nemzetközi sajtó;Szabad szemmel;

Szabad szemmel: a menekültek után a melegek az új orbáni ellenség

Nemzetközi sajtószemle, 2019. augusztus 10.

New York Times

A lap úgy véli, hogy a Coca-Cola magyarországi reklámja körüli konzervatív felhajtás a meleg jogokért vívott csatába illeszkedik bele, noha nyugati mércével mérve a hirdetés még igazán visszafogottnak számít. Csak hát a térségben, ahol az LGBT-ideológia vette át a migránsok helyét első számú közellenességként, olyan a hangulat, hogy sok nacionalista vezető számára a szerelem éppen nem szerelem. Hanem fenyegetés. A tudósítás szélsőjobbosnak minősíti a Fideszt és megjegyzi, hogy a régióban jobbos politikusok nem győznek panaszkodni: a vallástalan, dekadens és veszedelmes Nyugat importálása aláássa a hagyományos kultúrát a kontinens keleti felén.

A magyar, lengyel és más kampány meglepően emlékeztet a migráció elleni fellépésre. Orbán elsőként festett riasztó képet a terroristák és élősködők ostroma alatt álló földrészről. Szakadatlan hadjárata politikailag kifizetődött, mások pedig a közeli országokban oldalakat vesznek át a forgatókönyvéből. Csak éppen kifulladt a menekülthullám, ám a melegek új célpontot kínálnak. Zgut Edig a Varsói Egyetem vendégprofesszora azt mondja, hogy Orbán és Kaczynski populizmusa erősen sokszínűség-, illetve idegenellenes, és ezt azután rendszerszintű változások követik mindkét országban. A félelemkeltés az arra leginkább alkalmas társadalmi csoportok ellen fordítja a szavazók dühét. De azt még nem látni, tud-e a politika hasznot húzni másutt is a melegek elleni támadásból.

Der Standard

A pápa óvná Európát a nacionalizmustól és a populizmustól, mert úgy ítéli meg, hogy a két összekapcsolódó jelenség elvezethet akár a földrész széteséséhez is. Ferenc aggódik, mert egyes politikusok beszéde olyan, mintha azt Hitler tartotta volna 1934-ben. Hiszen csak azt hangoztatják, hogy „mi vagyunk a legfontosabbak, mi, mi, mi”. Márpedig ez félelmetes gondolat. A katolikus egyházfő egyetlen politikai vezetőt sem említett név szerint a La Stampának adott interjúban, ám rámutatott, hogy a nacionalizmus a bezárkózást jelenti, és mindig rosszul végződik, mivel háborúba torkollik.

Úgy fogalmazott, hogy az államoknak függetleneknek kell lenniük, de nem szabad magukra csukniuk az ajtót. Védeni és támogatni kell a többi államhoz, illetve az EU-hoz fűződő viszonyt. Az EU-t olyan egységnek nevezte, amelyet nem szabad feloszlatni, meg kell menteni.

New York Times/Reuters

Festéssel találja meg a lelki békéjét egy afgán asszony, aki hozzávetőleg fél éve vesztegel az egyik magyar tranzitövezetben. A 32 éves nő négy éve indult útnak, két éve Szerbiában kezdett el festeni, mielőtt menedéket kért Magyarországtól. A természet foglalkoztatja, bár a konténerből csak távolról láthatja a fákat. Munkáiból az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága többet is kiállított a Sziget fesztiválon. A kérelmét egyébként elutasították, a bíróság azonban helyt adott a fellebbezésnek, így az ügy visszakerült a Bevándorlási Hivatalhoz. A börtönszerű létesítményt nem hagyhatja el, csak ha visszamegy szerb területre, de akkor lemondhat arról, hogy a magyar hatóságok befogadják. Egyébként a családjával együtt azért hagyta el hazáját, mert egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a kabuli parlamentben, ahol az asszony apja köztisztviselőként dolgozott.

Röszkénél és Tompánál a világszervezet adatai szerint a múlt hónapban 280 embert őriztek, 60 százalékuk gyerek. A jelentés magyarázatként hozzáteszi, hogy a nacionalista magyar kormány erősen bevándorlásellenes. Ám napjainkban alig érkeznek migránsok. Simon Ernő, az UNHCR szóvivője azt mondja, hogy Magyarország a múlt év óta senkit sem fogad, aki Szerbia felől jön, mondván, hogy az biztonságos állam. Azt viszont megengedhetetlennek tartja a nyilatkozó, hogy a határon gyakorlatilag őrizetbe veszik a menedékkérőket, köztük sok gyereket, mert menedékért folyamodni alapjogot jelent.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár szerint a jobboldali-nacionalista Salvini immár az egész hatalmat igyekszik megkaparintani Olaszországban és már csupán egyvalami tudja feltartóztatni: a nép, bár remény igencsak bizonytalan. Így az országra az a veszély leselkedik, hogy követi a magyar és a lengyel példát és átcsúszik a tekintélyelvűségbe. Az újság veszedelmesnek nevezi a Liga vezérét, mind az olaszok, mind Európa számára. Ha uralomra jut, az ijesztő kaland volna. Meghökkentően gyors politikai pályafutását a hatalmi ösztönének és a ravaszságának köszönheti. 8 éve, Berlusconi bukása után rájött, hogy légüres tér alakult ki, pártját gyorsan jobbra kormányozta, és az immár prefasiszta vonásokat ölt.

Kapóra jön neki, hogy Olaszország sok minden folytán bajban van. Ám színre lépett Salvini, szította a nacionalizmust és azt balzsamként alkalmazta a megsebzett olasz néplélekre. Mindenért a bevándorlókat, az EU-t és Németországot tette felelőssé. Nemzeti megújulást ígért, a fasiszta múlttal kokettált. És Putyin választotta keresztapának. Ezen kívül kihasználja, hogy az ország vágyik az erős emberre, aki rendet tesz és megmutatja a gonosz külvilágnak. Itt már csak az olasz választók segíthetnek.