Előfizetés

Műnyelv akadályozhatja meg a whisky-hamisítást

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.07. 12:14

Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
A mesterséges ízlelő észleli a whiskyk közötti apró eltéréseket, ami segíthet az alkoholhamisítási piac felszámolásában - vélik svéd kutatók. Az eszköz bármilyen folyadék elemzésére alkalmas.
A hamisított whiskyt felismerő "mesterséges nyelv" apró érzékelője az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva ismeri fel az italok közti különbségeket. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is - írja hírportálján a BBC. Megalkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal "ízleli meg" a különbségeket. 
Alasdair Clark, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmondta: 
"mesterséges nyelvnek hívjuk, mert az emberi nyelvhez hasonlóan viselkedik. Hozzánk hasonlóan nem tudja azonosítani az egyes kémiai anyagokat, amelyek miatt a kávénak más íze van, mint az almalének, de könnyen meg tudja határozni a különbséget a két összetett kémiai keverék között".

 A "műnyelv" arany és alumínium szubmikroszkopikus szeletei sakktáblamintázatba rendezve úgy viselkednek, mint az ízlelőbimbók. A kutatók whiskymintákat öntöttek ezekre az "ízlelőbimbókra", amelyek mintegy ötszázszor kisebbek, mint emberi megfelelőjük, és lemérték, hogyan nyelik el a fényt, miközben a folyadék ellepi őket - olvasható a Glasgow-i Egyetem holnapján. A mesterséges nyelvben lévő fémek fényelnyelésének finom különbözőségeit statisztikailag elemezték, így a kutatók azonosítani tudták a whiskyk különböző típusait.
"Nem mi vagyunk az elsők, akik mesterséges nyelvet csináltak, de az elsők, akik olyat alkottak, amely két különböző fémből álló 'ízlelőbimbókat' tartalmaz. Így több információt szolgáltat a minták 'ízéről', gyorsabb és pontosabb reakciót lehetővé téve" - fejtették ki a szakértők. Clark kiemelte: az eszköz gyakorlatilag bármely folyadék elemzésére alkalmas, nem csak a whiskyére.
"A hamisított alkoholok azonosítása mellett használható például élelmiszerbiztonsági teszteléseknél, minőségellenőrzéskor, valójában minden olyan területen, ahol egy hordozható, újrahasznosítható kóstolási módszerre van szükség"

- fejtette ki Clark.

A műszerről megalkotói a Nanoscale című szaklapban számoltak be kedden.

Intenzív panaszokat okozhat a fülledtség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.07. 10:10

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A 30 fok feletti hőmérséklet sokaknak melegfronti tüneteket, a fülledtség pedig légszomjat okozhat.
Csütörtökig ugyan nem érkezik időjárási front a Kárpát-medence térségébe, de a melegedésre érzékenyeknek nehéz napjaik vannak, szerdán helyenként 34 fokos hőség is lehet – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. Különösen az északi országrészben erősen fülledt időre és zivatarokra is számítani kell. 
A hirtelen melegedés és a hőség sokak szervezetét megterhelheti, még az egészségeset is. Kínzó migrén, szokatlan és tartós fáradtságérzet, kiugró vérnyomásértékek és múló rosszullétek jelentkezhetnek. Több, egymástól független tünet is kialakulhat, akár intenzív panaszok is. A csapadékos területeken fülledtté vált levegőben az asztmások légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatnak. A kánikula és a zivatarok által okozott változékonyság fokozza a szívpanaszokat.
Az északnyugat felől csütörtökön érkező gyenge hidegfront miatt a fokozottan érzékenyek már szerdán este görcsös panaszokat észlelhetnek és a szívproblémák is felerősödhetnek – olvasható a Meteo Klinika oldalán.

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauzát egy új beavatkozás

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:34

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
A kulcslyukműtéttel végzett eljárás segíthet a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás megelőzésében.
Az eljárást kidolgozó, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó brit tudósok szerint a beavatkozás rengeteg nő számára kínálhat könnyebbséget olyan betegségek kezelésében, mint a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás. Több millió nőnek pedig azáltal javulhat az életminősége, hogy később tapasztalják meg a menopauzával járó gyakoribb tüneteket, mint a rossz hangulat, a szorongás, az alvási nehézségek, a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a csökkenő nemi vágy.
A beavatkozást, amelynek keretében kulcslyukműtéttel petefészekszöveteket távolítanak el a nők szervezetéből és fagyasztanak le, hogy aztán a menopauza kezdetével visszaültessék a szervezetbe, eddig kilenc páciensen próbálták ki. A szöveteket a csökkenő hormonszint növelése érdekében jellemzően bő vérellátású helyre ültetik vissza a testben, például a hónaljba. 
A mesterséges megtermékenyítés ismert kutatója, Simon Fishel a The Guardian című lap hétfői számának azt mondta, az eljárásnak rengeteg haszna lehet. "Ez az első projekt a világon, amely egészséges nők petefészekszöveteit őrzi meg krioprezervációval pusztán a változókor elhalasztására" - fogalmazott a vezető orvosok egyike, Yousri Afifi a The Times című lapnak.
A 7 és 11 ezer font közötti eljárást 40 év feletti nőknek kínálja a Simon Fishel és más specialisták által alapított, birminghami székhelyű ProFam cég.
Hasonló eljárást már alkalmaznak olyan lányok és nők termékenységének megőrzésére, akik rákkezelés előtt állnak. Nekik, ha a terápia után úgy döntenek, hogy gyereket szeretnének, a petevezetékbe ültetik vissza a lefagyasztott szöveteket.
Az, hogy a menopauza hány évvel tolható ki a beavatkozás révén, attól függ, hány éves a páciens a szövetvételkor. Egy 25 éves nőtől származó szövet akár 20 évvel is kitolhatja a változókor kezdetét a visszaültetés után, egy 40 éves nőtől származó viszont lehet, hogy csak öt évvel.
Richard Anderson, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint "nem újdonság, hogy a lefagyasztás és a későbbi visszaültetés helyreállíthatja a hormonszinteket, de az kevésbé világos, hogy ez biztonságos-e". A mesterséges megtermékenyítést viszont nagyban segítheti, Simon Fishel úgy véli: az eljárás révén elkerülhető a gyógyszerek alkalmazása a petefészkek stimulálására, és sokkal több petesejt lehet.