Washington;

Lobbisták végzik a diplomaták dolgát

Elégedetlenek a kormányban a washingtoni magyar nagykövetség munkájával: nem elég jó a kapcsolat a Fehér házzal.

Erős lobbista-támogatással próbálja javítani washingtoni pozícióit a kormány. Mint arról beszámoltunk, csak májusban körülbelül százmillió forint értékben szerződött a kabinet amerikai kijáró emberekkel. Jelzésértékű, hogy milyen feladatokkal bízták meg az érintetteket. A Munk Policy&Law lobbicég például korábban egy oldalon keresztül sorolta, hogy az amerikai külügy Magyarországgal foglalkozó tisztviselői közül kikkel, miként próbálták felvenni a kapcsolatot – holott ez általában a követség dolga. Egy nagykövet hatékony „működéséhez” elengedhetetlen, hogy szoros és bizalmi kapcsolatokat építsen ki a fogadó ország illetékes kormányzati tisztviselőivel, lehetőleg minél magasabb szinten. A Népszavához több forrásból eljutott információk szerint – és ezt látszik alátámasztani a lobbisták szerepének felértékelődése is – a washingtoni magyar nagykövetség vezetőinek nem sikerült jó kapcsolatokat kiépíteniük az amerikai kormányzati adminisztrációval. Emiatt pedig Budapestről egyre több kritika éri tevékenységüket.

Például úgy tudni, hogy Szabó László nagykövetnek nem sok része volt Orbán Viktor Fehér házi látogatásának megszervezésében, azt alapvetően Habony Árpád és David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet lobbizta ki. A nagykövetség forrásaink szerint nem vett részt aktívan az út megszervezésében sem. A Külügyminisztériumban az is kiverte a biztosítékot, hogy a Szabó Lászlótól származó bizalmas jelentés kiszivárgott a Direkt36-hoz. A dokumentumban arról volt szó, hogy Magyar Levente külügyminiszter-helyettest „frusztrált és kritikus tárgyalópartnerek” fogadták, pedig a magyar delegáció éppen az ellenkezőjére számított. Úgy tudjuk, a jelentést nem a szabályoknak megfelelően küldték el, emiatt Szijjártó Péter külügyminiszter személyesen is felelősségre vonta Szabó Lászlót. Forrásaink szerint a nagykövet-csere lehetősége is felmerült, és többen azt mondták, Szabó Lászlót Magyar Levente miniszterhelyettes válthatja. Ő már régóta foglalkozik amerikai ügyekkel a minisztériumban, felkészültségét Washingtonban és a budapesti amerikai követségen is elismerik, ráadásul forrásaink szerint, már évek óta szeretne külszolgálatot vállalni.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát is, ahol „alaptalan felvetésnek” minősítették a közeli nagykövetváltást.