Tudomány;hamisítás;whisky;hamisított italok;

2019-08-07 12:14:25

Műnyelv akadályozhatja meg a whisky-hamisítást

A mesterséges ízlelő észleli a whiskyk közötti apró eltéréseket, ami segíthet az alkoholhamisítási piac felszámolásában - vélik svéd kutatók. Az eszköz bármilyen folyadék elemzésére alkalmas.

A hamisított whiskyt felismerő "mesterséges nyelv" apró érzékelője az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva ismeri fel az italok közti különbségeket. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is - írja hírportálján a BBC. Megalkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal "ízleli meg" a különbségeket. 

Alasdair Clark, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmondta: 

 A "műnyelv" arany és alumínium szubmikroszkopikus szeletei sakktáblamintázatba rendezve úgy viselkednek, mint az ízlelőbimbók. A kutatók whiskymintákat öntöttek ezekre az "ízlelőbimbókra", amelyek mintegy ötszázszor kisebbek, mint emberi megfelelőjük, és lemérték, hogyan nyelik el a fényt, miközben a folyadék ellepi őket - olvasható a Glasgow-i Egyetem holnapján. A mesterséges nyelvben lévő fémek fényelnyelésének finom különbözőségeit statisztikailag elemezték, így a kutatók azonosítani tudták a whiskyk különböző típusait.

"Nem mi vagyunk az elsők, akik mesterséges nyelvet csináltak, de az elsők, akik olyat alkottak, amely két különböző fémből álló 'ízlelőbimbókat' tartalmaz. Így több információt szolgáltat a minták 'ízéről', gyorsabb és pontosabb reakciót lehetővé téve" - fejtették ki a szakértők. Clark kiemelte: az eszköz gyakorlatilag bármely folyadék elemzésére alkalmas, nem csak a whiskyére.

A műszerről megalkotói a Nanoscale című szaklapban számoltak be kedden.