Hivatalosan nem tűri az európai határrendőrség, hogy kutyát uszítsanak a menekültekre

Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:16

Viszont a Frontex azt sem tagadja, hogy semmilyen hatásköre nincs, hogy betartassa a normákat a tagállamok határvédelmi szerveivel.
A német köztévében közzétett összefoglaló szerint a magyar határőrök egy ízben kutyákat uszítottak a szerb határon egy 10 fős menekültcsoportra, amely 10-17 éves fiatalokból állt, írja a Süddeutsche Zeitung. Hármukat az állatok megharapták, de kaptak a gumibotból és borspermetből is, hogy menjenek vissza a túloldalra. A Frontex értesült az esetről, és továbbította a jelentést a magyar határrendőrségnek, ám utána nem történt semmi. Egy másik dokumentum azt tartalmazza, hogy a három ország rendszeresen megsérti a Frontex belső szabályait, illetve az emberi jogi normákat. Így magányosan úton lévő fiatalkorúakat toloncolnak vissza, túlságosan is gyakran megbilincselik őket – írja a szervezet alapjogi biztosa, akinek csupán 9 munkatársa van. Az Európai Bizottság szóvivője azt ígéri, hogy utána járnak a dolgoknak, mert nagyon komolyan veszik a vádakat. Hiszen megengedhetetlen, hogy bárki erőszakot alkalmazzon a menekültek ellen. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a tagállamok hatóságainak kell szavatolniuk az uniós jog, illetve a nemzetközi egyezmények normáinak betartását. A sajtó munkatársai összesen 600 olyan iratba kaptak betekintést, amelyet a Frontex említett illetékese állított össze az évek során. 
Az Európai Határvédelmi Ügynökség visszautasítja azokat a jelentéseket, miszerint emberei eltűrik a migránsok ellen alkalmazott erőszakot például Magyarországon, Bulgáriában és Görögországban, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A nyilatkozat cáfolja, hogy a Frontex megbízottai bárhol szemet hunynának a jogsértések fölött, azt meg végképp kizártnak nevezi, hogy közreműködnének azokban. A terhelő adatokat az ARD német közszolgálati tévé a brit Guardiannal és az esseni központtal működő Correctiv elemző intézettel együtt hozta nyilvánosságra, az ügynökség több száz, belső dokumentumára hivatkozva. Eszerint a három említett állam határőrei bántalmazzák a migránsokat, kutyákkal vadásznak rájuk és borsspray-t alkalmaznak ellenük. A Frontex állásfoglalása ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy nem írhatja elő a tagállamok hatóságainak, miként járjanak el, és nyomozati jogköre sincs. Az újság megjegyzi, hogy már jó ideje bírálat tárgya a mód, ahogyan a magyar, bolgár és görög szervek bánnak a menedékkérőkkel. A magyar határrendőrök ellen rendre felmerül, hogy bántják a szerb határon elfogott migránsokat.
Szerző

A Coca-Cola melegkampánya: a kormány kóstolgatja, hol a tűréshatár

Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:08

A hatalom tudja, hogy a társadalom egyre kevésbé talál kivetnivalót az effajta másságban.
A Coca Cola melegbarát hirdetése felháborította a Fidesz egy-két korifeusát, amihez csatlakozott több jobbos hírportál is, ám a kormánypárt nem támogatta az egész akciót kirobbantó a helyettes szóvivő, Boldog István bojkott felhívását, mondván, a magyarok maguk dönthetik el, mit akarnak inni, írja a The New York Times. Hozzátéve, hogy Orbán Viktor kampányt folytat a bevándorlók ellen. Azt hirdeti, hogy meg kell védeni az európai keresztény hagyományokat és ellenzi az egyenlő jogokat az azonos nemű párok számára, ám szőrmentén elfogadja az együttélést a meleg kisebbséggel. És mivel az egyneműek szerelme egyre inkább elfogadott a magyarok körében, nem tudni, mire jut a Boldog-féle kezdeményezés. A Coca Cola ugyanakkor kiállt a kifogásolt plakát mellett, megerősítve, hogy mindenki azt szeret, akit csak akar, nemre való tekintet nélkül. Az egyik kisebbségjogi ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a hatalom ugyan gyűlöli a melegeket, ám tudja, hogy a társadalom egyre kevésbé talál kivetnivalót az ilyesfajta másságban. Mint mondta, az a benyomásuk, hogy a kormány kóstolgatja, hol van a tűréshatár. Az egész hivatalos propaganda a viszályra épül, szüksége van ellenségekre. És lehet, hogy az EU, a migránsok, a civilek és a hajléktalanok után most a LGBTQ-közösség van soron. Hozzátette: néha nehéz megkülönböztetni, hogy politikai hadjáratról van-e szó, vagy csupán arról, hogy időnként elszabadul egy-két virtigli homofób.
Szerző

Mészárlás El Pasóban - Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma

Publikálás dátuma
2019.08.05. 20:38

Fotó: Soichiro Kuboniwa / AFP
Huszonkét főre emelkedett a szombaton a texasi El Pasóban szombaton elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma - jelentette be hétfőn a város rendőrsége.
A texasi város rendőrsége Twitteren közölte a két halálhírt hétfőn délelőtt. Közben a városban továbbra is nyitva tartanak azok a véradó állomások, ahol az önkénteseket szombat óta várják segítségnyújtásra. A CNN hírtelevízió értesülései szerint a tömegmészárlást elkövető Patrick Crusius hétfőn megjelent a bíróság előtt, és megtörtént a vádemelés is. A bírósági dokumentumokra hivatkozó televízió szerint az ügyész halálbüntetést kért a 21 éves Crusiusra. Ezt egyébként John Bash szövetségi ügyész már vasárnap bejelentette El Pasóban tartott sajtókonferenciáján. Az ügyész akkor elmondta: az igazságügyi minisztérium belföldi terrorizmusként kezeli az ügyet, és "komolyan fontolóra vette" a gyűlölet-bűncselekmény és tűzfegyverviselés miatti vádemelést, amely már önmagában is halálbüntetést hozhat. A rendőrség hétfőn ismételten arról számolt be: Crusiusnál rasszista, migránsellenes dokumentumokat találtak, amelyek minden valószínűséggel Crusiustól származnak. Az interneten közzétett dokumentumokban a fiatal férfi a spanyolajkú azzal vádolja, hogy elveszik az amerikaiaktól a munkát és megváltoztatják az amerikai kultúrát is. Az ohiói Daytoonban elkövetett tömegmészárlás végrehatójának nem voltak rasszista indítékai - ez a daytoni rendőrfőnök, Richard Biehl és a város polgármestere, Nan Whaley közös sajtókonferenciáján hangzott el hétfőn, helyi idő szerint kora délután. Biehl elmondta: rengeteg adatot és bizonyítékot gyűjtöttek össze, de még távol vannak a nyomozás végétől, s eddig nincs bizonyíték arra, hogy a lövöldözőnek rasszista indítékai lettek volna. A rendőrfőnök elmondta továbbá: a 24 éves Connor Betts legalább 41 lövést adott le. Jelenleg Betts barátnőjét hallgatják ki. Hétfőn még hat sebesült áldozatot ápoltak daytoni kórházakban. Közben Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője reagált Donald Trump beszédére. Schumer leszögezte: ha az elnök komolyan gondolná a fellépést az ilyen bűncselekmények ellen, akkor felkérné Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi frakcióvezetőjét, hogy terjesszen elő javaslatot a fegyvervásárlás és fegyvertartás szigorításáról. Hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár a szóvivője révén elítélte az El Pasóban történteket. Közleményében a szóvivő "terrorista támadásnak" minősítve a tömegmészárlást, leszögezte: az embereknek "össze kell fogniuk, hogy együttesen szálljanak szembe a gyűlöletből, rasszizmusból, idegengyűlöletből és a diszkriminációból eredő erőszakkal".
Szerző