a 250 euró összegű kötelező kompenzációt, de a Wizz Air saját döntése alapján, ezen felül 200 eurót ír jóvá az érintettek WIZZ számláján a jogszabályi kötelezettségén felüli kártérítésként” – teszik hozzá. Mint írják, az átutalások megindításának feltétele, hogy az összes szükséges adat (pl. az utas WIZZ számlájának adatai, helyes bankszámlaszáma, neve és lakcíme) beérkezzen a légitársasághoz. A Wizz Air minden tőle telhetőt megtesz, hogy a lehető leghamarabb közvetlenül kapcsolatba lépjen az érintett utasokkal. Akikkel már sikerült felvennie a kapcsolatot, azok WIZZ számláján jóvá is írta a 200 eurónyi összeget. „A cikkben megnevezett család teljes mértékben jogosult a kompenzációra, azt a légitársaság nem utasította vissza. Az átutalás lebonyolításának érdekében a Wizz Air több alkalommal is megpróbálta beszerezni az érintett utasok, az átutalás teljesítésére alkalmas bankszámlájának adatait. Ugyanakkor vannak utasok – főképp azok, akiknek bizonyos személyes adataik elavultak, vagy utazási irodákon keresztül foglalták a jegyüket –, akik esetében még nem fejeződött be a szükséges információk begyűjtése. Amint minden szükséges adat rendelkezésünkre áll, a légitársaság ezekkel az utasokkal is felveszi a kapcsolatot, hogy elindíthassa az átutalást” – közölték. „Amint korábban jeleztük, a járat összes utasa jogosult a kompenzációra: úgy a WIZZ számlára jóváírt 200 euróra, mint a 261/2004/EK rendelet értelmében járó 250 euróra. Amint a kapcsolatfelvételhez szükséges adatok összegyűjtése befejeződik a jelzett kompenzációt az utasok megkapják. Sajnáljuk, hogy az adatok begyűjtése során néhány esetben, légitársaságunkon kívül álló okok miatt még nem tudtuk személyesen felvenni az érintett utasokkal a kapcsolatot” – írja a Wizz Air.

Szerző
Témák
Wizz Air
Frissítve: 2019.08.02. 22:44

Maróth Miklós: "a magyar munkaerkölcs az akadémián is érezteti hatását"

Publikálás dátuma
2019.08.02. 18:35
Maróth Miklós Orbán Viktorral
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Nem ígéri az MTA-ról leválasztott kutatóhálózatok élére került Maróth, hogy az új rendszer jobb lesz a réginél, de azt igen, hogy megpróbálja azzá tenni.
Az MTA-ból kiszakított kutatóintézeti hálózatot felügyelő bizottság elnökének Maróth Miklóst nevezték ki; a 24.hu ennek apropóján hosszú interjút készített az orientalista tudóssal, akit Orbán Viktor miniszterelnök is a barátjaként, közel-keleti tanácsadójaként emleget olykor. Maróth szerint Orbán azt mondta, mikor rákérdezett, hogy miért teszi a kormány az akadémiai kutatóhálózattal azt, amit, hogy "több pénzt akartam nekik adni, ebből lett a baj". Az új Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke kitérő választ adott az azt firtató kérdésre, hogy vajon mitől tudná jobban a kormány, mint a legfőbb magyar tudományos testület, az MTA, hogy a tudományban mire érdemes költeni.
"Erősen remélem, hogy amint először összeülünk, azonnal feledésbe merül, kit kicsoda delegált a testületbe, s összefogva dolgozunk a magyar kutatás-fejlesztésért. Megjegyzem, a kinevezésemhez elnyertem Lovász László MTA-elnök jóváhagyását"

- fogalmazott. Hangsúlyozta, kiváló a viszony a testület kormány, illetve az Akadémia által delegált tagjai között, nem látja okát, mitől támadna most köztünk feszültség és bizalmatlanság.
"Palkovics azt mondta nekem most kedden, hogy attól a pillanattól, hogy a testületünk feláll, ő semmiféle napi ügyről nem akar tudni, hagyjuk őt békén, végezzük a dolgunkat"

- nyilatkozta Maróth arról, hogy vajon kap-e ő és a hat kormánydelegált sorvezetőt. Neki Palkovics László innovációs miniszter azt mondta, "nem szól bele kutatási témák indításába, zajló kutatások leállításába, még abba sem, hogy honnan veszünk fel munkatársakat". Maróth azt is megjegyezte:
"én olyan akadémikussal nem beszéltem, aki ne lenne híve a most zajló változásnak".

Szerinte az átalakítás kapcsán két igazság feszül egymásnak: "az akadémia azt állítja, hogy kiváló munkát végez, hiszen a térség országai közül mi vittük el a legtöbb uniós pályázatot. És ez igaz. A kormány viszont azt veti fel, hogy az újonnan csatlakozó tizenkét ország az uniós pályázatok mindössze öt százalékát szerezte meg, ami rettentő kevés. És ez is igaz". Ezért - a "kis pénz, kis foci" elve szerint - a még több eredményért még több pénzt szán kutatásra a kormány. Csakhogy, mint Maróth fogalmazott,
"a kormány lyukas hordóba nem akar vizet hordani"

"A magyar munkaerkölcs az akadémián is érezteti hatását" - magyarázta. Azt viszont nem akarta előre kijelenteni, hogy az új rendszer jobb lesz. De, mint mondta, "azt ígérhetem, hogy megpróbáljuk jobbá tenni". Arról, hogy Orbán miért akarhatta szétverni az MTA-t, azt mondta, úgy gondolja, alighanem ez Palkovics döntése volt. A miniszterelnököt az időközben ellene fordult egykori tudós támogatóitól is megvédte, azt pedig, hogy ő még mindig jóban van Orbánnal, azzal magyarázta az interjúban, hogy még sosem kért tőle semmit.
Szerző