Pécs;Munkácsy-kiállítás;Zsolnay Örökségkezelő;

2019-08-08 21:14:51

Harminc fokban érlelik Munkácsy képeit a pécsi kiállításon

A klíma bedöglött, de a galéria ügyvezetője szerint ez nem olyan nagy baj, a látogatók pedig majd kapnak valami frissítő italt.

A kánikulai napokon 30 fok körüli hőmérsékletek vannak a május 17-én nyílt, november 17-én záró pécsi Munkácsy-kiállításon – értesült a Szabad Pécs. A lap munkatársai augusztus 7-én, szerdán, és 8-án, csütörtökön is elmentek a Zsolnay-negyedben található m21 galériába kora délután.

Először csak hőmérőt vittek magukkal, ami szerdán délután négykor 28,7 fokot mutatott. Következő nap a hőmérsékleten kívül páratartalmat is mértek, ezúttal egy másik műszerrel: délután fél három körül 31,7 fok volt, a páratartalom pedig 44,6 százalék volt. 

A magas hőmérséklet nemcsak a látogatóknak kellemetlen, de egy szakkönyv és az lap által megkérdezett szakember szerint nem jó a festményeknek sem. Ugyan van klíma az m21-ben, de egy ideje – pontosan nem tudni, mióta – nem működik.

A Szabad Pécs mindkét nap azt tapasztalta az m21 Munkácsy-kiállításnak helyet adó termeiben, hogy a klíma egyikben sem működik, csak két ventilátor pörög, ezek úgy 5-6 méter hatótávolságúak, tehát képtelenek a hatalmas tér teljes egészében biztosítani a légmozgást. 

Beszéltek egy évtizedes tapasztalattal rendelkező muzeológussal is, aki azt kérte, nevét ne írják le. 

Járó Márta Megelőző műtárgyvédelem a kiállításon című szakkönyvében azt írja: a túl magas és a túl alacsony hőmérséklet károsító hatással lehet a műtárgyakra, a hőmérséklet növekedés például elindíthat vagy meggyorsíthat különböző kémiai folyamatokat. Ezért törekedni kell az ideálishoz közeli értékekre – olvasható a szakkönyvben – olyan kiállítóhelyeken, ahol van központi klíma (és az m21 elvileg ilyen) éjjel-nappal ugyanolyan hőmérsékletet kell biztosítani, a dolgozók, a látogatók és a műtárgyak számára optimális 20-22 fokot 50 százalékos relatív páratartalom mellett. 

A helyszínről felhívták a kiállításnak helyet biztosító Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) több vezetőjét is, Magyar Attila gazdasági igazgatót, Vincze Balázs ügyvezető igazgatót és Komor István üzemeltetési igazgatót, írja a portál. Azt kérdezték tőlük, nem tartják-e problémásnak, hogy rendszeresen 30 fok körüli hőmérséklet uralkodik a galériában.

Magyar Attila gazdasági igazgató – noha  interjúszituációban volt – a lap szerint azon értetlenkedett, hogy mi köze van neki ehhez az egészhez.

Vincze Balázs elismerte ugyan, hogy meghibásodás miatt egy ideje nem működik a klíma, de szerinte a magas hőmérséklet nem károsítja a festményeket, a páratartalom megfelelő szinten tartása a legfontosabb, azzal pedig nincs probléma. Ennek érdekében a nagy hőségben a galéria kis belső udvarára nyíló ajtókat nyitva tartják. Hozzátette, a látogatók szempontjából van jelentősége a magas hőmérsékletnek. Reméli, két héten belül megjavítják a klímát, addig a ventilátorokkal hűsítik a látogatókat és tervezik, hogy a kiállítás megtekintése után frissítő itallal fogják kínálni őket.

Ugyanezt mondta a Szabad Pécsnek Komor István. Hozzátette, felmerült, hogy az egész klímaberendezést kicserélik, de ez tízmillió felletti költséget jelentene, így csak egy alkatrészt fognak kicserélni. 

A kiállítás 16 milliójába került a ZSÖK-nek a Szabad Pécs szerint. A képek tulajdonosa Pákh Imre műgyűjtő. A névtelenséget kérő muzeológus szakértő elmondta, hogy alapesetben, ha ilyen jelentős értékű műtárgyegyüttesről van szó, a kölcsönadó a szerződésben rögzíti a műtárgyvédelmi szabályokat, például hogy mekkora legyen a relatív páratartalom, a hőmérséklet, milyen erősségű legyen a megvilágítás. Egy igazán értékes tárlat esetében a kiállítóhelynek az összes műtárgyvédelmi paraméterét tanúsítani kell, sőt, gyakran azt is elvárják, hogy utólag ellenőrizhetők legyenek az adatok. 

Ha ez egy közgyűjtemény anyaga lenne, egészen biztosan szigorú előírásoknak kellene megfelelni a festmények elhelyezését illetően. Mivel azonban magángyűjteményről, magánvagyonról van szó, a kölcsönadón múlik, mennyire szigorú feltételeket támaszt a galériával és a ZSÖK-kel szemben. A lap kérdésére Vincze Balázs azt mondta, nem tud róla, hogy hőmérsékletre vonatkozó kitételek szerepelnének a szerződésben.