Zöldzóna;klímaváltozás;London;marhahús;

- Kitiltották a marhahúst egy londoni főiskoláról

A Goldsmith College az első brit felsőoktatási intézmény, ahol a klímaváltozás jegyében a marhahús értékesítésének tilalma mellett megadóztatják a műanyagpalackos vizeket és nem támogatják az egyszerhasználatos műanyagok használatát sem.

Kitiltotta a marhahúst campusáról egy londoni főiskola a klímaváltozás elleni harc jegyében, a Goldsmith College az első brit felsőoktatási intézmény, amely ilyen lépésre szánta el magát. A Londoni Egyetem részét képező intézmény teljes területén tilos lesz szeptembertől marhahúst árulni. Kivetnek továbbá egy kicsiny összegű adót a műanyagpalackos vizekre és nem támogatják az egyszerhasználatos műanyag használatát.

„Lehetetlen figyelmen kívül hagyni a szerveteknek, intézményeknek szóló egyre terebélyesedő globális felhívást arra, hogy vegyék komolyan kötelezettségeiket a klímaváltozás megállításra” – mondta Frances Corner, az intézmény vezetője. 

„A személyzet és a diákok eltökéltek arra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, változtassanak a szénlábnyom drasztikus csökkentése érdekében”– tette hozzá.

Az intézmény célja, hogy megújuló energiára álljon át, szénsemlegessé váljon, azaz ne legyen több a szénkibocsátása annál, amit ellensúlyozni tud 2025-re.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) múlt héten közzétett legújabb jelentésében növényalapú étrendet és kevesebb hús fogyasztását javasolja, ez ugyanis csökkentené az állatállomány miatti üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékét. A jelentés szerzői szerint ha az emberek változtatnak táplálkozási, élelmiszer-előállítási szokásaikon és az erdőgazdálkodáson, megmenthetik a bolygót a klímaváltozás súlyosabb hatásaitól.

A Goldsmith a tilalom elrendelésével csatlakozott egy sor vállalathoz és szervezethez, amely eltanácsol a húsfogyasztástól. Júliusban a WeWork nevű, 22 országban működő irodamegosztó globális társaság volt az egyik első nemzetközi nagyvállalat, amely betiltotta munkatársainak húst tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

A minőség nem árkérdés, minden árszínvonalon lehet jót kínálni – mondta a Népszavának Laposa Bence borász, a Balatoni kör elnöke, akit a szálloda- és lakópark-építésekről, a balatoni halról és borról is kérdeztünk.