kutatás;MTA;Maróth Miklós;

2019-08-04 09:43:47

Maróth Miklós elismerte, Orbán Viktor szabja meg a kutatások irányát

Beismerő vallomással felérő nyilatkozatot tett az Akadémiától elvett kutatóhálózat új vezetője, aki üzent kritikusainak is.

Méhkaptárba dugtam a fejemet, kvázi a halálomat kívánják, de ez csak növeli munkakedvemet – mondta kritikusairól Maróth Miklós orientalista, akit csütörtökön neveztek ki az Akadémia alól kiszervezett kutatóhálózat irányítótestületének elnökévé.

Az Orbán Viktort barátjának tartó orientalista, MTA-tag a Magyar Hírlapnak nyilatkozott: szerinte nem állják meg helyüket azok az állítások, hogy a kormány felszántotta volna az Akadémiát (emlékeztetőül: nem csak kutatóhálózatukat, és forrásaik kétharmadát vették el az MTA-tól, de ingatlanállományuk jelentős részét is) hiszen „az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen”.

Maróth szerint csak a szerkezeti forma változott meg, ami elég kifinomult megfogalmazása annak, hogy valakitől erővel elvesznek valamit.

A Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élére kinevezett tudós úgy véli, meg tudta őrizni a jó viszonyt Lovász László MTA elnökkel, és uszítóknak nevezi azokat, akik szerint Lovász belement a kormány játszmájába, mert megtette a jelöléseket a kutatóhálózat felügyelő-testületébe.

A frissen kinevezett vezető szerint attól „nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni” – következő mondatával pedig gyakorlatilag elismeri, hogy az akadémiai kutatómunkát sosem végző miniszterelnöké lesz a döntő szó az ELKH működésében:

Maróth Miklós ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kutatás szabadsága nem sérülhet az új szerkezeti felállásban; kérdés, hogy az orbáni iránymutatás és a kutatói önállóság hogyan férhet majd meg együtt a hálózat napi működésében.

Az új vezető arra is kitért, hogy idén még 32 milliárdos többletforrást kap az intézményrendszer, ami érzékelhető béremeléssel, jobb viszonyokkal is járhat.