Előfizetés

Honosítások a szőnyegen

Krasznai Bence írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.08.10. 12:30

Fotó: Czagány Balázs / MTI
Nincs nemzetközi szinten erős magyar szabadfogású birkózó, ezért a külföldiek ide hozatala jelenti az átmeneti megoldást.
Tizenhat éve nem nyert aranyérmet magyar szabadfogású birkózó nagy világversenyen: 2003-ban Ritter Árpád lett Európa-bajnok. A lapunknak nyilatkozó, áprilisban kinevezett szövetségi kapitány, Dvorák László is elismerte, hogy nagy a baj. 
– Legutóbb 2003-ban, Rigában volt példa arra, hogy magyar szabadfogású birkózó aranyérmet szerezzen az Európa-bajnokságon. Mennyire tükrözi a siker távolsága a fogásnem hazai helyzetét? – Nem vitatkozhatunk azzal, hogy a magyar szabadfogás gödörben van. Az eredményekből kiindulva úgy vélem, a középmezőny végén vagyunk jelenleg világszinten. Nem titkolhatjuk, vannak problémáink, ám az a feladatunk, hogy ezeket megoldjuk, és fejlesszük az ütőképességünket a nemzetközi porondon. 
– Mindenekelőtt, maradjunk a problémáknál… – Rendkívül hosszú folyamat következménye a mostani helyzet. A legáltalánosabb gond véleményem szerint, hogy kötöttfogású stílussal birkóznak a magyar szabadfogásúak. Ez megengedhetetlen manapság, amikor a fénykorát éli a szakág, világszerte hihetetlen fejlődésen ment keresztül fogásnem. A kétezer-tizennyolcas, budapesti világbajnokságon elképesztő iramú, lélegzetelállító technikájú versenyzőket láthattunk. Többen jegyezték meg szarkasztikusan, hogy mi soha nem juthatnak el ilyen magasságokba, ám ezt cáfolnám: hiszek benne, képesek vagyunk csodát tenni a szőnyegen. 
– Mely változások a legszükségesebbek az imént említett cél érdekében? – Először rendet kell rakni a fejekben; a sportolóknak hinniük kell magukban. Nagyon sok elszánt, fiatal srác van, akik ügyesek is. Ők hamarosan központosítva dolgozhatnak a szeptemberben átadásra kerülő Kozma István Birkózóakadémiában, és ez nagy előrelépés. A legfontosabb ugyanakkor az, hogy az a néhány, kiváló szabadfogású szakember, aki megmaradt, fogjon össze a közös cél érdekében, és hasonló szakmai koncepció alapján dolgozzon. 
– Edzőprobléma is tapasztalható a szakágban? – Kevesen vagyunk. A legtöbb olyan mester, aki alkalmas volt arra, hogy megtanítsa a sportág csínját-bínját a fiataloknak, kiöregedett vagy eltávolodott a birkózástól. És persze, az sem segít a helyzetünkön, hogy nagyon sok, kiemelkedő kvalitású gyereket csábítanak át a kötöttfogásba.
– Új módszerhez folyamodtak: honosítani kezdték a sportolókat. Két versenyző érkezett Oroszországból, Muszukajev Iszmail (65 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg), az ex-ukrán Olejnik Pavlo (97 kg) és Asarin Roman (65 kg) pedig már több mint egy éve versenyez magyar színekben. Ha pedig az utánpótlást nézzük: szintén Oroszországból jött Gamzatgadzsi Halidov (61 kg), aki két olyan fiatal előtt végzett a válogatókon, aki korábban már bizonyította rátermettségét a világversenyeken. Ez a helyes út? – Mi csupán megfelelünk a nemzetközi trendnek, nem vagyunk egyedül ezzel a módszerrel. Napjainkban már arra is van példa, hogy monacói vagy San Marinó-i versenyzők szereznek érmeket Európa- vagy világbajnokságon. De nem azért, mert olyan magas szinten van ezeknek az országoknak az utánpótlás-nevelése… Az egész a Szovjetunió szétválásával kezdődött, azóta egyre gyakoribb a honosítás. Nekünk rövidtávú megoldást kellett találnunk az eredményességre, és ez volt az egyetlen járható út. Bízunk benne, motiválja a magyar fiatalokat, hogy jobbak legyenek náluk, és reméljük, minél többet tanulnak a külföldiektől.
– A kétszeres junior Európa-bajnoki bronzérmes Vida Csabáról (74 kg) több szakember mondja, hogy az egyik legígéretesebb hazai versenyző. Az ő súlycsoportjába jött Kuramagomedov, Csaba emiatt el sem ment a válogatóversenyre. Ugyanebben a kategóriában szerepel a kontinensbajnoki ötödik Gulyás Zsombor is, akit kétszer győzött le technikai tussal Kuramagomedov. – Ha a hírek igazak, akkor Vida visszavonult az élsporttól. Sajnálom, mert valóban zseniális dolgokra képes. A birkózás a harcról szól, nem lehet feladni csak azért, mert jött egy jó ember mellé. A versenysport lényege, hogy te legyél a legjobb. Ha nem ez a célja valakinek, akkor minek edzett keményen, hosszú éveken át? A szándékunk ennek az ellenkezője: szeretnénk, hogy felvegyék a kesztyűt ezekkel a birkózókkal. Akiben látjuk az eltökéltséget arra, hogy jobb legyen, mindent megadunk neki a helyzet megoldásáért.

Továbbra is FTC nélkül az NB I

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.08.10. 11:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A második fordulóban sem lép pályára az európai porondon egyedüli magyarként érdekelt címvédő Ferencváros a labdarúgó NB I-ben.
Egyedüli magyar csapatként a bajnoki címvédő Ferencváros maradt versenyben az európai kupák selejtezőiben. A fővárosi zöld-fehérek a Dinamo Zagreb elleni Bajnokok Ligája-selejtező miatt halasztották el a Debrecen elleni múlt szombati hazai mérkőzésüket, ezúttal a visszavágó az oka annak, hogy Zalaegerszegre sem utazik el Szerhij Rebrov vezetőedző csapata. 
Az európai porondtól a tavalyi Európa-liga csoportkörös menetelés után idén vállalhatatlan módon kiesett Fehérvár (a félamatőr Vaduz ejtette ki a nagyképűen, arrogánsan pályára lépő magyar csapatot) a Puskás Akadémia vendége lesz. A két együttes tavalyi felcsúti találkozója lökdösődéssel, kergetőzéssel végződött, mégis a szövetség fegyelmi bizottsága elsőre mindent rendben talált, Csányi Sándor MLSZ-elnök közbelépése után aztán a testület tagjai is láttak sportpályára nem illő jeleneteket a pályán a felvételek ismételt elemzése után. Biztosra vehető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az MLSZ első számú vezetőjével együtt teszi tiszteletét a NER két kedvenc együttesének mérkőzésén. Ráadásul az első forduló utáni listavezető látogat a másodikhoz, tehát a tabella alapján rangadót szurkolhatnak végig a találkozóra kivezényelt általános iskolások is. (Felcsúton a nézőszám emelése érdekében iskolásokat ültetnek a lelátóra.)
Az első fordulóban hazai pályán a Puskástól 3-1-es vereséget szenvedő Újpest Diósgyőrbe látogat. A borsodiak az előző szezonban az utolsó fordulóban harcolták ki a bennmaradást, ezúttal győzelemmel rajtoltak, 2-1-re bizonyultak jobbnak a Honvédnál. A fővárosiaknál egy újabb vereség komoly feszültségeket okozhat, hiszen már az első forduló után kórusban szidták a szurkolók a játékosokat a mutatott roppant szerény teljesítmény miatt. Olaj volt a tűzre az újpesti Zsótér Donát nyilatkozata, aki azt mondta, hogy nem érdekli a szurkolók reakciója. Majd pár nappal később a teljes újpesti kommunikációs csapat igyekezett úgy elsimítani a mondanivalót, hogy a végén kiderült, a játékos valójában megköszönte a bíztatást, csak mindenki félreértette őt. 
A bajnokság tehát az FTC nélkül is zajlik, izgalmakban sincs hiány, annyi minden történik. 
A pályán kívül...

A 2. forduló programja

Szombat: Kaposvár-Mezőkövesd 17.00 (Tv: M4 Sport) Diósgyőr-Újpest 19.30 (Tv: M4Sport)      Vasárnap: Debrecen-Kisvárda 18.00 Paks-Honvéd 18.00 Puskás Akadémia-Fehérvár 18.00 (Tv: M4 Sport)

Hosszú Katinka megint nyert két aranyat

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.09. 16:39

Fotó: Tetsu Joko / AFP
Hosszú Katinka két számban is győzött az úszó világkupa-sorozat csinani állomásának második napján, pénteken.
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú a kínai viadal eredményközlője szerint 400 méter vegyesen 4:36.99 perces, 100 méter háton pedig 59.65 másodperces idővel diadalmaskodott. Előbbi szám döntőjében Jakabos Zsuzsanna honfitársnője mögött másodikként csapott célba (4:45.28 p), 200 méter gyorson pedig harmadik lett (1:59.28). A férfiaknál a 100 méter gyors döntőjében Szabó Szebasztián bronzérmet érdemelt ki (48.63 mp). A csinani verseny első napján, csütörtökön női 200 méter pillangón Hosszú elsőként, Jakabos másodikként zárt, míg Szabó 100 méter pillangón a legjobbnak bizonyult, 50 méter gyorson pedig a negyedik helyet szerezte meg. A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vesznek részt: Tokióban vasárnap fejeződött be a viadal, míg a kínait követően Szingapúrba utaznak a versenyzők, ahol jövő csütörtöktől szombatig vetélkednek. A vk második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.